Γιώργος Μέρκατας

Του Γιώργου Μέρκατα

Εθελοντισμός και Αλληλεγγύη, δύο έννοιες που συναντιούνται για να φτιάξουν με ό,τι μας έχει απομείνει έναν καλύτερο κόσμο.

Δυστυχώς, καθημερινά, στην Ελλάδα του 2018, συναντάμε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν μπορούν να στηριχτούν για ένα καλύτερο αύριο στις επίσημες δομές της Πολιτείας.

Εθελοντές σε όλες τις ελληνικές πόλεις προσπαθούν να βελτιώσουν αυτή την κατάσταση με όσες δυνάμεις και εφόδια μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Η αλληλεγγύη είναι η δύναμη που ολοένα και επεκτείνεται με σκοπό την ανακούφιση και την δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας των ευάλωτων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

Παρ’ όλη τη μεγάλη εθελοντική προσπάθεια, οι ανάγκες ολοένα και αυξάνονται με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να μένουν απροστάτευτοι και να μην μπορούν να καλύψουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες. Μεγάλη σημασία σε αυτή την προσπάθεια έχει η μαζικότητα και η συμμετοχή.

Αν όλοι μας μπούμε σε μία διαδικασία συγκαταβατικότητας, αν όλοι μας μπούμε έστω και νοερά στη θέση του Άλλου, βλέποντάς τον όχι ως κάτι το μεμονωμένο και διαφορετικό αλλά ως κομμάτι του ευρύτερου εαυτού μας, τότε ίσως υποκινηθούμε περισσότερο. Η μαζικότητα και η συμμετοχή, έστω και σε μικρό επίπεδο μεμονωμένα, μπορούν να δώσουν πολλαπλά οφέλη.

Ο εθελοντισμός και η αλληλοβοήθεια είναι ικανός να ενώσει ευρύτερες ομάδες, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην συνεργάζονταν. Ο κοινός σκοπός, η αίσθηση της αποκατάστασης της αδικίας και της ανισότητας κάποιες φορές λειτουργούν ως πολύ σημαντικά κίνητρα.

Στον εθελοντισμό δεν υπάρχουν «Εγώ», υπάρχουν ομάδες, υπάρχει η συνένωση, υπάρχει ένα τρανό «Εμείς». Η συνεργασία όλων είναι αυτή που θα δώσει τελικά ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Το να είσαι εθελοντής δεν σημαίνει ότι αποδέχεσαι τα κενά, τις ολιγωρίες και τις αδικίες της Πολιτείας, όπως πολλοί υποστηρίζουν. Ο εθελοντής γνωρίζει ακόμη καλύτερα τα κενά αλλά δεν θα δεχτεί να αφήσει στη μοίρα της την όλη κατάσταση.

Θα αγωνιστεί, θα προσπαθήσει και αν πετύχει κάτι, τότε έχει καλώς, αν όχι, τουλάχιστον θα ξέρει ότι προσπάθησε για κάτι που πίστευε και ήθελε να το στηρίξει…

Μέρκατας Γιώργος*
Φιλόλογος, ΜSC Συστηματικής Φιλοσοφίας

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook