Εγκαινιάζεται την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019 στον Ελληνο-Γαλλικό Σύνδεσμο η ομαδική έκθεση ζωγραφικής «MARIANNE» που περιλαμβάνεται στον Κύκλο Εκθέσεων Τέχνης για τη Γαλλία.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 12 Ιανουαρίου 2019

Για το concept, την  οργάνωση και την  επικοινωνία της έκθεσης και του Κύκλου Εκθέσεων Τέχνης για τη Γαλλία την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

Η επιμέλεια ανήκει στη Γωγώ Κολυβήρα.

Η ομαδική έκθεση ζωγραφικής  «ΜARIANNE» συνεχίζει τον επιτυχημένο Κύκλο Εκθέσεων Τέχνης αφιερωμένο στη Γαλλία.

Ο Κύκλος Εκθέσεων περιλαμβάνει πέντε (5) ομαδικές εικαστικές εκθέσεις με θέματα επηρεασμένα από σημαντικά γεγονότα της Γαλλικής ιστορίας και τα σύμβολά της, που παρουσιάζονται ως εξής:

20 Δεκεμβρίου 2018 έως 5 Ιανουαρίου 2019: Bleu Blanc Rouge dArt
8 Ιανουαρίου έως 12 Ιανουαρίου 2019: Marianne
15 – 19 Ιανουαρίου 2019: Liberté
22 – 26 Ιανουαρίου 2019: Egalité
29 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2019: Fraternité

Βαμβακίδη Μαρία, Ευλυγισία, 60x70cm, Λάδι σε καμβά

Βαμβακίδη Μαρία, Ευλυγισία, 60x70cm, Λάδι σε καμβά

Οι εκθέσεις έχουν την αιγίδα του Ελληνο – Γαλλικού Συνδέσμου, των Φίλων του Μουσείου Βορρέ και του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Σε αυτή τη δεύτερη έκθεση 27 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα επηρεασμένα από τη MARIANNE (ΜΑΡΙΑΝΝΑ) το γυναικείο σύμβολο, που ενσαρκώνει τη Γαλλική Δημοκρατία και κυρίως τη Γυναίκα που αφήνει το στίγμα της σε κάθε μορφή τέχνης και στην ίδια τη ζωή, μια και η ίδια την προσφέρει απλόχερα.

Η ιστοσελίδα της Γαλλικής Πρεσβείας (https://gr.ambafrance.org) αναφέρει για τη MARIANNE (ΜΑΡΙΑΝΝΑ):

Αν και το Σύνταγμα του 1958 καθιέρωσε την τρίχρωμη σημαία ως εθνικό σύμβολο, η «Μαριάννα» ενσαρκώνει και εκείνη τη Γαλλική Δημοκρατία.

Οι πρώτες αναπαραστάσεις μιας γυναίκας που φέρει φρυγικό σκούφο, αλληγορία της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, εμφανίζονται κατά τη Γαλλική επανάσταση.

Η προέλευση του παρωνύμιου «Μαριάννα» δεν γνωρίζεται με βεβαιότητα. Όνομα πολύ διαδεδομένο κατά τον 18ο αιώνα, η «Μαρία – Άννα», αντιπροσώπευε το λαό. Όμως και οι αντεπαναστάτες έδωσαν το ίδιο όνομα, ειρωνικά, στη Δημοκρατία.

Σύμβολο ελευθερίας, ο φρυγικός σκούφος φορέθηκε από τους απελευθερωμένους σκλάβους στην Ελλάδα και τη Ρώμη. Ένα τέτοιου τύπου κάλυμμα του κεφαλιού φορούσαν επίσης οι ναύτες και οι καταδικασμένοι στις γαλέρες της Μεσογείου ενώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε και από τους επαναστάτες που ήρθαν από το Νότο.

Κατά την Τρίτη Δημοκρατία, τα αγάλματα και κυρίως οι προτομές της Μαριάννας πολλαπλασιάζονται, ιδιαίτερα στα δημαρχεία. Αναπτύσσονται διάφοροι τύποι αναπαράστασης, τονίζοντας πότε τον επαναστατικό και πότε τον «σώφρων» χαρακτήρα της Μαριάννας : ο φρυγικός σκούφος κρίνεται μερικές φορές υπερβολικά επαναστατικός και αντικαθίσταται από ένα διάδημα ή ένα στέμμα.

Επί των ημερών μας, η Μαριάννα παίρνει τη μορφή διάσημων καλλιτέχνιδων. Εμφανίζεται επίσης σε αντικείμενα πολύ μεγάλης κυκλοφορίας όπως τα νομίσματα και τα γραμματόσημα.

(Πηγή: ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Γαλλίας)

Βλασερού Μαρία, Elegance, 80x80cm, Ακρυλικά σε καμβά

Βλασερού Μαρία, Elegance, 80x80cm, Ακρυλικά σε καμβά

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Ιφιγένεια Αποστολοπούλου /// Μαίρη Αρνή /// Μαρία Βαμβακίδη /// Μαρία Βλασερού /// Γιούλη Βρανά /// Ανδρέας Γαβριλιάδης /// Αναστασία Γκινάκη /// Βάσω Γκιώνη Ζησιμοπούλου /// Αγγέλα Καράλη /// Βασίλειος Κομνηνός /// Κατερίνα Κουρτέλη /// Κατερίνα Μαυρολέων /// Μαρία Μηλιώνη /// Ευάγγελος Μήτσου /// Γεωργία Μπλιάτσου /// Βασιλική Μπλούκου /// Αθηνά Παναγιωτίδου /// Φωτεινή Παππά /// Αγγελική Παργινού Τσιώτση /// Εύα Παρσωτάκη /// Λίνα Ρωμανού /// Μανταλένα Τάνη /// Αθηνά Τζέη /// Μαίρη Τριβιζά /// Ελένη Τσιλιλή /// Δήμητρα Τσιριγώτη /// Λίνα Χριστίνα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Concept – Οργάνωση – Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου
email: [email protected] // [email protected]

Επιμέλεια: Γωγώ Κολυβήρα
Επιμέλεια video έκθεσης: Τάσος Πέτσας
Επιμέλεια έντυπου υλικού: Ανθή Τσουβαλά

Εγκαίνια: Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019, ώρα 5 – 9 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 8 έως 12 Ιανουαρίου 2019

Facebook link της έκθεσης: https://www.facebook.com/events/215073496036324/

ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, Κολωνάκι, Αθήνα

Ημέρες και Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή: 5 – 9μ.μ.
Σάββατο: 12 – 4μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

(Εικ.: Παππά Φωτεινή, Άνθος γίνομαι, 72x92cm, Μολύβι – Τέμπερα/Λεπτομέρεια)

Χορηγός επικοινωνίας: schooltime.gr

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook