Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019.

Ο Κ.Ν.Μ.Καζαμιάκης υποδέχεται και συνομιλεί με τον Θανάση Λάλα.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ γέμισε ασφυκτικά  από φίλους του Θανάση Λάλα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του Θανάση Λάλα, από τον  οικοδεσπότη Κ.Ν.Μ.Καζαμιάκη, που μίλησε για τον ζωγράφο, συγγραφέα και δημοσιογράφο Θανάση Λάλα.
Αναρωτήθηκε,.. ποιες καίριες ερωτήσεις θα έθετε ο Θ.Λάλας στους Μιρό, Ματίς, Πικάσσο, Βαν Γκογκ, Πασκάλ και …Σωκράτη αν τους συναντούσε σ` ένα κόσμο τέχνης, φαντασίας και ονείρου.

Ακολούθως μίλησε ο Θανάσης Λάλας ξεκινώντας ως εξής:
-Ζωγραφίζω; Δεν ξέρω. Αλλά ζωγραφίζω.
Πιστεύω ότι το μέλλον της ζωγραφικής ανήκει σ` αυτούς που δεν ξέρουν να ζωγραφίζουν.

Μετά την πολύ ζωντανή και ενδιαφέρουσα ομιλία του Θανάση Λάλα πήραν το λόγο αρκετοί από τους παρισταμένους.
Αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις τους αναφέρονται πιο κάτω, με τη σειρά που πήραν το λόγο, ενώ όλα όσα είπαν θα τα δείτε και θα τ` ακούσετε στο επισυναπτόμενο video.

Γιάννης Μιχαηλίδης ( εικαστικός): Πιστεύω στο φίλο Θανάση Λάλα. Η δουλειά του (εκτινάχθηκε) από τα σημειωματάρια του.
Λάμπης Ταγματάρχης: Είναι πολύ γοητευτικό να εργάζεσαι πολλά χρόνια μ` έναν άνθρωπο που θαυμάζεις.
Γιάννης Λασηθιωτάκης ( ζωγράφος): Αγαπώ πολύ τον Θανάση και τη δουλειά του.
Γιώργος Σταθόπουλος ( ζωγράφος): Γνωρίζω τον Θανάση από την εποχή του “Περιοδικού”. Είναι προικισμένος άνθρωπος και τον αγαπώ πολύ. Η ζωγραφική του Θανάση Λάλα έχει μια ζωή, μια ζωντάνια, μια ελευθερία. Μ` αρέσει πολύ.
Γιάννης Δρακάκης ( Αρχιτέκτων, Λογοτέχνης): Ο Γιάννης Δρακάκης ρώτησε τον Θανάση Λάλα αν σκοπεύει να γράψει ποίηση και εκείνος απάντησε ” Η ποίηση δεν είναι τίποτε άλλο από μια αποκωδικοποίηση της ανάσας.”
Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου ( Ηθοποιός):  Ο Θανάσης Λάλας θυμάται την ανάσα των ανθρώπων με τους οποίους μίλησε. Η φωνή μας είναι αυτό που είμαστε.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης ( Ιατρός).Διάβασε ένα κείμενο που είχε γράψει για την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θ. Λάλα στη Γκαλερί ” Σκουφά” με τίτλο: Για ένα ζωγράφο που δεν ήθελε να ζωγραφίζει αλλά να αφηγείται.
Νίκος Φινοκαλιώτης ( Ιατρός) Χάρις στην επιμονή του Κώστα Τσόκλη γνώρισα τη ζωγραφική του Θ. Λάλα. Ο Θανάσης είναι άνθρωπος που αν τον γνωρίσεις δε θες να τον χάσης ποτέ.
Απόστολος Φανακίδης ( Γλύπτης) Η γλυπτική του Θ.Λάλα μ` αρέσει πολύ γιατί έχει δυναμική στη φόρμα της.
Κυριάκος Ρόκος ( Γλύπτης) Είδα την πρώτη ατομική έκθεση του Θ.Λάλα στην ” Αθηναϊδα” και μ` άρεσε πολύ. Ομολογώ  ότι είμαι ένας fan του Θ. Λάλα. Εμείς οι Έλληνες αναζητάμε την Τέχνη, το χρυσόμαλλο δέρας της τέχνης, στο Μόναχο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Νέα Υόρκη αλλά  η Τέχνη δεν υπάρχει πουθενά παρά μόνο μέσα μας.

Η εκδήλωση τέλειωσε με 5 ταινιούλες των 90 δευτερολέπτων η κάθε μία. Μια νέα ιδιοφυής καλλιτεχνική ιδέα του Θανάση Λάλα. Μια πρωτότυπη παρουσίαση των αφηγήσεων Λάλα από και υπό  διαφορετικές  οπτικές γωνίες.
Κ.Ν.Μ. Καζαμιάκης.

Εκτός των άνωθεν αναφερομένων στην εκδήλωση ήταν ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας, η ζωγράφος Πελαγία Κυριαζή, η ζωγράφος Σπυριδούλα Πολίτη, η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Ναλμπάντη, ο Τάκης Λάλας,  Αντωνία Γαζέτα, Χρυσούλα Φανακίδη,  Ελένη Κουτσοπούλου- Πιερράκου,  Δανάη Τσότρα, Μαρία Τζεράνη- Τσότρα,  Μαίρη Ηλιοπούλου,  Ισιδώρα Γαλάνου,  Άγγελος Τζέμος, το ζεύγος Μανώλης και Ιωάννα Κριτσωτάκη,  Καίτη Φινοκαλιώτη, Γιώργος Χάλαρης, Χούρη Αναστασία, Μεσσάρη Ελένη, Άννα Πετροπούλου, Σουζάνα Ταμπακοπούλου, Παπασπύρου Χρυσούλα, Γιώργος Θωμόπουλος, Στέφανος Χανδέλης,… και πολλοί-πολλοί ακόμη,…

Δείτε το video:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook