Σπάνια ευκαιρία στο κοινό να θαυμάσει μια μοναδική συλλογή  μεσαιωνικών ευρωπαϊκών αντικειμένων δίνει η έκθεση «Μεσαιωνικοί Θησαυροί» που πραγματοποιείται από 5 Δεκεμβρίου 2018 έως 13 Ιανουαρίου 2019 στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.

Η έκθεση « Μεσαιωνικοί Θησαυροί» έχει περιοδεύσει από το 2007 σε αρκετές πόλεις της Πολωνίας και της Ευρώπης (τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία). Στην Ελλάδα, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Στην έκθεση προβάλλονται 445 αντικείμενα-στην πλειονότητά τους κοσμήματα- τα οποία αποτελούν μερικά από τα πολυτιμότερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα των συλλογών του Κρατικού Μουσείου Βαρσοβίας. Χρονολογούνται κυρίως στον 11ο-13ο αι., είναι κατασκευασμένα από ποικίλα πολύτιμα υλικά (ασήμι, χρυσό, μπρούντζο, γυαλί, ημιπολύτιμους λίθους) και προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στη διάρκεια του περασμένου αιώνα σε αρχαιολογικές θέσεις στην Πολωνία, την Λευκορωσία και την Ουκρανία, καθώς και από δωρεές ιδιωτικών συλλογών του 19ου αιώνα προς το μουσείο της Βαρσοβίας. Η έκθεση αναπτύσσεται μέσα από 11 θεματικές ενότητες ανάλογα με τα είδη, τις χρήσεις και τις τεχνικές διακόσμησης και κατασκευής των αντικειμένων. Ιδιαίτερη ενότητα αποτελεί ο «Θησαυρός του Borucin», ένα σύνολο 36 πολύτιμων αντικειμένων, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1856 στο Borucin στην κεντρική Πολωνία και χρονολογούνται στον 11ο αιώνα (1050).

Μέσα από τη συγκεκριμένη συλλογή σκιαγραφείται μία εικόνα των διαφορετικών διακοσμητικών στυλ και τύπων κοσμημάτων που ήταν σε χρήση κατά την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο στην Πολωνία και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, ιδιαίτερα αυτές που κατοικήθηκαν από σλαβικούς πληθυσμούς.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Διάρκεια: 5 Δεκεμβρίου 2018 έως 13 Ιανουαρίου 2019

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα

Εικ.: © Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook