Συνέντευξη: schooltime.gr / Γεωργία Παρασκευά

Η Γεωργία Παρασκευά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής και από τη Δραματική Σχολή Βεάκη. Έχει γράψει τρία έργα για παιδιά που έχουν παιχτεί στο θέατρο: “Θα φάμε τα μουστάκια μας…”, “Η επιστροφή των παραμυθιών” και “Ιστορίες για φίλους”. Με τη θεατρική ομάδα ΜΠΟΕΜ, ανεβάζουν παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Την συναντήσαμε με αφορμή την παράσταση «Η Επιστροφή των Παραμυθιών» που ανεβαίνει φέτος στο Θέατρο Σταθμός, από τη θεατρική ομάδα ΜΠΟΕΜ, σε δικό της κείμενο και σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.

«Η Επιστροφή των Παραμυθιών» είναι το νέο σας παιδικό θεατρικό έργο/παραμύθι που παρουσιάζεται στο Θέατρο Σταθμός από τις 16 Δεκεμβρίου. Πείτε μας, πότε και πώς γεννήθηκε η ιδέα ενασχόλησής σας με τη συγγραφή για παιδιά;

Η ιδέα αυτή προέκυψε το 2012, όταν χρειάστηκε να γράψω ένα θεατρικό έργο σχετικά με τη διατροφή, το οποίο παρουσιάστηκε σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Εκεί κατάλαβα ότι το γράψιμο μου αρέσει σαν διαδικασία και άρχισα να ασχολούμαι πιο εντατικά με αυτό. Μετά ακολούθησε το πρώτο μου θεατρικό έργο που ανέβηκε στο θέατρο. Ήταν το «Θα φάμε τα μουστάκια μας..» που παίχτηκε στο Studio Μαυρομιχάλη τις σεζόν 2013-14, 2014-15 και παίζεται ακόμα σε σχολεία. Μετά ακολούθησαν « Η Επιστροφή των Παραμυθιών» και οι «Ιστορίες για φίλους».

Από πού εμπνέεται ένας συγγραφέας έργων για παιδιά; Από τις μνήμες της δικής του παιδικής ηλικίας, από τις προσλαμβάνουσες της σύγχρονης ζωής;…

Τώρα αυτό είναι αρκετά υποκειμενικό αλλά πιστεύω και από τα δύο. Εγώ προσωπικά βασίζομαι πάντα στις μνήμες και τα βιώματα που είχα σαν παιδί αλλά και σαν μικρός αναγνώστης, εννοώντας ότι πάντα έχω ως σημείο αναφοράς βιβλία και συγγραφείς που με είχαν καθορίσει σαν παιδί. Αυτά, σε συνδυασμό με το τι απασχολεί σήμερα ένα παιδί, αποτελούν έναν οδηγό για τη συγγραφή ενός καινούριου έργου.

«Η Επιστροφή των Παραμυθιών»

Πείτε μας λίγα λόγια για την «Επιστροφή των Παραμυθιών».

Βρισκόμαστε στη Χώρα των Παραμυθιών και εκεί συναντάμε τους γνωστούς μας ήρωες, που ζουν μια ζωή μετά το παραμύθι. Είναι όλοι σταρ και πολύ ευτυχισμένοι γιατί ξέρουν ότι τα παιδιά διαβάζουν τις ιστορίες τους. Κάποια στιγμή όμως, η ανέμελη ζωή τελειώνει.  Η είδηση ότι «κάτι παράξενα μηχανήματα με παράξενα ονόματα όπως «τάμπλετ», «υπολογιστές», «λάπτοπ» έχουν εγκατασταθεί στα ράφια και τα γραφεία των παιδιών και τα βιβλία, που δεν χωράνε πια στο σπίτι, στοιβάζονται σε αραχνιασμένα υπόγεια ή πετιούνται στα σκουπίδια» ταράζει τους ήρωες και συγχρόνως τους κινητοποιεί. Μπροστά στο ενδεχόμενο της καταστροφής της Χώρας των Παραμυθιών, μια επίλεκτη ομάδα ηρώων, που αποτελείται από τη Ντάμα Κούπα, τον Κακό Λύκο, την Ωραία Κοιμωμένη, τον Πίτερ Παν και την Τίνκερμπελ, αναλαμβάνουν δράση: κατεβαίνουν στη γη και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να ξαναρχίσουν να διαβάζουν  παραμύθια. Τώρα το αν θα το καταφέρουν.. Η  απάντηση κάθε Κυριακή στις 3  μ.μ., στο θέατρο Σταθμός!

Λένε πως τα παιδιά είναι το πιο δύσκολο κοινό. Εσείς, από την εμπειρία σας, τι πιστεύετε;

Είναι δύσκολο κοινό από την άποψη ότι τα παιδιά είναι πολύ ειλικρινή. Εάν βαρεθούν, εάν δεν τους αρέσει αυτό που θα δουν ή εάν ενθουσιαστούν, θα στο πουν «κατάμουτρα», χωρίς περιστροφές. Πιστεύω ότι για να κερδίσεις ένα παιδί πρέπει να του πεις αλήθειες.

Γεωργία Παρασκευά

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των παιδικών παραστάσεων. Ποια κριτήρια πρέπει κατά τη γνώμη σας να πληροί μία παιδική θεατρική παράσταση ώστε να την επιλέξουν οι γονείς;

Σίγουρα όχι μόνο το στοιχείου του εντυπωσιασμού αλλά και το νόημα του έργου. Το πιο σημαντικό είναι το μήνυμα που περνάει  το έργο και η αφορμή που δίνει στο παιδί και το γονιό ή στο παιδί και τον εκπαιδευτικό, να κάνουν μια ωραία κουβέντα μετά το τέλος της παράστασης.

Ποια είναι τα μηνύματα της Επιστροφής των Παραμυθιών, τα οποία πιστεύετε πως θα ενδιέφεραν γονείς και παιδιά;

Τα μηνύματα του έργου «Η Επιστροφή των Παραμυθιών» που θα ενδιέφεραν τα παιδιά και τους γονείς είναι αφενός η δυνατότητα «συνεργασίας» του βιβλίου με τη νέα τεχνολογία και  αφετέρου η ανάγκη ομαδικότητας για την επίτευξη ενός στόχου. Όλοι αυτοί οι ήρωες μπροστά στην απειλή, αφήνουν στην άκρη τους εγωισμούς τους και ενώνονται για κάτι κοινό: να σώσουν τα παραμύθια!

*Πληροφορίες για την παράσταση «Η επιστροφή των παραμυθιών» μπορείτε να βρείτε εδώ

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook