Νένα Βενετσάνου Live – «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ των ΚΑΙΡΩΝ»

Τρίτη 12, Τετάρτη 13 & Πέμπτη 14 Μαρτίου @Ζώγια στις 21.00

Η Νένα Βενετσάνου διαλέγει σελίδες από το Ημερολόγιο της  μουσικής της πορείας στο ελληνικό τραγούδι και τις μοιράζεται, συντροφιά με  δύο αγαπημένους της συνεργάτες, τον Κώστα Χατζόπουλο – κιθάρα  και τον Σόλη Μπαρκή – κρουστά, στο καλλιτεχνικό στέκι της πόλης “ΖΩΓΙΑ”. Στην καρδιά του Μάρτη, με μια επιλογή δικών της τραγουδιών πάνω σε διαλεχτή ποίηση από την εποχή που ξεκίνησε, μας μεταφέρει  από τα πολιτικοποιημένα της τραγούδια, στα καινούργια που δεν έχουμε την ευκαιρία ν’ ακούμε.  Η Ζώγια ανοίγει τις πύλες της για να την υποδεχτεί. Φέτος η Νένα Βενετσάνου κλείνει 40 χρόνια στο τραγούδι και αφιερώνει τις εμφανίσεις της στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη και στους αγώνες της εκλεκτής της φίλης,  Ζώγιας Χρονάκη.

Νένα Βενετσάνου

Η Νένα Βενετσάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, άρχισε πιάνο σε ηλικία 6 ετών και συνέχισε θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και Ερμουπολέως Σύρου. Σπούδασε στη Γαλλία Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Franche-Comté Besançon και τραγούδι με την Ίρμα Κολάση στο Παρίσι. Ξεκίνησε ως τραγουδοποιός το 80 και τα τραγούδια της έγιναν σημείο αναφοράς του Γυναικείου κινήματος. Συνδυάζοντας την κλασική με τη λαϊκή τεχνική στο τραγούδι, έχει δημιουργήσει έναν υποδειγματικό τρόπο ερμηνείας του ελληνικού τραγουδιού, που την κατατάσσει στην πρώτη σειρά των Ελλήνων καλλιτεχνών παγκοσμίως. Η ιδιαίτερη φωνή της γοήτευσε  σπουδαίους Έλληνες συνθέτες και οι συνεργασίες μαζί τους την καθιέρωσαν ως την σπουδαιότερη ερμηνεύτρια του Έντεχνου  Ελληνικού τραγουδιού.

Η Νένα Βενετσάνου με δικό της σχήμα έχει περιοδεύσει προβάλλοντας αποκλειστικά το ελληνικό τραγούδι και το Γυναικείο Λόγο σε ολόκληρο τον κόσμο (Ασία, Ευρώπη, Βαλκάνια, Αμερική, Αφρική) σε διεθνή φεστιβάλ, ερμηνεύοντας όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού, από το δημοτικό τραγούδι έως τη σύγχρονη όπερα. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική της Ουγγρικής Ραδιοφωνίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου, τη Λαϊκή Ορχήστρα «Όσιπωφ» της Ρωσίας, την Ορχήστρα «21ος Αιώνας», τους Σολίστες της Μόσχας, την Metropol Orchestra της Ολλανδίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τις Ορχήστρες Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Τέρπανδρος» και «Λύραυλος», Τζαζ συγκροτήματα της κεντρικής Ευρώπης καθώς και με σπουδαίους μουσικούς όπως: Έλενα Μουζάλα, Βασίλη Τσαμπρόπουλο, Νότη Μαυρουδή , Αντώνη Ανισέγκο, Σαράντη Κασάρα, Ντόρα Μπακοπούλου, Θόδωρο Κοτεπάνο, Πάνο Δημητρακόπουλο, Δημήτρη Παπαγγελίδη και πολλούς άλλους λαϊκους μουσικούς όπως Λάκη Χαλκιά , Δόμνα Σαμίου ,Μαρίζα Κωχ κ.ά

Έχει μελοποιήσει Έλληνες, Γάλλους και Ιταλούς ποιητές, έχει συνθέσει μουσική για  θέατρο ,video-art ,για χορό, για εικαστικά και έχει οργανώσει διαλέξεις και σεμινάρια  για το ελληνικό τραγούδι στο Βέλγιο και τη Γαλλία και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε περίοπτες αίθουσες  και θέατρα.  Έχει τιμηθεί με το βραβείο της ακαδημίας Σαρλ Κρος ως ερμηνεύτρια (1991), έχει λάβει τη διάκριση του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης για την προσφορά της στην Ειρήνη και τον Πολιτισμό(1992) και  έχει αναγορευτεί σε Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών  από την Γαλλική Δημοκρατία (2010).

Σόλης Μπαρκή                                                                            

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μουσικός, εικονογράφος και δημιουργός κόμικς. Δημοσιεύονται εργασίες του σε βιβλία και περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις. Διδάχτηκε κρουστά της Μεσογείου ,της Περσίας και της Αφρικής κοντά στον Μιχάλη Κλαπάκη και τον Λευτέρη Γρηγορίου. Ασχολείται με όλα τα είδη των κρουστών οργάνων και με το Αυστραλέζικο didjeridoo. Αγαπάει και εστιάζει στα ηχοχρώματα και τις ηχητικές εικόνες. Είναι η ήταν μέλος σε συγκροτήματα όπως Μαγικό Χαλί, Dingo, Θέρος, Δάχτυλα της Εκάτης, Κρουστά της Τάκη, Λύραυλος. Εχει συνεργαστεί με τους Μιχάλη Νικολούδη, Βασίλη Ρακόπουλο, Ross Daly, Omar Faruk Tekbilek, Νένα Βενετσάνου, Κρίστη Στασινοπούλου, Σπυριδούλα, Γιώτα Βέη, Αναστασία Μουτσάτσου,  Βαγγέλη Φάμπα, Νίκο Τουλιάτο,  Νίκο Ξυδάκη, Tάκη Φαραζή, Μίμη Πλέσσα, Αλκη Καλούμενο, τον Νότη Μαυρουδή, καθώς και την Nana Simopoulos και τελευταία με την αρπίστρια και συνθέτιδα Clio K. Έχει κυκλοφορήσει μία συνεργασία του με την Lamia Bedioui,μία συνάντηση φωνής και κρουστών, με τίτλο FIN’AMOR,  από την εταιρία LIBRA. Συμμετέχει σε χορευτικές και θεατρικές ομάδες, όπως το Θέατρο της Άνοιξης, το Θεσσαλικό Θέατρο,το Εθνικό Θέατρο, η ομάδα ΑΜΑΛΓΑΜΑ και η ομάδα της Νατάσσας Ζούκα. Συμμετέχει σε παραστάσεις παραμυθιών,θεάτρου και αφήγησης και συνεργάζεται με τις : Αγνή Στρουμπούλη,Μάνια Μαράτου και Μαρία Σάββα. Κατά διαστήματα παρουσιάζει μια προσωπική δουλειά σε μορφή παράστασης με τον τίτλο « Κρουστή Παραμυθία».

Κώστας Χατζόπουλος

Ο Κώστας Χατζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και παράλληλα μουσική. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο και υπήρξε μαθητής του Αλέξανδρου Αινιάν. Έχει μακρόχρονη πείρα διδασκαλίας κλασικής κιθάρας στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και σε Ωδεία της Αθήνας. Συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια κλασικής κιθάρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και από νωρίς ασχολήθηκε με την σύνθεση. Προκρίθηκε στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας του Μάνου Χατζιδάκι το 1982 με την σύνθεση “Περί Γυνής” σε στίχους από το Άσμα Ασμάτων του Σολομώντα. Πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Ελληνικής Σύνθεσης για κιθάρα το 1984 με την σύνθεση του “Τρία Ελληνικά Σκίτσα” που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ταρ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νάκας-Παπαγρηγορίου. Ασχολείται παράλληλα με την ενορχήστρωση και τη μουσική παραγωγή. Γράφει πρωτότυπη μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Το 1998 σχηματίζει με την Κατερίνα Νιτσοπούλου το συγκρότημα ΑΝΕΜΟS. Συμμετέχει ενεργά στην Ελληνική δισκογραφία. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες όπως: Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Ξυδάκης, Λένα Πλάτωνος, Νότης Μαυρουδής, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δημήτρης Μπάσης, Χάρις Αλεξίου, Λίνα Νικολακοπούλου κ.α.

Ιnfo:

Νένα Βενετσάνου Live – “ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ των ΚΑΙΡΩΝ”

Μαζί της οι:
Κώστας Χατζόπουλος – κιθάρα
Σόλης Μπαρκή – κρουστά
Τρίτη 12, Τετάρτη 13 & Πέμπτη 14 Μαρτίου
«Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια
Αλ.Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη
Ώρα έναρξης: 21.00
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 2310 243.459

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook