Αυτή είναι η Hubble Ultra Deep Field. H διασημότερη λήψη του τηλεσκοπίου Hubble, που μας έδειξε την πιο «βαθιά» εικόνα του σύμπαντος. Μας δίνει τη δυνατότητα να κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο περίπου δεκατρία δισεκατομμύρια έτη. Σε αυτήν την εικόνα, διακρίνονται δέκα χιλιάδες γαλαξίες.
Για να πάρουμε μία ιδέα του μεγέθους, ο πλανήτης μας είναι ένας από τους οχτώ πλανήτες που περιφέρονται γύρω από ένα αστέρι, από 300 δισεκατομμύρια αστέρια που υπάρχουν σε κάθε γαλαξία, από 200 δισεκατομμύρια έως 2 τρισεκατομμύρια γαλαξίες που υπολογίζονται συνολικά!
Περιγραφή του τηλεσκοπίου
Τέθηκε σε τροχιά το 1990 και έχει περίπου τις διαστάσεις ενός λεωφορείου. Πρόκειται για ένα μεγάλο δορυφόρο μάζας 11 τόνων και διαμέτρου 2,4 μέτρων. Περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε ύψος 559 χιλιομέτρων και μπορεί να παραμένει σε σκόπευση για πολλές ώρες προς μια κατεύθυνση με υψηλότατη ακρίβεια. Κάθε 97 λεπτά ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τη Γη. Το Hubble βρίσκεται σε τροχιά κοντά στη Γη, έτσι είναι προσιτό από το διαστημικό λεωφορείο για τυχόν επισκευές και παρακολουθείται 24 ώρες την ημέρα από τέσσερις ομάδες ελεγκτών πτήσεων. Το τηλεσκόπιο αναμένεται να λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι το 2021, με αντικαταστάτη του να προορίζεται το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
Διαστημικό σκάφος
Το διαστημικό σκάφος όπου επρόκειτο να στεγαστούν το τηλεσκόπιο και τα όργανα έπρεπε να αντέχει σημαντικές και συχνές αλλαγές στη θερμοκρασία. Ταυτόχρονα, έπρεπε να είναι αρκετά σταθερό για να βοηθάει το τηλεσκόπιο να συγκρατεί τα παρατηρούμενα αντικείμενα μέσα στο οπτικό του πεδίο. Επίσης, για να αποφευχθεί ο πιθανός κίνδυνος πως τα όργανα του τηλεσκοπίου θα καλύπτονταν από πάγο, πραγματοποιήθηκε μια εκκαθάριση με τη χρήση αερίου αζώτου πριν από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου στο διάστημα.
Οι Σημαντικότερες ανακαλύψεις του Hubble
Το τηλεσκόπιο Hubble συνέβαλλε στην επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων της αστρονομία και έγινε σύμμαχός στη διεύρυνση των γνώσεων στην επιστήμη της Αστροφυσικής.
- Πρωταρχικός στόχος της αποστολής του, ήταν να μετρήσει τις αποστάσεις διάφορων αστεριών με μεγάλη λαμπρότητα, με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και κατάφερε να μειώσει σημαντικά τα σφάλματα.
- Ενώ το Hubble βοήθησε να βελτιωθούν οι εκτιμήσεις της ηλικίας του σύμπαντος, δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για τις θεωρίες σχετικά με το μέλλον του. Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο για να παρατηρηθούν μακρινά σουπερνόβα και αποκάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν επιβραδύνεται, αλλά η διαστολή του σύμπαντος μπορεί στην πραγματικότητα να επιταχύνεται.
- Τα υψηλής ανάλυσης φάσματα και οι ευκρινείς εικόνες που προσέφερε το τηλεσκόπιο Hubble είναι απολύτως κατάλληλες για να διαπιστωθεί ότι οι μαύρες τρύπες είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στα κέντρα όλων των γαλαξιών.
- Το 1994 υπήρξε σύγκρουση ενός κομήτη με τον Δία, ένα γεγονός που πιστεύεται ότι συμβαίνει μια φορά κάθε λίγους αιώνες. Οι εικόνες από το Hubble ήταν οι πιο ακριβείς μέχρι τότε.
- Στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2006, το Hubble εντόπισε ένα ουράνιο αντικείμενο, που ονομάστηκε SCP 06F6. Όλες οι προσπάθειες τους να το ταυτοποιήσουν απέτυχαν, καταφέρνοντας μόνο να αποδείξουν ότι είναι το ουράνιο αντικείμενο με τη μεγαλύτερη λαμπρότητα που έχει καταγραφεί.
- Επίσης, χάρη σε αυτό το τηλεσκόπιο σημεία ζωής φαίνεται πως εντόπισαν επιστήμονες στην επιφάνεια του τελευταίου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Πλούτωνα, ωστόσο επιφυλάσσονται για περισσότερα συμπεράσματα μέσα στα επόμενα χρόνια.
Αν και η ύπαρξη μεθανίου στην παγωμένη επιφάνεια του Πλούτωνα ήταν γνωστή, είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για σύνθετες οργανικές ουσίες στον πλανήτη νάνο. - Η τελευταία χρονικά παρατήρηση απέδειξε πως υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου του Δία, που ονομάζεται Ευρώπη και τελικά μπορεί να είναι αρκετά προσβάσιμος.
Τι λένε όμως οι κακές γλώσσες για όλα αυτά;
Φυσικά, δεν θα μπορούσε μία τόσο μεγάλη αποστολή να μην έχει τους πολέμιούς της. Οι κακές γλώσσες λένε πως ίσως η χρήση του να είναι παραβατική. Συγκεκριμένα, κάποιοι ίσως και λίγο γραφικοί, θεωρούν ότι το τηλεσκόπιο δεν είναι στραμμένο στα άστρα αλλά προς τη γη με σκοπό την παρακολούθηση κάποιων «στόχων». Βέβαια, αυτό υποβαθμίζει την λειτουργία του και την νοημοσύνη μας. Πρέπει και ελπίζουμε οι φιλοδοξίες του ανθρώπου να μην περιορίζονται σε τέτοιους μικρόψυχους, πλην όμως πολυδάπανους σκοπούς. Άλλοι εστιάσανε στο οικονομικό σκέλος αυτών των αποστολών. Το κόστος για την κατασκευή του Hubble σταμάτησε στα 1,4 δις. $ , ενώ ο διάδοχος του αναμένεται να φτάσει τα 9 δις. $ με τις δύο αυτές αποστολές να τις χωρίζουν τουλάχιστον 30 χρόνια. Σίγουρα μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό, το οποίο ο άνθρωπος είναι διατεθειμένος να ξοδέψει προκειμένου να καλύψει την ανάγκη του για την εξερεύνηση του άγνωστου και να μετριάσει έστω και προσωρινά τη φλόγα του για τη συνεχή αναζήτηση.
Παπουτσής Γρηγόρης*
Απόφοιτος του τμήματος Φυσικής Ιωαννίνων με εξειδίκευση στη φιλοσοφία των μαθηματικών από το ΕΚΠΑ.
Επικοινωνία: [email protected], 6981613616
Διαβάστε ακόμα: