Την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 21.00 η σοπράνο Τότα Κυριαζικίδου και ο πιανίστας Θανάσης Μπιλιλής μας υποδέχονται στην Ζώγια με το “La rosa enflorece” ή αλλιώς μια βραδιά υπό τον τίτλο… “Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης μέσα από τα τραγούδια και τη λογοτεχνία”. Την παράσταση συναρθρώνουν σεφαραδίτικα λαϊκά τραγούδια (canciones populares sefardies), λαϊκές μπαλάντες που έφεραν από την Ισπανία ως ανάμνηση των χαμένων πατρίδων, αλλά και συνθέσεις μεταγενέστερων λαϊκών δημιουργών που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη και διαδόθηκαν στις σεφαραδίτικες κοινότητες της Ανατολής.  Τα τραγούδια που θα μας ταξιδέψουν είναι διασκευασμένα με ευαισθησία και ιδιαιτερότητα και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ερμηνευθούν.

Θα ακούσουμε τραγούδια των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που σχετίζονται με τις πανάρχαιες-αμετάβλητες εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, όπως ο έρωτας, ο γάμος, η ξενιτειά, ο θάνατος, καθώς επίσης και νανουρίσματα, παιδικά κ.λ.π. Στην παράσταση πρόκειται να ερμηνευθούν τα εξής τραγούδια: “La rosa enflorece”, “Ven querida”, “Adiό querida”,“Avre tu puerta cerrada”, “durme,durme hermoso hijico”, “Paxaro d’hermosura”, “Avrix,mi galanica”, “Ir me quiero la mi madre”,“Ya viene el cativo”, “Una matica de ruda”,  “una pastora yo ami”, “ “La serena” κ.α.

Επίσης, τραγούδια άλλων συνθετών που αναφέρονται στο ολοκαύτωμα των Eβραίων της Θεσσαλονίκης, όπως εκείνα των Βασίλη Τσιτσάνη, Νότη Μαυρουδή κ.α. θα μας ενθουσιάσουν, ενώ δεν θα μας λείψουν λογοτεχνικές αναφορές πεζών και ποιητικών κειμένων από συγραφείς της Θεσσαλονίκης, όπως των Γιώργου Ιωάννου, Ζωής Καρέλλη, Αλμπέρτου Ναρ, Λεόν Σαλτιέλ κ.α.

Συντελεστές μουσικής παράστασης:

Τραγούδι-αφήγηση: Τότα Κυριαζικίδου
Πιάνο: Θανάσης Μπιλιλής

Ιnfo:

Τότα Κυριαζικίδου Live
Και Θανάσης Μπιλιλής στο πιάνο
“La rosa enflorece”
Πέμπτη 28 Μαρτίου
«Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια
Αλ.Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη
Ώρα έναρξης: 21.00
Είσοδος: 11 ευρώ με ποτό / 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 2310 243.459

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook