Στην έκτη διάλεξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 6 Μαρτίου 2019, ο δρ Γενετικής ΑΠΘ Σπύρος Βήττας θα ξεκινήσει από βασικούς σταθμούς στην ιστορία της Βιολογίας, για να αναλύσει αρχικά έννοιες που αφορούν τη δομή του DNA και τη λειτουργία των κυττάρων. «Στη συνέχεια», όπως σημειώνει ο ίδιος, «θα περιγραφούν οι αλλαγές που μπορούν να προκύψουν στο γενετικό υλικό και πώς κάποιες από αυτές προκαλούν ασθένειες. Οι ασθένειες μπορούν να κληρονομηθούν με ποικίλους τρόπους, συνεπώς ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διάγνωσή τους διαφέρει. Στόχος της διάλεξης είναι να εξηγήσει με απλά λόγια τους μηχανισμούς κληρονόμησης και διάγνωσης των ασθενειών, με σκοπό την εξοικείωση όλων με σύνθετες έννοιες της Βιολογίας που δεν θα έπρεπε να μας τρομάζουν».

Ο Σπύρος Βήττας είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, όπου εκπόνησε και το διδακτορικό του ως υπότροφος του ΙΚΥ. Υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής του πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, συμμετέχοντας και στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής Σχολής. Από το 2017 συμμετέχει στο ΜΠΣ του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ. Είναι πιστοποιημένος κλινικός εργαστηριακός γενετιστής από το EBMG, με αρκετές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πολλές ανακοινώσεις σε συνέδρια. Υπήρξε διευθυντής εργαστηρίων στη «Eurogenetica», ενώ το 2018 ανέλαβε διευθυντής Εργαστηρίων και επιστημονικός υπεύθυνος στο ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο γενετικής «DNA Diagnosis N Analysis».

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 30 Ιανουαρίου 2019 και κάθε Τετάρτη έως τις 3 Απριλίου 2019 έχει τίτλο «Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής».

Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού παρουσιάζονται και συζητούνται θέματα όπως το σύμπαν, οι σύγχρονες αντιλήψεις για την αρχή της ζωής, την εξέλιξή της και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται, οι δομές και λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού του ανθρώπου όπως ο εγκέφαλος και τα νεύρα, η ανοσολογία και οι γενετικές ασθένειες, καθώς επίσης η διατροφή και η επίδραση των επιτευγμάτων της Βιολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στην κοινωνία.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας: «Το βιολογικό σύστημα, η ζωή, αναδεικνύεται ως το πιο πολύπλοκο σύστημα που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Η κατανόησή του και η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν και που διαρκώς προκύπτουν απαιτούν τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων, μακριά από μικρότητες, αγκυλωμένες βεβαιότητες και δογματισμούς. Καθετί που γεννιέται και αναπτύσσεται είναι μοναδικό στη φύση και αποτελεί δεξαμενή πλούτου για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της ζωής μας».

 

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – 2019

Πρόγραμμα των επόμενων ομιλιών:

 

Τετάρτη 13 Μαρτίου – Βιοτεχνολογία, Το παρόν και το μέλλον

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ

 

Τετάρτη 20 Μαρτίου – Τα αυτοάνοσα και η άμυνα του οργανισμού

Αλέξανδρος Γαρύφαλλος Καθηγητής ΑΠΘ

 

Τετάρτη 27 Μαρτίου – Μεσογειακή διατροφή και ανάπτυξη του παιδιού

Ειρήνη Κοΐδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ

 

Τετάρτη 3 Απριλίου – Βιολογία και κοινωνία

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ

 

Υπεύθυνος ενότητας:

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής Γενετικής

Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

 

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Έναρξη: 19.00

Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ

Είσοδος ελεύθερη

Η είσοδος γίνεται βάσει λίστας έπειτα από αίτηση στο site του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τις επιπλέον θέσεις διανέμονται δελτία εισόδου στα εκδοτήρια του κτιρίου Μ2 μία ώρα πριν από κάθε διάλεξη.

Οι ομιλίες μεταδίδονται και σε live streaming, μέσω της υπηρεσίας Δίαυλος (https://diavlos.grnet.gr).

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook