Συνέντευξη: schooltime.gr / Στέλιος Λιονάκης

Ο Στέλιος Λιονάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης, όπου και έζησε μέχρι να ενηλικιωθεί. Σπούδασε Νοσηλευτική και εξειδικεύτηκε στη Δημόσια Υγεία-Επιδημιολογία. Στην παρούσα φάση ζωής του, είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου και συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα για τον καρκίνο στην Κρήτη. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε ερευνητικά προγράμματα, ως ερευνητικός συνεργάτης. 

Τον συναντήσαμε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «παραβολές φωτός» από τις εκδόσεις «Θερμαϊκός».

Πες μας λίγα λόγια για εσένα

Γεννήθηκα και έζησα, μέχρι την ενηλικίωση μου, στα Χανιά της Κρήτης. Από τότε, τον περισσότερο καιρό, ζω στο Ηράκλειο, αλλά λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων, είμαι συχνά, ακόμα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα Χανιά. Τα τελευταία χρόνια, εργάζομαι ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου και κάνω την διδακτορική μου διατριβή. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου.

Δώσε μας λίγα στοιχεία για το βιβλίο σου

Το βιβλίο περιέχει τρεις ιστορίες, σαν παραβολές, αλλά και μια επιπρόσθετη ενότητα στο τέλος, σαν συλλογή κειμένων. Οι παραβολές είναι ουσιαστικά σαν τρία ταξίδια, που παρέχονται με λέξεις. Είναι τρείς διαφορετικοί κόσμοι. Η κάθε ιστορία προσφέρει μια εναλλακτική οπτική της ζωής και των σχέσεων και προσπαθεί να παρέχει στον αναγνώστη τροφή για σκέψη. Είναι αποτέλεσμα οκτώ χρόνων δουλειάς, η οποία δεν εμπεριείχε μόνο τη συγγραφή, αλλά χρειάστηκε διάβασμα, σκέψη και φαντασία, ώστε να δημιουργηθούν αυτοί οι τρείς κόσμοι, πρώτα στο μυαλό, με τη φαντασία και μετέπειτα να αποτυπωθούν στο χαρτί.

Πώς αποφάσισες να γίνεις συγγραφέας; Πότε ξεκίνησες τη συγγραφή;

Ήταν όνειρο μου να γίνω συγγραφέας. Ο πόθος αυτός γεννήθηκε κάπου γύρω στα 18 μου χρόνια. Είχα ιδέες από τότε, αλλά έγραφα, σπάνια και αποσπασματικά, κείμενα. Τον Αύγουστο του 2007, αποφάσισα να ξεκινήσω την μακρά πορεία, προς το κυνήγι του ονείρου μου, και άρχισα να γράφω εντατικά τις ιδέες, που είχα σκεφτεί μέχρι τότε. Το πρώτο βιβλίο το τελείωσα το 2012. Το βιβλίο «παραβολές φωτός» είναι το δεύτερο βιβλίο μου και περιέχει κάποια κομμάτια του πρώτου βιβλίου.

Από πού αντλείς έμπνευση όταν γράφεις; Τι σε ενέπνευσε να γράψεις αυτό το βιβλίο;

Εμπνέομαι από τους ανθρώπους γύρω μου. Μου αρέσει πολύ, να συζητάω με οποιονδήποτε άνθρωπο συναντήσω, και πολλές φορές θα με δεις να παρατηρώ ανθρώπους και συμπεριφορές και να σκέφτομαι.

Πιο συγκεκριμένα, μια συζήτηση με έναν άνθρωπο μπορεί να μου δημιουργήσει μια εικόνα στο μυαλό μου, κατά την προσπάθεια να περιγράψω κάτι που θέλω να του πω. Κάποια από τα κείμενα του βιβλίου μου, είναι ουσιαστικά σκέψεις, που έχω εμπνευστεί ως αρχική ιδέα, σε γραπτές και προφορικές συνομιλίες μου, με άλλους ανθρώπους. Μούσες έμπνευσης μου, αποτελούν συχνά οι γυναίκες, που συναντώ και συνομιλώ, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν είναι ερωμένες μου. Έχω πολλές φίλες, διαχρονικά στην ζωή μου, αλλά και φίλους.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι αποτέλεσμα κειμένων που έχουν προέλθει από διάφορες πηγές έμπνευσης. Ιδιαίτερη συμβολή στην έμπνευση της αρχικής ιδέας, για κάποια από τα κείμενα του βιβλίου, έχουν δύο καλές μου φίλες, που ήμασταν συμφοιτητές, καθώς και ένας ανεκπλήρωτος έρωτας μου, που μιλούσαμε για αρκετό καιρό, πριν χρόνια. Τα υπόλοιπα ήρθαν, ως εξέλιξη της αρχικής ιδέας, με σκέψη, φαντασία, διάβασμα και χρόνο, πάνω στην αρχική έμπνευση.

Ποιοι είναι αγαπημένοι σου συγγραφείς; Από πού έχεις επηρεαστεί περισσότερο;

Λατρεύω να διαβάζω κείμενα και αποτυπωμένες ανθρώπινες σκέψεις. Από μικρά κείμενα ή σελίδες ή όποιο κείμενο θα βρω μπροστά μου και μου αρέσει, μέχρι και ολόκληρα βιβλία. Αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι ο Χόρχε Μπουκάι και ο Λέο Μπουσκάλια και λατρεύω το βιβλίο «Ο κόσμος της Σοφίας» του Gaarder. Μου αρέσουν τα κείμενα του Καζαντζάκη, του Ελύτη, του Κοέλιο, αλλά και άλλων, τους οποίους διαβάζω συνήθως αποσπασματικά. Μερικοί λένε, ότι τα κείμενα μου, τους θυμίζουν την γραφή του Χόρχε Μπουκάι, και ίσως να ισχύει, γιατί έχω διαβάσει πολλά βιβλία του.

Τι γράφεις αυτή την εποχή;

Αυτόν τον καιρό, γράφω δύο νέες ιστορίες/παραβολές, που ευελπιστώ να προστεθούν σε επόμενη έκδοση του βιβλίου. Επίσης, γράφω ένα νέο βιβλίο, που βασίζεται και αυτό, σε κάποια κείμενα του πρώτου μου βιβλίου. Αφορά τις κοινωνικές σχέσεις και την κοινωνική συμπεριφορά στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει σκέψεις και αξιολογήσεις, που προέρχονται από προσωπικές παρατηρήσεις σε συνδυασμό με  αναγνώσματα, σε χρονικό σημείο, που ξεκινάει, από κάποια χρόνια πριν την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση και φτάνει μέχρι σήμερα. Έχει ήδη ικανοποιητικό μέγεθος, και πιστεύω ότι σε ενάμιση χρόνο περίπου, θα είναι έτοιμο για έκδοση.

Διαβάστε ακόμα:

Βιβλίο: «Παραβολές φωτός» του Στέλιου Λιονάκη, εκδόσεις Θερμαϊκός

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook