Να καταργηθεί ο νόμος για τους «μη παρακολουθούντες»

Παράσταση  διαμαρτυρίας της Α΄ ΕΛΜΕ

Τετάρτη 13-2, 1μμ, Διεύθυνση Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσ/νίκης

Διευκολυντική Στάση Εργασίας 12-2μμ

Στα τέλη του Γενάρη ολοκληρώθηκε το πρώτο τετράμηνο για όλα τα σχολεία της χώρας. O χαρακτηρισμός φοίτησης των μαθητών που ζητείται  και φέτος από το υπουργείο (ν. 4386) στα μέσα της σχολικής χρονιάς (!), σύμφωνα με τον οποίο «εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του μαθητή είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο μαθητής χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών και δεν λαμβάνεται υπόψη α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, καθώς και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών», στοχεύει στην συγχώνευση τμημάτων, νέες αναθέσεις και απώλεια διδακτικών ωρών για τους συναδέλφους, μη υπολογισμό των μαθητών στον προγραμματισμό του νέου σχολικού έτους στην περαιτέρω συρρίκνωση των ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη  όλα τα ΕΠΑΛ βρίσκονται μπροστά σε μια νέα απειλή, με ένα νέο κύμα βίαιων αλλαγών στα μισά της χρονιάς!

Θα σημάνει μοιραία διόγκωση των τμημάτων, που σημαίνει παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Είναι εμφανής η υποτίμηση όλης της λειτουργίας των ΕΠΑΛ, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις περί ισοτιμίας όλων των τύπων σχολείων, με την απαίτηση του αποκλεισμού μαθητών στη μέση της χρονιάς.

Η απαιτούμενη σύμπτυξη και διόγκωση των τμημάτων θα δημιουργήσει αντιπαιδαγωγικές μετακινήσεις μαθητών και θα μειώσει τις συνθήκες ασφάλειας  στα εργαστηριακά μαθήματα.

Θα δημιουργήσει υποχρεωτικά και νέο κύμα εκτοπίσεων και μετακινήσεων εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν το πολύπαθο ωράριό τους.

 Θα προκαλέσει αναγκαστικές αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων  ακόμη και πανελλαδικώς εξεταζόμενων, λίγους μήνες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Να σημειωθεί ότι ο οριστικός χαρακτηρισμός φοίτησης γίνεται τον Μάιο (ΦΕΚ2470/16-9-14/άρθρο 17). Είναι νομικά έωλο να διαγράψουμε μαθητή από το Α΄ τετράμηνο και μάλιστα να μην υπολογιστεί στον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καλεί άμεσα  από το Υπουργείο να καταργήσει τον χαρακτηρισμό των μαθητών  ως «μη παρακολουθούντες» και τη Διοίκηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης η οποία θα δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους μαθητές των ΕΠΑΛ και τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε αυτά.

 Καλούμε τους συναδέλφους, μέσω των Συλλόγων Διδασκόντων, στην ειδική συνεδρίαση να επιφυλαχθούν για την εφαρμογή αυτών των αντιπαιδαγωγικών διατάξεων  αφού άλλωστε δεν είναι στις αρμοδιότητες του.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα υπερασπιστεί τα ΕΠΑΛ, τα παιδιά και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Καλεί τους συναδέλφους στην Παράσταση Διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, στη 1μμ, στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Για το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης

Η Πρόεδρος – Δέσποινα Δάσιου
Ο Γραμματές – Δημήτρης Καραμανλής

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook