Θανάσης Πάνου

Του Θανάση Πάνου

Πρωταρχική είναι η ανάγκη να σκέφτεται κανείς ψύχραιμα, χωρίς βιασύνη, χωρίς στόμφο και χωρίς αγανάκτηση, μπροστά σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να εκφραστεί γόνιμος προβληματισμός όταν διατυπώνεται υπό το καθεστώς της έντονης ψυχολογικής φόρτισης. Από την άλλη πλευρά δεν είναι εύκολο να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα ιδέες που βρίσκονται κάτω από την πίεση των βασικών βιοτικών αναγκών.

Ειδικά στην εποχή μας, που το κλίμα της σύγχυσης είναι διάχυτο, εγκλωβίζεται το πνεύμα και συσκοτίζεται η ελευθερία της σκέψης. Επακόλουθο είναι, η ανθρώπινη ηθική, αυτή που διδάσκει και εμπνέει την αλληλεγγύη στους ανθρώπους και τους λαούς και αντιπαρατίθεται στις σειρήνες της διαφθοράς, να χάνεται στα ιδεολογικά νεφελώματα της παγκοσμιοποίησης.

Όταν η «ηθική εικόνα» του κόσμου μας θολώνει, οι πιθανότητες να ζήσουμε σε κλίμα κοινωνικής παθογένειας με συνεχώς αυξανόμενη παραβατικότητα, είναι αναπόφευκτη.

Οι σημερινές πολεμικές ιαχές, μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε όλοι ότι στόμωσε η ηθική ευαισθησία. Έννοιες όπως η Δικαιοσύνη (άξονας του Ελληνο-ρωμαϊκού ήθους) ή η φιλαλληλία (θεμέλιο της χριστιανικής αρετής) έχασαν το ουσιαστικό τους περιεχόμενο. Έτσι, είμαστε αναγκασμένοι να ομολογήσουμε πως οι «άγριοι» του παρθένου δάσους, οι «απολίτιστοι», έβλεπαν τα προβλήματά τους, τουλάχιστον, τιμιότερα από τους πολιτισμένους.

Παράλληλα η αύξηση της εγκληματικότητας «επιτίθεται» και από «κάτω» και από «πάνω». Αντίστοιχα, ο οικονομικός δεσποτισμός χρησιμοποιεί διάφορους μηχανισμούς και τρόπους ποδηγέτησης με κύριο σκοπό τη καταπάτηση και περιορισμό όλων των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών. Και αυτό, γιατί οι φορείς της εξουσίας γνωρίζουν ότι για να αντιδράσει ο πολίτης στην οικονομική και πολιτική καταπίεση, πρέπει πρώτα να κατακτήσει την εσωτερική του ελευθερία. Η έλλειψή της εδραιώνει το φόβο, τον ατομοκεντρισμό και την αδράνεια. Σε αυτό συνδράμει και το αίσθημα της ανασφάλειας που βιώνουμε βασανιστικά με τη βοήθεια της υπέρτατης τηλεοπτικής δύναμης.

Ο «φιλελεύθερος χρηματισμός» οι μέθοδοι και τα τεχνάσματα του, οι ατασθαλίες και η διαφθορά αποτελούν πλέον το καθημερινό προϊόν των τηλε-εκπομπών. Τα προβλήματα με αυτόν τον τρόπο φαντάζουν πολλαπλάσια, λερναία ύδρα που ταΐζεις μέσα στην οικεία σου και φυσικά δεν μπορείς να πολεμήσεις.

Ο ψυχικός κόσμος του ανθρώπου έτσι, διαταράσσεται έντονα, ειδικά όταν εξαναγκάζεται να προσαρμοστεί σε συνθήκες σαν αυτές που βιώνουμε, απάνθρωπες και αφύσικες. Ο παραληρηματικός λόγος για τη σήψη της κοινωνίας μας, η καχυποψία και η σύγχυση διαβρώνουν το κριτήριο του λαού και τον εμποδίζουν να διαμορφώσει γνώμη ξεκάθαρη και αντικειμενική για τα τεκταινόμενα.

Η σύμβαση, το ψεύδος και η νοθεία προσαρμόζουν τα νέα πρότυπα και επικρατούν οι  στερεοτυπικές αντιλήψεις και συμπεριφορές.

Ο κοινωνικός δράκος είναι ιδιαίτερα ευφυές ον, τρυπώνοντας με την κάθε ανάσα, με την κάθε δρασκελιά, σε αντηχήσεις μέσα σου. Είσαι ο προικισμένος δημιουργός του, γι’ αυτό σαν χορευτής δέχεσαι την πτώση σου πάντα στον ίδιο τόπο με τον ίδιο απαράλλακτο ρυθμό.

Υπάρχει όμως μια υπερφυσική, ένα πεδίο δυναμικό στον κάθε άνθρωπο που αν αφουγκραστεί, αν πιάσει το αυτί τη δόνηση μιας νότας πνοής αέρινης, το σκέπτεσθαι γεννιέται και από αυτό απορρέει πετώντας η έξοδος, η ελευθερία.

Η ευθύνη είναι συλλογική. Δεν ωφελεί να είμαστε παθητικοί και να εγκλωβιζόμαστε μέσα σε προβλήματα, που μέρα με τη μέρα βαθαίνουν το κοινό μας τάφο λέγοντας «δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά» ή πιο απλά «ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ!»

Θανάσης Πάνου*

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook