Πριν ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου 2018, μετά από μήνυση του ιδιοκτήτη της εταιρίας Vresnet Ηρακλή Μπάμζα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Α΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η Αστυνομία συνέλαβε την Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ. Μετά από κράτηση αρκετών ωρών στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας οι συνάδελφοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τη μαχητική παρουσία συνδικαλιστών των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Θεσσαλονίκης, κομμάτων, συναδέλφων και φίλων.

Η σύλληψη έγινε επειδή στις 6 Μαρτίου 2018 η  Α΄ΕΛΜΕ εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στην συναδέλφισσα εργαζόμενη Αριστέα Μιχαλακάκου που απολύθηκε στον 7ο μήνα της κύησής της από τον εργοδότη της Vresnet, στους υπόλοιπους εργαζόμενους στην ίδια επιχείρηση που απολύθηκαν κι αυτοί επειδή αντέδρασαν κάνοντας αυτονόητη κριτική για αυτή τη στάση στο αφεντικό τους καθώς και στους συνδικαλιστές συναδέλφους που μηνύθηκαν επειδή τόλμησαν να συμπαρασταθούν!

Στις 26 Μαρτίου 2019 η Πρόεδρος της Α΄ΕΛΜΕ κλήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου για να της επιδοθεί η δικογραφία και πήρε παράταση για να …απολογηθεί! Ποιό ήταν όμως το έγκλημα της  Α΄ΕΛΜΕ; Τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο καθήκον ενός σωματείου εργαζομένων να συμπαρασταθεί σε συνάδελφο εργαζόμενη που απολύθηκε ενώ μάλιστα βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη!   Άλλωστε όπως γινόταν πάντα, έτσι κι αυτή τη φορά εκατοντάδες σωματεία και δεκάδες ΕΛΜΕ έχουν βγάλει αντίστοιχα ή και ακριβώς ίδια ψηφίσματα με αυτό της Α΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης όπου καταδικάζουν το γεγονός της απόλυσης της εγκύου από τον εργοδότη της Vresnet όπως αυτονόητα όφειλαν.

Ούτε ενστερνιζόμαστε απόψεις ότι ο εργαζόμενος δεν πρέπει να “δαγκώνει το χέρι που τον ταϊζει”…

Κι ενώ υπάρχει αθωωτική απόφαση για την συναδέλφισσα εργαζόμενη  Αριστέα Μιχαλακάκου και της έχει εκδικαστεί αποζημίωση, η ελληνική δικαιοσύνη ασχολείται εκ νέου με την  Α΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης μετά από δήλωση του εργοδότη ότι επιθυμεί τη συνέχιση της δίωξης…

Κι αναρωτιόμαστε, τι έχει να πει ο εγκαλών για την αθωωτική απόφαση; Έχει άραγε καταβάλει το ποσό των χιλιάδων ευρώ που εκδίκασε το δικαστήριο, με τα περισσότερα άμεσα καταβληθέντα, στην εργαζόμενη που τόσο κατάφωρα και παράνομα αδίκησε απολύοντάς την;

Επίσης εύλογα αναρωτιόμαστε γιατί, ενώ η απολυμένη συνάδελφος έχει δικαιωθεί, αυτός συνεχίζει τη δίωξη σε βάρος μας; Είναι σε θέση κάποιος εργοδότης που απολύει έγκυο εργαζόμενη επειδή αντιστάθηκε στην εργοδοτική αυθαιρεσία να κάνει “μάθημα” σε εκπαιδευτικούς για το ρόλο και το λειτούργημα του καθηγητή όπως αποπειράται ο εγκαλών;

Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε τις  δύο ανακοινώσεις στις  6 και 20 Μαρτίου 2018 και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα και την υποχρέωση του σωματείου μας να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων μελών ή μη του σωματείου μας!

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη δίωξη αποτελεί εύσημο για τη δράση της  Α΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Ζητάμε από όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν εκ νέου!

Μετά από τη δική τους παρέμβαση αφέθηκαν ελεύθερα τα μέλη της  Α΄ΕΛΜΕ που είχαν συλληφθεί!

Η προσπάθεια εκφοβισμού, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, η αυταρχική αυθαιρεσία των εργοδοτών δεν θα περάσει.

 Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

 Ζητάμε από την ΟΛΜΕ να καλύψει ολόπλευρα και με όλους τους τρόπους την  Α΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και να καλύψει τα δικαστικά έξοδα.

Για το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης

Η Πρόεδρος – Δέσποινα Δάσιου
Ο Γραμματές – Δημήτρης Καραμανλής

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook