Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός, το βιβλίο του Στέλιου Λιονάκη «Παραβολές φωτός» (Εκδ. Δεκέμβριος 2018). Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποτελεί έναυσμα για σκέψη και φιλοσοφική αναζήτηση.

Περίληψη:

Το βιβλίο αποτελεί μια ξενάγηση σε τρεις διαφορετικούς «κόσμους», όπου ο κάθε άνθρωπος, η ζωή του και οι κοινωνικές του συναναστροφές και αλληλεπιδράσεις, παραθέτονται με συμβολισμούς, με βάση τρεις διαφορετικές και ανεξάρτητες μεταξύ τους παραβολές. Οι τρείς αυτές παραβολές, προσπαθούν μέσα από παρομοιώσεις και συμβολισμούς, να βοηθήσουν τον αναγνώστη να δει την ζωή του, υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Τον ωθούν να κάνει ένα μικρό βήμα προς την αυτογνωσία, βλέποντας τον εαυτό του και τις διαπροσωπικές του σχέσεις, με μια εναλλακτική ματιά, η οποία δύναται να τον παρακινήσει, να περάσει υπό κρίση και σκέψη, κάποια γεγονότα και δράσεις της προσωπικής και κοινωνικής του ζωής.

Στην πρώτη περίπτωση (Συναισθηματικό δάσος), με την χρήση συμβολισμών από την φύση, ο κάθε άνθρωπος παρομοιάζεται ως ένα συναισθηματικό χωράφι, το οποίο δύναται να εξελιχθεί, αν εργαστεί κάποιος σκληρά και με υψηλό φρόνιμα, σε ένα πλούσιο συναισθηματικό δάσος. Η παραγωγή συναισθηματικών καρπών από τον καθένα μας, είναι προσωπική μας ευθύνη, και είναι ανάλογη των χαρακτηριστικών μας. Η ανταλλαγή με τους γύρω μας, των συναισθηματικών καρπών που παράγουμε, δομεί ουσιαστικά ένα δίκτυο ανταλλαγής συναισθημάτων μεταξύ των ανθρώπων, στα πλαίσια των διάφορων κοινωνικών διεργασιών και συνδέσεων, τα οποία αναλύονται κάτω από το πρίσμα της συγκεκριμένης παραβολής.

Στην δεύτερη παραβολή (Ο στόλος του χαρακτήρα και της προσωπικότητας και τα καράβια των επιλογών), τα στοιχεία της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου παρομοιάζονται με έναν στόλο από καράβια, τα οποία έχουν την δυνατότητα της επιλογής χαρακτηριστικών μέσα στον χάρτη της ζωής στον οποίο πλέουν. Όλες οι δυνατές επιλογές χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, δημιουργούν έναν άπειρο χάρτη με λιμάνια, και κάθε είδους δυνατή τοποθεσία. Η κάθε τοποθεσία προσδίδει στο εκάστοτε καράβι του χαρακτηριστικού του ανθρώπου, κάποιου είδους συμπεριφορά. Υπάρχουν λιμάνια, όπου συγκεντρώνονται πολλά καράβια και διαμορφώνουν κοινωνικές ομάδες που συνδέονται χάρη στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό και υπάρχουν και απόμερα εξωτικά λιμάνια για τους ξεχωριστά ρομαντικούς και διαφορετικούς από την μάζα ανθρώπους.

Τέλος, η τρίτη παραβολική ενότητα (Σαν όχημα ο κάθε άνθρωπος και τα οχήματα των «θέλω»), περιγράφει την αποτύπωση του χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου, σε ένα όχημα. Η κάθε δράση του ανθρώπου, προς την επίτευξη των ονείρων και των στόχων του, κινητοποιεί ένα «όχημα των θέλω», το οποίο ξεκινάει την οδύσσεια του προς τον στόχο, δηλαδή προς την κορυφή ενός βουνού. Το βουνό συμβολίζει τις δυσκολίες, που θα αντιμετωπίσει ο καθένας, στην πορεία του προς το κάθε όνειρο-στόχο. Η κατασκευή και τα χαρακτηριστικά των οχημάτων των θέλω του καθένα μας, αποτελούν την αποτύπωση και τον καθρέπτη του χαρακτήρα μας, και είναι ανάλογα με τα επιμέρους στοιχεία της προσωπικότητας μας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Στέλιος Λιονάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης, όπου και έζησε μέχρι να ενηλικιωθεί. Σπούδασε Νοσηλευτική και εξειδικεύτηκε στην Δημόσια Υγεία-Επιδημιολογία. Στην παρούσα φάση ζωής του, είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου και συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα για τον καρκίνο στην Κρήτη. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε ερευνητικά προγράμματα, ως ερευνητικός συνεργάτης. Η δουλειά που κάνει, αποτέλεσε παιδικό του όνειρο. Του αρέσει να διαβάζει με μεγάλη δίψα και όρεξη, κείμενα και βιβλία. Αγαπάει την φωτογραφία, με την οποία ασχολήθηκε ερασιτεχνικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακούει μουσική όσο περισσότερο μπορεί κατά την διάρκεια της μέρας του. Λατρεύει να συγγράφει κείμενα και να αποτυπώνει τις σκέψεις του σε χαρτί. Ενθουσιάζεται με τα ταξίδια. Τέλος, πιστεύει, ότι κάθε στιγμή αποτελεί μια μοναδική ονειρική ευκαιρία για να βιώσουμε, να δούμε, να ακούσουμε, να αισθανθούμε και να απολαύσουμε τη ζωή και τους ανθρώπους γύρω μας.

INFO

Παραβολές φωτός
Συγγραφέας: Στέλιος Λιονάκης
Επιμέλεια έκδοσης: Νατάσα Κάντζα
Εκδότης: Θερμαϊκός

Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο
Έτος έκδοσης: Δεκέμβριος 2018
Αριθμός σελίδων: 120
Κωδικό ISBN: 978-960-9547-69-7
Διαστάσεις: 15×21

Βρείτε το βιβλίο στο skroutz.gr

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook