Οι μαθητές  του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων για δεύτερη συνεχή χρονιά διαγωνίστηκαν στα προκριματικά του  διεθνούς διαγωνισμού ‘’F1 in schools’’ ο οποίος διεξάγεται εδώ και 13 χρόνια – υπό την αιγίδα της F1- και προκρίθηκαν στους Εθνικούς Τελικούς της διοργάνωσης, καταλαμβάνοντας την 16η θέση. Η ομάδα Pole Position αποτελείται από τον Θάνο Ρούσσο (αρχηγός) και επίσης συμμετέχουν οι: Οδυσσέας Τσιρίκος, Γιάννης Γιαννακάκος, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Δημήτρης Στρατής,  Νίκος Σαρδέλης, Μάριος Λαμπιδώνης και Παναγιώτης Λάτσης.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι μαθητές καλούνται να σχεδιάσουν, κατασκευάσουν και να συμμετέχουν σε αγώνα με ένα μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο μινιατούρα από πολυαιθάνιο. Συμμετέχουν γυμνάσια και λύκεια από όλη την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο . Σκοπός της συμμετοχής είναι να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με τη δημιουργία, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, αλλά και να μάθουν την έννοια του επιχειρείν, μέσα από τη συνεργασία και την ομαδικότητα.

Πρόκειται για ένα διεθνή εκπαιδευτικό διαγωνισμό τεχνολογίας, ο οποίος διενεργείται σε 34 χώρες του κόσμου, συμμετέχουν 17.000 περίπου μαθητές ηλικίας 9 -19 ετών και αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα S.T.E.M. Education ( Science, Technology, Engineering, Mathematics) για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες, τις Νέες Τεχνολογίες, την Μηχανική, τα Μαθηματικά, το Marketing, τα Media και όχι μόνο. Οι μαθητές σχεδιάζουν και κατασκευάζουν οχήματα-μινιατούρες f1 χρησιμοποιώντας CAD εργαλεία σχεδίασης σε Η/Υ, CAM εργαλεία κατασκευής σε τρεις διαστάσεις και προγράμματα αεροδυναμικής ανάλυσης σε Η/Υ.

1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων

Όμως, εκτός από τον σχεδιασμό και την κατασκευή του αμαξιδίου, κάθε ομάδα πρέπει να καταρτίσει και να εκτελέσει ένα σύνθετο επιχειρησιακό πλάνο με συγκεκριμένες ενέργειες, προθεσμίες και κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών της, για την εύρεση των απαιτούμενων πόρων μέσω χορηγιών, την προβολή της ομάδας στο διαδίκτυο και στα social media, την συμμετοχή σε εκδηλώσεις που αφορούν στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, την κατασκευή εκθεσιακού περιπτέρου για τον διαγωνισμό κ.α. Οι ομάδες αξιολογούνται από ειδικούς κριτές για το σύνολο των παραπάνω ενεργειών και η βαθμολογία τους προστίθεται στα αποτελέσματα των αγώνων ταχύτητας ώστε να προκύψουν οι τελικοί νικητές.

Το 80% των μαθητών που συμμετέχουν στο F1 in Schools πιστεύουν ότι τους βοηθά να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας, να συνεργάζονται και να λειτουργούν ως ομάδα, ενώ το 66% σκέφτονται να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στο χώρο των Τεχνολογιών, των Επιστημών ή να γίνουν Μηχανικοί. Επίσης, το 35% των συμμετεχόντων είναι μαθήτριες..

Στόχος είναι να περάσουν καλά, να εντυπωσιάσουν, να μάθουν και γιατί όχι, να κερδίσουν βραβείο και να συμμετέχουν στους Παγκόσμιους Τελικούς.

Οι Εθνικοί Τελικοί θα γίνουν και πάλι στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens.

Να σημειώσουμε ότι ο Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ www.ellak.gr διέθεσε για ένα χρόνο τον 3d εκτυπωτή Ultimaker 2+, που μεταξύ άλλων θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του προγράμματος, εκτύπωση τροχών και αεροτομών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα links:

http://www.f1inschools.gr/ και https://www.facebook.com/f1inschoolsgreece/ https://www.instagram.com/pole_position_f1is/?hl=el https://www.facebook.com/Pole-Position-572378569840789/?modal=admin_todo_tour https://twitter.com/PolePosition12

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook