Νάντιας ΚαραγιάννηΤης Νάντιας Καραγιάννη

Οι περισσότεροι γονείς θα έκαναν τα πάντα ώστε να μεγαλώσουν ένα υγιές και ευτυχισμένο παιδί. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι «ανίκανοι» να βοηθήσουν το παιδί τους. Λάθος! Όλοι οι γονείς μπορούν! Προσπαθήστε να ενισχύσετε την πίστη στον εαυτό του και την αξία του. Έτσι, το ίδιο θα αποδεχτεί τον εαυτό του όπως ακριβώς είναι και θα κάνει και τους άλλους να το αποδεχθούν με όλα τα ελαττώματα και τα προτερήματά του. Ενισχύστε το «εγώ» του και την αυτοπεποίθηση του, προσέχοντας όμως να μην το στρέψετε στην εγωιστική προσήλωση στον εαυτό του.

«Οι γονείς πρέπει να γεμίσουν τον κουβά του παιδιού τους με αυτοπεποίθηση, έτσι ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να μην μπορεί να τον αδειάσει»

Τρόποι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας:

 1. Αγαπήστε και δεχτείτε το παιδί σας γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που θέλετε να είναι.

Μην κάνετε το λάθος να συγκρίνετε αδέρφια μεταξύ τους ώστε να φτάσουν στο σημείο να ανταγωνίζονται για να κερδίσουν την αγάπη σας. Κάθε άτομο έχει τη δική του προσωπικότητα και μοναδικότητα και η σύγκριση με άλλα άτομα, πόσο μάλλον με τα ίδια τους τα αδέρφια είναι καταστροφική για τον αυτοσεβασμό τους. Αν το παιδί νιώσει πως δεν το εγκρίνετε σαν άτομο, θα αρχίσει να κάνει προσπάθειες για να κερδίσει την επιδοκιμασία σας. Βέβαια σε πολλά πράγματα θα φανεί αδέξιο, γιατί στην πραγματικότητα δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να πετύχει απλά ζητάει τρόπους να γεμίσει το κενό που νιώθει.

2. Δείξτε του εμπιστοσύνη.

Η εμπιστοσύνη που θα δείξετε στο παιδί σας θα ανεβάσει στα ύψη την αυτοπεποίθησή του. Βέβαια, πρέπει να γίνεται σε λογικά πλαίσια. Μην εμπιστευτείτε το παιδί σας για κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον να τα καταφέρει, γιατί έτσι θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα και θα χάσει την πίστη στον εαυτό του. Πάρτε μαζί σημαντικές αποφάσεις κάνοντας τα παιδιά να νιώσουν ότι η γνώμη τους μετράει. Έτσι, θα νιώσουν σημαντικό μέλος της οικογένειας και ότι το εμπιστεύεστε ισάξια με τα υπόλοιπα μέλη.

«Για κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σε αυτό».

3. Αφήστε τα παιδιά σας να είναι διαφορετικά.

Τα παιδιά μεταξύ τους μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις και προτιμήσεις. Σεβαστείτε τις και μην τις κατακρίνετε, ακόμη και αν διαφέρουν από τις δικές σας. Προσπαθήστε μέσα από τις δραστηριότητες της οικογένειας να ικανοποιείτε τα γούστα όλων των μελών.

4. Ποτέ μην κοροϊδεύετε.

Η κοροϊδία μπορεί να καταστρέψει τον αυτοσεβασμό του παιδιού. Κοροϊδεύοντας ένα παιδί το κάνετε να νιώθει αδέξιο και κουτό. Σεβαστείτε το γιατί μόνο όταν μας σέβονται οι άλλοι μπορούμε και εμείς να σεβαστούμε τον εαυτό μας. Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση των παιδιών.

5. Σεβαστείτε τα συναισθήματά του και αφήστε το να εκφράζεται ελεύθερα.

Αφήστε το παιδί να εκφράζεται ελεύθερα και να εκδηλώνει τα συναισθήματά του χωρίς να φοβάται την αντίδρασή σας. Μην το αποπαίρνετε. Αντίθετα αν εκφράζει αρνητικά συναισθήματα βοηθήστε το και ανακαλύψτε γιατί αισθάνεται έτσι.

6. Αφήστε περιθώρια για αποτυχίες.

Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι και τα λάθη και οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής του. Είναι εύκολο να επαινούμε έναν νικητή αλλά ο χαμένος είναι αυτός που χρειάζεται την υποστήριξή μας. Το παιδί είτε το θέλει είτε όχι κάποια στιγμή θα αποτύχει. Η εμπιστοσύνη όμως στον εαυτό του δεν θα διαταραχθεί αν νιώσει ότι είστε κοντά του και του συμπαραστέκεστε τόσο στις επιτυχίες όσο και στις αποτυχίες. Μην το αφήνετε να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια αν αποτύχει κάπου αλλά αντίθετα δώστε του ώθηση και κουράγιο για να συνεχίσει.

 (Στην περίπτωση της αποτυχίας οι γονείς πρέπει να προσέξουν να την διαχειριστούν σωστά. Συγκεκριμένα, αν αναλάβουν οι ίδιοι να λύσουν το πρόβλημα του παιδιού τους μπορεί να το κάνουν να αισθανθεί ανίκανο και να χάσει την πίστη στον εαυτό του. Αν πάλι αδιαφορήσουν τότε το παιδί θα νιώσει πολύ μειωμένο. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν είναι οι γονείς να ρωτούν για να βρει από μόνο του το παιδί τη λύση. Π.χ.« Τι ήταν αυτό που πείραξε τη φίλη σου;», «Πιστεύεις ότι θα κρατήσει μέχρι αύριο ο θυμός της;», «Τι σκέφτεσαι να κάνεις για να την βοηθήσεις;». Έτσι, δείχνετε ότι νοιάζεστε για τα προβλήματά του χωρίς να παρεμβαίνετε άμεσα σε αυτά αλλά αφήνετε το παιδί να αποφασίσει μόνο του).  

7. Παραδεχτείτε τα λάθη σας.

Τέλος, πολύ σημαντικό στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού είναι να παραδέχεστε κι εσείς οι μεγάλοι τα λάθη σας. Όταν δεν τα παραδέχεστε κάνετε μεγαλύτερη ζημιά στο παιδί. Το κάνετε να πιστεύει πως τα λάθη είναι κάτι κακό έτσι ώστε όταν κι αυτό κάνει λάθος να θεωρεί τον εαυτό του ανάξιο. Μην είστε λοιπόν «αλάθητοι», να είστε ειλικρινείς και δείξτε του ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα κι η αξία του ανθρώπου δεν εξαρτάται από αυτά.

«Μαμά, μπαμπά πόσο εγώ μου έχτισες;» – Μιχάλης Χάντας 

Τι είναι καλό να λέει ένας γονιός στο παιδί του:

  • «Σε καμαρώνω γιατί είσαι εσύ!!»
  • «Σε εμπιστεύομαι»
  • «Δεν πειράζει αν κάνεις λάθος απλά προσπάθησε…»
  • «Είμαι πάντα εδώ»
  • «Μπορείς να τα καταφέρεις κι αν δεν μπορείς είμαι δίπλα σου….»
  • «Μίλα μου, σε ακούω και σε καταλαβαίνω…»
  • «Συγγνώμη έκανα λάθος»

Βιβλιογραφία:

Πράις Έλβιν–Πάρρυ Τζέυ, (2003), Πώς θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, Αθήνα, Εκδόσεις Δωρικός.

Καραγιάννη Νάντια*
Απόφοιτη Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης- Νηπιαγωγός
nakaragi[at]yahoo.com

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook