Ανδριάνα Μανίκα

Της Ανδριάνας Μανίκα

Η σχολική τσάντα και η σωστή αγορά της είναι περίπλοκη υπόθεση, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς. Για να επιλέξουμε μία λειτουργική τσάντα, δεν χρειάζεται να εστιάσουμε μονάχα στην εξωτερική της όψη, αλλά κυρίως στο εσωτερικό της. Τι σημαίνει όμως το να είναι «οργανωμένη »; Σημαίνει φυσικά, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μαθητή.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, είναι τόσο σημαντικό να εστιάσουν οι γονείς στην σχολική τσάντα του παιδιού τους; Η απάντηση είναι εύκολη. Ναι, είναι σημαντικό αλλά και απαραίτητο! Μια οργανωμένη τσάντα, αντικατοπτρίζει μία οργανωμένη ζωή. Η οργάνωση, αποτελεί για τον μαθητή πολύ σημαντικό εφόδιο τόσο για το διάβασμά του, όσο και για το καθημερινό του πρόγραμμα.

Όταν αναφερόμαστε σε μία σωστά οργανωμένη σχολική τσάντα, εννοούμε ακριβώς το να υπάρχουν πολλές θήκες στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, έτσι ώστε να υπάρχει ξεχωριστός διαθέσιμος χώρος για τετράδια, βιβλία, κασετίνα και άλλα. Με αυτόν τον τρόπο ο μαθητής δεν αποσπάται ψάχνοντας τα πράγματά του μέσα στην τάξη και δίνει προσοχή στο μάθημα. Μπορούν οι γονείς άραγε, να βοηθήσουν σ’ αυτό;

Οι γονείς λοιπόν, δεν φτάνει μόνο να καθοδηγήσουν το παιδί να βρει τη σωστή τσάντα, αλλά και να το βοηθήσουν να την οργανώνει μόνο του. Σημαντικό είναι η τσάντα να οργανώνεται από το βράδυ της προηγούμενης μέρας, ενώ, παράλληλα, βοηθητικός παράγοντας είναι να βρεθεί μία συγκεκριμένη θέση για τη σχολική τσάντα, όπου το παιδί θα την αφήνει πριν και μετά τα μαθήματα. Με αυτόν τον τρόπο, ο μαθητής γίνεται πιο υπεύθυνος και γνωρίζει πού είναι τα πράγματά του, με αποτέλεσμα, να μην «χάνεται». Μέσω της μεθοδικής οργάνωσης και τάξης που συνηθίζει, όσο και με τα καθαρογραμμένα τετράδια και βιβλία σε ξεχωριστές θέσεις, βελτιώνονται και οι επιδόσεις του μαθητή. Το διάβασμα γίνεται πιο ξεκάθαρο, άρα πιο ευχάριστο και εποικοδομητικό. Με τη σωστή οργάνωση, η επόμενη μέρα στο σχολείο σίγουρα θα είναι πιο εύκολη, πιο ευχάριστη και πιο λειτουργική.

Ανδριάνα Μανίκα*

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook