Συνέντευξη: schooltime.gr / Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης

Ποιος είναι ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης;

Γεννήθηκα σ΄ ένα ακριτικό χωριό στον Έβρο, τελείωσα το Γυμνάσιο Διδυμοτείχου, αποφοίτησα από την Πάντειο και έκανα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στις ΗΠΑ, όπου και έμεινα πάνω από δέκα χρόνια. Εργάζομαι ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα marketing και στον ελεύθερο χρόνο  μου γράφω! Οι «Μικρές Περιπλανήσεις στις ρωγμές του χρόνου», είναι το τέταρτο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΙΑΝΟS.

Ποια ήταν τα προηγούμενα βιβλία σας και τι πραγματεύεται το νέο σας βιβλίο;

Τα προηγούμενα βιβλία ήταν το «Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει», 2012, «Ημερολόγια Χαρμολύπης» 2014 και  «Μια άλλη ευκαιρία» 2017. Το νέο βιβλίο, που παρουσιάζουμε την Πέμπτη 28 Μαρτίου,  είναι μια συλλογή από αυτοτελή διηγήματα  που ξεπηδούν από τις ρωγμές του χρόνου και μας ταξιδεύουν,  σε διαδρομές κοντινές και μακρινές, από το ακριτικό Διδυμότειχο μέχρι στην «πλανεύτρα» Νέα Υόρκη. Εμπειρίες ζωής και συναντήσεις με σημαντικά πρόσωπα του κόσμου τούτου,  συνθέτουν έναν καμβά δυνατών συναισθημάτων, καθημερινών διδαγμάτων και φιλοσοφικών αναζητήσεων, από τον οποίο δεν θα μπορούσαν να λείπουν η αέναη επιστροφή στις ρίζες, η αστείρευτη αγάπη για τη ζωή και το αδιάκοπο κυνήγι του ονείρου.

Από πού αντλείτε, συνήθως, την έμπνευση για τη θεματολογία των βιβλίων σας  και για ποιο λόγο γράφετε;

Για εμένα το γράψιμο δεν είναι επάγγελμα.  Το βλέπω περισσότερο ως μια προσωπική λυτρωτική διαδικασία! Συσσωρεύω εμπειρίες, ερεθίσματα και διδάγματα, παρατηρώντας τη ζωή και τον κόσμο. Και έρχεται η στιγμή που αυτά αποτυπώνονται σε γραπτό λόγο.  Υστερα προσπαθώ να συνειδητοποιήσω, αν αυτά που γράφω, έχουν ενδιαφέρον.  Κάτι να πούν! Όταν γράφεις, έτσι ελεύθερα, έχεις την πολυτέλεια να επιλέγεις τα θέματα, τον χρόνο και να συνομιλείς με τους ήρωές σου, όπως και όσο το επιθυμείς! Και μετά παραδίδεις το έργο  στο κοινό! Με την ελπίδα κάποιοι να ταυτιστούν με τους ήρωες, ν’ ανακαλύψουν κάτι που θα τους είναι χρήσιμο. Να σκεφτούν, να προβληματιστούν και ίσως  να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι ακολουθώντας τα διδάγματα και τα παραδείγματα του βιβλίου.

Ποιοι είναι οι ήρωες του νέου σας βιβλίου;

Πρόκειται για καθημερινούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη ζωή και τον θάνατο, ζώντας  μεγάλους έρωτες σε ανεκπλήρωτα όνειρα και αναμετρώντας την ύπαρξή τους με το εφικτό και το ανέφικτο, κυνηγούν  το ευκταίο.  Βιώνουν πρωτόγνωρες εμπειρίες στα σημαντικότερα κέντρα του ελληνισμού και ανακαλύπτουν μερικά από τα ιερά κείμενα της ελληνικής γραμματείας.

Ανταμώνουν ιδιαίτερους ανθρώπους,  όπως μια γιαγιά που κουβαλά τη συμφορά και το βάρος της προσφυγιάς, μια νέα κοπέλα που παλεύει τον καρκίνο, μια νοσηλεύτρια-φύλακα άγγελο, έναν Κρητικό γέροντα στο δρόμο της Κνωσού που εμβαθύνει στον πολιτισμό, έναν Λευκαδίτη φαροφύλακα  που φιλοσοφεί,  έναν Αγιορείτη ασκητή που λατρεύει τον Πλάτωνα,  ενώ σε μια ξεχωριστή στροφή σε γνωστά ιστορικά πρόσωπα, συναντάμε το Μάνο  Χατζιδάκι, το Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Τάκη Λαμπρία, την Μάγια Αγγέλου και τον Νίκο Καζαντζάκη!

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να στείλετε μέσα από τα βιβλία σας;

Επειδή εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κρίση, η οποία είναι λογικό να  μας  έχει επηρεάσει όλους,  προσπαθώ, μέσα από τα βιβλία μου, να στείλω  ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Οι ηρωΐδες και οι ήρωες των βιβλίων μου, ζουν μέσα στα χρόνια της κρίσης, την βιώνουν, όπως και πολλές άλλες δυσκολίες της ζωής, και αγωνίζονται όχι απλώς  να επιβιώσουν, αλλά  να κερδίσουν  ξεπερνώντας τους εαυτούς τους.  Η αισιοδοξία δεν είναι μια απλή διάθεση, αλλά στάση ζωής.

____________________________

Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη «Μικρές περιπλανήσεις στις ρωγμές του χρόνου» παρουσιάζεται σήμερα, Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 20:30, στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24).

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Α. Τριανταφυλλάκη, Μικρές περιπλανήσεις στις ρωγμές του χρόνου

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook