Νάντιας ΚαραγιάννηΤης Νάντιας Καραγιάννη

Πόσες φορές δεν έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να στεναχωριέται και να πεισμώνει από κακόβουλα σχόλια άλλων προς το πρόσωπό μας; Στην πραγματικότητα όμως έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί γίνεται αυτό; Είναι ικανό ένα αρνητικό σχόλιο πόσο μάλλον όταν γίνεται από κάποιον όχι και τόσο κοντινό μας άνθρωπο και μάλιστα επανειλημμένα να μας καταρρακώσει και να μας «ρίξει» ψυχολογικά; Κι όμως, ένα σχόλιο του τύπου: «Είσαι τόσο έξυπνη, αν πρόσεχες λίγο παραπάνω και την εμφάνισή σου θα ήσουν τέλεια!» υποτιμά την προσωπικότητά μας. Κανείς δεν γεννήθηκε τέλειος! Όλοι έχουμε τα ελαττώματα και τα προτερήματα μας.

Ένας άνθρωπος που υποτιμά τους άλλους δεν είναι τίποτα άλλο παρά εγωιστής. Ένας τέτοιος άνθρωπος πάντα έχει για προτεραιότητα τον εαυτό του και τις δικές του ανάγκες. Τον θεωρεί ως το κέντρο όλων και ζητάει από παντού την αποδοχή και τον θαυμασμό. Ο εγωιστής δεν έχει μάθει να σέβεται και να εκτιμά τους άλλους, έχει ως μέτρο σύγκρισης μόνο τον ίδιο γι’ αυτό και «μειώνει» συνεχώς τoυς γύρω του.

Ο άνθρωπος που υποτιμά είναι αγενής. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος μπερδεύει το θάρρος με το θράσος. Άλλο να έχεις το θάρρος να πεις τη γνώμη σου και άλλο να έχεις θράσος και να προσπαθείς να αναδειχθείς εις βάρος άλλων. Ο αγενής υποτιμά και προσβάλλει τον άλλον με κάθε ευκαιρία γιατί έχει μάθει να κινείται και να ενεργεί με θράσος. Προσβάλλει τους γύρω του γιατί έτσι έχει μάθει να «αναδεικνύεται» και να υπερέχει.

 Πώς να αντιμετωπίσουμε προσβλητικά και υποτιμητικά σχόλια εις βάρος μας:

Σίγουρα η λύση όταν μας προσβάλλουν και μας υποτιμούν δεν είναι να ανταποδώσουμε με βίαιες πράξεις και βωμολοχίες. Υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι γα να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση.

  1. Απαντήστε με σιωπή ή «αδιαφορείστε». Πολλές φορές μένοντας σιωπηλοί ή αδιαφορώντας «πονάμε» πιο πολύ τον συνομιλητή μας από το να του ανταποδώσουμε βωμολοχίες και άσχημες λέξεις. Όταν μάλιστα αυτός που συνηθίζει να υποτιμά το κάνει επίτηδες για να σας τραβήξει την προσοχή, μην του κάνετε τη χάρη και δείξετε ότι ενοχλείστε. Η σιωπή άλλωστε πολλές φορές «κάνει περισσότερο θόρυβο» από τις φωνές.
  2. Απαντήστε με χιούμορ. Είναι αλήθεια ότι το χιούμορ πολλές φορές σώζει άβολες καταστάσεις αλλά παράλληλα δίνει και τις καλύτερες απαντήσεις. Εξάλλου είναι γνωστό ότι με το χιούμορ λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες. Με ένα πλατύ χαμόγελο λοιπόν και καλή διάθεση θα μπορέσετε να πείτε αυτό που νιώθετε αλλά παράλληλα και να «σφάξεις τον άλλον γλυκά», όπως λέει και μια παροιμία, κάνοντάς τον να νιώσει ακόμη και άβολα και στην καλύτερη περίπτωση να αναρωτηθεί και να καταλάβει το λάθος του από μόνος του.

«Τον άνθρωπο που έχει χιούμορ μην τον προκαλέσεις να σου μιλήσει σοβαρά… Η αλήθεια του θα σε συνθλίψει».

  1. Σκεφτείτε το διαφορετικά. Πολλές φορές ένα αρνητικό και υποτιμητικό σχόλιο όταν γίνεται από κάποιο κοντινό μας πρόσωπο που νοιάζεται πραγματικά για εμάς μπορεί να μην γίνεται με κακή πρόθεση αλλά για να βελτιωθούμε εμείς οι ίδιοι. Σκεφτείτε λοιπόν ότι είναι μία καλή ευκαιρία να αλλάξετε και να βελτιωθείτε κι εσείς οι ίδιοι. Δείτε λοιπόν την θετική πλευρά και μην «το πάρετε απαραίτητα στραβά». Αν πάλι το πρόσωπο που σας υποτιμά είναι από το ευρύτερο κοινωνικό σας περιβάλλον που δεν έχετε ιδιαίτερες σχέσεις και συνηθίζει να φέρεται έτσι επειδή είναι ο χαρακτήρας του, απαντήστε ευγενικά, πείτε ένα ευχαριστώ και συνεχίστε «με το κεφάλι ψηλά».

«Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις κατώτερος χωρίς την συγκατάθεσή σου» – Eleanor Roosevelt

  1. Μιλήστε ξεκάθαρα και εξηγείστε τι σας ενοχλεί. Όταν νιώθετε ότι σας υποτιμούν μην διστάσετε να μιλήσετε. Μπορείτε με όμορφο και ήρεμο τρόπο να πείτε αυτό που σας ενοχλεί. Αν συνεχίσετε να ανέχεστε και να υπομένετε μια δυσάρεστη κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και το πρόβλημα δεν θα λυθεί όσο κι αν στεναχωριέστε. Προσοχή όμως μην χρησιμοποιήσετε ειρωνεία στον λόγο σας. Θα του δώσετε την ικανοποίηση ότι τα λεγόμενά του έχουν ανταπόκριση πάνω σας γι’ αυτό και αντιδράτε έτσι.

«Όταν κάποιος σε προσβάλλει απλά θέλει να ξεφορτωθεί τα σκουπίδια που κουβαλάει ο ίδιος. Το αν θα γίνεις το απορριμματοφόρο του είναι δική σου επιλογή».

  1. Πιστέψτε στον εαυτό σας και μην «θυματοποιείστε». Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας. Σκεφτείτε τι αξίζετε και πόσα μπορείτε να καταφέρετε. Να έχετε ψηλά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας. Μόνο αν εσείς οι ίδιοι εκτιμήσετε τον εαυτό σας τότε μόνο και οι άλλοι θα σας εκτιμήσουν. Μην περιμένετε να σας σεβαστούν όταν εσείς οι ίδιοι δεν σέβεστε εσάς. Μην είστε πια το «καλό» παιδί που προσπαθεί να τους έχει όλους ευχαριστημένους ποδοπατώντας τη δική του ευτυχία και τα πραγματικά του «θέλω» και συναισθήματα. Με το να είστε συνεχώς ευγενικοί και καλοσυνάτοι γίνεστε αυτομάτως θύμα στις διαπροσωπικές σας σχέσεις και αυτό πολλοί το εκμεταλλεύονται.

**Και προπαντός μην κάνετε το λάθος να μπείτε στο τριπάκι της σύγκρισης του εαυτού σας με τους άλλους υποτιμώντας τον έτσι. Θυμηθείτε ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Όλοι έχουμε τα προτερήματα και τα ελαττώματά μας. Όλοι κάπου υπερέχουμε αλλά και κάπου υστερούμε σε σχέση με τους άλλους. Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι είμαστε ανίκανοι ή ανάξιοι σαν άνθρωποι.

«Αν δεν αγαπάς εσύ τον εαυτό σου πώς περιμένεις τον άλλον να το κάνει;»

 

Καραγιάννη Νάντια*
Απόφοιτη Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης- Νηπιαγωγός
nakaragi[at]yahoo.com

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook