Ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ  ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ  «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»

Η κυβέρνηση, με το νόμο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Δομές Υποστήριξης Εκπαιδευτικού Έργου” ουσιαστικά κατάργησε τις προηγούμενες Δομές (ΚΕΔΔΥ, ΠΛΗΝΕΤ, ΓΡΑΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ). Είναι νόμος προώθησης της αντιδραστικής αξιολόγησης του σχολείου (δείκτες, κατηγοριοποίηση των σχολείων και ανταγωνισμός μεταξύ τους), ένα ακόμα ένα ακόμα εργαλείο για να γίνονται συνένοχοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι γονείς και μαθητές σε μια αντί-εκπαιδευτική πολιτική που καλύπτει τσάτρα-πάτρα το minimum των αναγκών θεωρώντας ουσιαστικά την ολόπλευρη μόρφωση πολυτέλεια για τα παιδιά των εργαζόμενων. Αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, όπως και το Νέο Λύκειο, με τη μετατροπή του σε εξεταστικό κέντρο-φροντιστήριο και τον εξοβελισμό μαθημάτων από αυτό.

Απόδειξη αυτών που έχει επισημάνει η ΕΛΜΕ, αποτελεί και το νέο επεισόδιο στη λειτουργία των Κ.Ε.Σ.Υ. στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, με την προχειρότητα και τη βιασύνη να φανερώνουν την ένδεια προγραμματισμού και την αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες τόσο των σχολείων όσο και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Στον προγραμματισμό δράσης των Κ.Ε.Σ.Υ. περιγράφονται όλες οι ενέργειες σχετικά με τη διερεύνηση, υποστήριξη, αξιολόγηση μαθητών καθώς και οι ενέργειες υποστήριξης εκπαιδευτικών, σχολικών μονάδων και τοπικής κοινωνίας. Οι υποκριτικές διακηρύξεις  του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τις τα Κ.Ε.Σ.Υ. θρυμματίζονται μπροστά στις τρομακτικές ελλείψεις των υλικοτεχνικών υποδομών που απαιτούνται για την άσκηση του έργου τους.

 Συγκεκριμένα:

  • Με απόφασή του το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δημιούργησε δύο Κ.Ε.Σ.Υ. στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το ένα στο χώρο του πρώην ΚΕΔΔΥ, στην περιοχή της Θέρμης και το άλλο στην οδό Ταντάλου (περιοχή Βαρδάρη) για την διερεύνηση εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών, τη διενέργεια εκπαιδευτικών αξιολογήσεων και την υλοποίηση δράσεων Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
  • Μέχρι στιγμής το 2ο Κ.Ε.Σ.Υ. της οδού Ταντάλου δεν έχει παραδοθεί ως χώρος και δεν έχει στελεχωθεί με το αντίστοιχο προσωπικό πλην των εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό οι οποίοι (πριν ακόμη από την οριστική τους απόσπαση στα Κ.Ε.Σ.Υ.) οικιοθελώς προσέφεραν προσωρινά αλλά απρόσκοπτα τις υπηρεσίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο χώρο του πρώην ΚΕΣΥΠ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ στο κέντρο της πόλης.
  • Στη συνέχεια με έγγραφό του στις 05-03-2019 ο κ. Γαβρόγλου ζητά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να διαθέσει τους αποσπασθέντες εκπαιδευτικούς από Κ.Ε.Σ.Υ. που δεν έχουν χώρο εξοπλισμένο (!) και ως εκ τούτου δεν έχει υπάρξει απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης για ανάθεση σχολικών μονάδων, στο αντίστοιχο 1ο ΚΕΣΥ της ίδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
  • Στις 06-03-2019 ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας αποσπά στο 1ο Κ.Ε.Σ.Υ. Α΄ Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στη Θέρμη, μέχρι την έκδοση απόφασης για ανάθεση σχολικών μονάδων στα δύο Κ.Ε.Σ.Υ. της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τρείς εκπαιδευτικούς.

Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης θα είναι οι μαθητές των σχολείων του Δήμου Θεσσαλονίκης να στερούνται εκτός των άλλων ακόμη και τις υπηρεσίες  Επαγγελματικού Προσανατολισμού και να υποχρεώνονται να μετακινηθούν στη Θέρμη με συνέπεια ακόμη πιο χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία μετακίνησης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους!

ΘΕΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ!

  • Ποιος έχει την ευθύνη για την επιλογή του χώρου και την καθυστέρηση εξοπλισμού του  Κ.Ε.Σ.Υ. της οδού Ταντάλου;
  • Πότε προβλέπεται να στελεχωθεί με το αντίστοιχο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό;
  • Ποιος θα δώσει απαντήσεις στα προβλήματα που σχετίζονται τόσο με την δυσκολία εξυπηρέτησης του μαθητικού πληθυσμού λόγω της απομακρυσμένης περιοχής του Κ.Ε.Σ.Υ. Θέρμης, του μεγάλου αριθμού μαθητών που θα χρειαστεί να εξυπηρετηθεί αποκλειστικά εκεί καθώς και ζητήματα που αφορούν την καταλληλότητα των χώρων;
  • Πότε θα υπάρξει απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης για ανάθεση σχολικών μονάδων στο 1ο Κ.Ε.Σ.Υ.  Α΄ Θεσσαλονίκης;
  • Ποιος τελικά πληρώνει την τσαπατσουλιά και την προχειρότητα της στελέχωσης και υλικοτεχνικής οργάνωσης και υποστήριξης των Κ.Ε.Σ.Υ.;

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!

Για το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης

Η Πρόεδρος – Δέσποινα Δάσιου
Ο Γραμματές – Δημήτρης Καραμανλής

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook