Συνέντευξη: schooltime.gr / Φιλιώ Τσομπανίδου
Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο
Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως, ένα από τα πρώτα διηγήματα του Γεώργιου Βιζυηνού, που γράφτηκε το 1883 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Εστία». Ο αφηγητής -του οποίου το όνομα ουδέποτε αποκαλύπτεται- είναι ένας ποιητής που αποφασίζει να ταξιδέψει από τον Πειραιά στη Νεάπολη της Ιταλίας. Ξεκινά λοιπόν το ταξίδι επιβιβαζόμενος στο μεγαλειώδες όπως δηλώνει και το όνομα, Rio Grande. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του συναντά μια παλιά γνώριμη, τη νεαρή Μάσιγγα την οποία είχε γνωρίσει προ αρκετών ετών, όταν η ίδια ήταν ακόμη παιδί κι ο νεαρός τότε ποιητής συναναστρεφόταν την καλή κοινωνία με το διαβατήριο που του παρείχαν οι στίχοι του. Η Μάσιγγα του συστήνει τον πατέρα της με τον οποίο συνταξιδεύει. Πρόκειται για έναν πολυάσχολο κύριο που ακόμη κι όταν ταξιδεύει και δεν έχει τίποτα να κάνει, περπατά συνεχώς και μονολογεί καθώς δεν μπορεί να ηρεμήσει και να απολαύσει τη φύση, μια που με τα πλούτη που έχει οι έγνοιες νικούν την ξενοιασιά. Ο πατέρας της νεαρής φαίνεται να συμπαθεί τον ποιητή και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποίησή του, γεγονός που χαροποιεί αλλά και παραξενεύει τον ποιητή. Τόσο φαίνεται να συγκινείται ο πατέρας της Μάσιγγας από την ποίησή του, που τον καλεί στο πλούσιο σπίτι του στην Καλκούτα της Ινδίας. Στο μεταξύ, ανάμεσα στον ποιητή και την Μάσιγγα έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα αμοιβαίο ενδιαφέρον κι έτσι αρχίζουν να κάνουν όνειρα για το πώς θα περνούν μαζί τις μέρες τους στην Ινδία. Όμως δεν αργούν να έρθουν τα άσχημα νέα. Από τη μια ο πατέρας της Μάσιγγας ενημερώνει τον ποιητή πως σκοπεύει να την στείλει εσώκλειστη σε οικοτροφείο του Παρισιού μέχρι τη στιγμή που ο ίδιος θα κρίνει ότι είναι πλέον σε ηλικία γάμου, οπότε και θα την παντρέψει μ’ ένα πλούσιο δούκα, πράγμα ήδη συμφωνημένο. Από την άλλη η Μάσιγγα αγνοεί τα πάντα σχετικά μ’ αυτό αλλά ομολογεί στον ποιητή πως κι ο ίδιος ο πατέρας της γράφει, κι ότι όποιος πηγαίνει καλεσμένος στο σπίτι τους στην Καλκούτα εγκλωβίζεται, μια που ο πατέρας της επιδιώκει να του διαβάζει όσα γράφει. Καθώς το πλοίο φτάνει στο λιμάνι της Νεάπολης, ο ποιητής είναι διπλά απογοητευμένος. Ούτε ο πατέρας της εκτιμά την ποίησή του, αλλά ούτε και ο έρωτας τους με την Μάσιγγα μπορεί να ευοδωθεί.
Ποιο είναι το θέμα του έργου;
Το κείμενο εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ κόρης και πατέρα, τέχνης και πρόσληψης αυτής, ερώτων στην εφηβική ηλικία, αλλά πραγματεύεται και ζητήματα έπαρσης, ανειλικρίνειας, επίδειξης, διαχείρισης του πλούτου και εγωισμού. Πρόκειται για μια παράσταση ενός έργου που πραγματεύεται θέματα σύγχρονα, όπως η επιδεικτική εγωπάθεια και η συνεχής ματαίωση. Με λίγα λόγια, ο σαρκασμός και το ιδιαίτερο χιούμορ του έργου, μας δείχνει ότι πολλές φορές άλλα πράγματα νομίζουμε για τους εαυτούς μας και άλλα ισχύουν στην πραγματικότητα.
Για ποιον λόγο αποφασίσατε να διασκευάσετε θεατρικά το διήγημα αυτό και να το μεταφέρετε κατά ένα μεγάλο κομμάτι και στη Νέα Ελληνική;
Η θεατρική διασκευή του έργου έγινε από την αγαπημένη μου συνεργάτιδα-δραματολόγο της παράστασης, Ιωάννα Λιούτσια, η οποία με απόλυτο σεβασμό στο ύφος του Γεώργιου Βιζυηνού μετέφερε στη Νέα Ελληνική όλη την ατμόσφαιρα του διηγήματος. Συγκεκριμένα το κείμενο είναι ένα πάντρεμα Νέας Ελληνικής και Καθαρεύουσας . Με αυτόν τον τρόπο προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε και το νεανικό κοινό της πόλης και να του προσφέρουμε μια θεατρική πρόταση με κατανοητό λόγο χωρίς όμως να προδίδουμε το πνεύμα του συγγραφέα.
Γιατί πιστεύετε ότι το «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» είναι μια διαφορετική πρόταση για το θεατρικό κοινό της Θεσσαλονίκης;
Εκτός από τη γλωσσική ιδιαιτερότητα της, η παράσταση πλαισιώνεται από ζωντανή μουσική επένδυση επί σκηνής από τον εξαιρετικό μουσικό μας, Βασίλη Γιαννούση και τη μουσική επιμέλεια του Γιώργου Καλαμάκη. Το παιχνίδι συνεχούς εναλλαγής ρόλων ανάμεσα στον συμπρωταγωνιστή μου Σταμάτη Στάμογλου και εμένα, μέσα από τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά της Χριστίνας Γυφτάκη, ζωντανεύει το ταξίδι του «Rio Grande» επί σκηνής. Ο θεατής ταξιδεύει μαζί με τους ήρωες του Βιζυηνού και ανακαλύπτει τη διαχρονικότητα του συγκεκριμένου έργου.
Πώς βλέπετε τη θεατρική Θεσσαλονίκη ως ηθοποιός και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Αυτό που διακρίνει τη θεατρική Θεσσαλονίκη δυστυχώς είναι ένα ‘’οικογενειακό προφίλ’’, κάτι ‘’μεταξύ μας’’ και ‘’από μας για μας’’.Ωστόσο, δε θα ήθελα να μιλήσω τόσο για γκρίζο και ομιχλώδες τοπίο, μιας και θέλω να στηρίξω την επιλογή μου να μείνω στην πόλη αυτή και να μην ακολουθήσω ακόμη την «κάθοδο των μυρίων» (συναδέλφων ηθοποιών) στην πρωτεύουσα για αναζήτηση καλύτερης τύχης. Βέβαια, το να απασχολείσαι επαγγελματικά αποκλειστικά και μόνο από το θέατρο στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως και πολυτέλεια.Σαν ηθοποιός στο ελεύθερο θέατρο θα πρέπει να κάνεις ένα συνδυασμό πραγμάτων για να μπορέσεις ν’ αντεπεξέλθεις οικονομικά. Όμως με ισχυρή θέληση και πολλή δουλειά, πίστη και υπομονή οι κόποι σου αποδίδουν καρπούς. Αγαπώ τη Θεσσαλονίκη και θαυμάζω τους συναδέλφους μου που με μεράκι και επιμονή δημιουργούν στην πόλη αξιόλογες παραστάσεις και αυτό είναι που με κάνει να μένω και να θέλω να είμαι και εγώ μέλος αυτής της ομάδας καλλιτεχνών. Οι νέοι ηθοποιοί της πόλης, παρά τις αντίξοες συνθήκες, δε θα πρέπει να φοβόμαστε να κάνουμε προτάσεις και να αφήνουμε τη φωνή μας να ακουστεί. Είμαι στην ευχάριστη επίσης θέση να πω ότι η παράσταση μας «ταξιδεύει» και στη θεατρική σκηνή του Δημοτικού θεάτρου «Άνετον», στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ανοιχτή σκηνή-θεατρικές φωνές της πόλης 2019 στις 15 και 16 Απριλίου στις 9μμ. Τέλος, όσον αφορά το μέλλον θα πω ότι σκέφτομαι το παρόν (γέλια). Προσπαθώ να απολαμβάνω το θεατρικό μου «τώρα» και να εξελίσσομαι μέσα απ’ αυτό. Η κάθε συνεργασία και δουλειά είναι ένα βήμα για την επόμενη και μακάρι να έχω την τύχη να συνεργάζομαι όπως και τώρα με αξιόλογους ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια αγάπη για το θέατρο με μένα.
Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως»:
«Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» από την ομάδα mālum discordiae, στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» από την ομάδα mālum discordiae, στον Πολυχώρο ΕΝΩ