Την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη η Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση στο καφέ Ζώγια. Η εκδήλωση εντοπίζεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο θα λάβει χώρα διάλεξη με θέμα «Υπερρεαλισμός και Αυτονόμηση των ιδεών» (για μια νέα κατασκευή της παράδοσης). Στόχος της εν λόγω διάλεξης είναι η προβολή της αναγκαιότητας κατασκευής μίας νέας οπτικής στην ελληνική λογοτεχνία με αφετηρία τους Έλληνες υπερρεαλιστές Ανδρέα Εμπειρίκο και Νίκο Εγγονόπουλο. Θα αναλυθεί η καθοριστική συμβολή του Γ. Θεοτοκά και του Γ. Σεφέρη στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ανάγνωσης της ιστορίας με τρόπο ελεύθερο από τα κανονιστικά πλαίσια των εκάστοτε φορέων επεξεργασίας των αντίστοιχων θεματικών (Ακαδημίες, Πανεπιστήμια κτλ). Στην παραπάνω θέση εμείς τοποθετούμε την αναγκαιότητα κατασκευής ενός νέου λογοτεχνικού μύθου με επίκεντρο τους Έλληνες υπερρεαλιστές και τη ρομαντική πρόσληψη αυτού. Η διάλεξη θα εκδοθεί αυτοτελώς τέλη Απριλίου από τις εκδόσεις Ρώμη, με την αντίστοιχη επεξεργασία και βιβλιογραφική αναφορά.

Στο δεύτερο επίπεδο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί τόσο το Ανθολόγιο ποιημάτων της Ομάδας όσο και το Μανιφέστο Ανθρωπιστικής Τέχνης και τα δύο από τις εκδόσεις Ρώμη. Θα μιλήσει για τα δυο έργα ο εκδότης, κος Ιωάννης Κιντάπογλου. Παράλληλα, το Ανθολόγιο ποιημάτων θα το παρουσιάσει και παράλληλα θα απαγγείλει η ηθοποιός Ιωάννα Λιούτσια. Θα μιλήσει, επίσης, η εκπαιδευόμενη ψυχολόγος Μαίρη Μαθιουδάκη για την εργασία που ετοιμάζει σχετικά με την ψυχανάλυση και τον υπερρεαλισμό, εργασία η οποία θα συμπεριληφθεί στο επίμετρο του ανθολογίου. Το Μανιφέστο Ανθρωπιστικής Τέχνης, θα το παρουσιάσει ο φιλόλογος και πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Ντότσικας.

Ιnfo:

Παρουσίαση & Διάλεξη από την Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου
«Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια, Αλ.Σβώλου 54
Ώρα έναρξης: 19.30
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 2310 243.459

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook