Νεοελληνική γλώσσα/Έκθεση Γ’ Λυκείου: «Ο κόσµος έγινε λιγότερο ασφαλής», Κριτήριο Αξιολόγησης 

Κείμενο: Ο κόσµος έγινε λιγότερο ασφαλής

Ο πόλεμος στο Ιράκ και η παγκόσμια εκστρατεία εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας  δεν συνέβαλαν στην ενίσχυση της ασφάλειας στον κόσμο, συμπεραίνει η οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία» στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαΐου.

Η έκθεση περιγράφει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο 2002 και διαπιστώνει ότι το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, κάνει ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις να αγνοούν ή και να υπονομεύουν τους κανόνες διεθνούς δικαίου.

“Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την εθνική ασφάλεια και τον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”.

Για εκατομμύρια ανθρώπους, όμως, οι πραγματικές πηγές ανασφάλειας ήταν τα διεφθαρμένα και ακατάλληλα συστήματα αστυνόμευσης και απονομής δικαιοσύνης, η βάναυση καταστολή της πολιτικής διαφωνίας, οι σοβαρές διακρίσεις και κοινωνικές ανισότητες, η ακραία φτώχεια και η εξάπλωση ασθενειών που μπορούν να προληφθούν”.

Η έκθεση ασκεί ιδιαίτερα έντονη κριτική στις αμερικανικές αρχές που κρατούν φυλακισμένα πάνω από 600 άτομα στο Γουαντάναμο της Κούβας χωρίς να απαγγέλλουν κατηγορίες εναντίον τους, χωρίς να τους δικάζουν, χωρίς καν να τους παρέχουν τα δικαιώματα αιχμαλώτων πολέμου.

«Οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ έγιναν σύμφωνα με τους εμπνευστές τους για να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής, αλλά είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, συνεχίζει η οργάνωση.

Πάνω από δεκαοκτώ μήνες αφ’ ότου τελείωσε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, εκατομμύρια Αφγανοί, μεταξύ τους και όσοι πρόσφυγες επιστρέφουν, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μέλλον αβέβαιο και ανασφαλές.

Είναι χειροπιαστός ο κίνδυνος το Ιράκ να ακολουθήσει την πορεία του Αφγανιστάν, αν δεν γίνουν γνήσιες προσπάθειες να εισακουστεί η έκκληση του ιρακινού λαού για έννομη τάξη και για πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διαφορές ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών θρησκειών βάθυναν και η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης αποσπάστηκε από τα καθημερινά περιστατικά βασανισμών, εκφοβισμού και κακομεταχείρισης».

Το χειρότερο – λέει η «Διεθνής Αμνηστία» – είναι πως οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει το μήνυμα ότι μπορούν να παραμερίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα επικαλούμενες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης».

«Σε μια εποχή οξυμένης ανασφάλειας, οι κυβερνήσεις επέλεξαν να αγνοήσουν και να υπονομεύσουν το συλλογικό σύστημα ασφάλειας, στο πρόσωπο του διεθνούς κράτους δικαίου.

Την ώρα που ισχυρίζονται ότι φέρνουν τη δικαιοσύνη στα θύματα του Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν ενεργά να υπονομεύσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το μοναδικό μηχανισμό για οικουμενική απόδοση δικαιοσύνης.

Ο “πόλεμος κατά της τρομοκρατίας”, αντί να καταστήσει την υφήλιο ασφαλέστερη, την κατέστησε αντιθέτως πιο επικίνδυνη, περιστέλλοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπονομεύοντας το διεθνές κράτος δικαίου και προφυλάσσοντας τις κυβερνήσεις από το δημόσιο έλεγχο. Βάθυνε τις διαιρέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκευμάτων και καταβολών, ρίχνοντας το σπόρο νέων συγκρούσεων. Ο συντριπτικός αντίκτυπος όλων αυτών είναι ο γνήσιος φόβος – τόσο μεταξύ των πλουσίων, όσο και μεταξύ των φτωχών.

Είναι ζωτικό να αντισταθούμε στη χειραγώγηση του φόβου και να αμφισβητήσουμε τη στενή εστίαση του προγράμματος ασφαλείας. Ο ορισμός της ασφάλειας πρέπει να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει την ασφάλεια των ανθρώπων, όχι μόνο των κρατών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει πραγματική δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ανασφάλειας και της βίας είναι από αποτελεσματικά και υπόλογα κράτη που να στηρίζουν, και όχι να παραβιάζουν, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας υπενθυμίζει ότι πέρα από τις κρίσεις στο Ιράκ, τα κατεχόμενα, το Αφγανιστάν, όπου είναι στραμμένοι οι προβολείς της δημοσιότητας, πάμπολλες ‘ξεχασμένες’ συρράξεις είχαν επίσης τεράστιο κόστος από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπίνων ζωών, σε μέρη πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, όπως στην Ακτή του Ελεφαντοστού, το Κογκό, την Κολομβία, το Μπουρούντι, την Τσετσενία και το Νεπάλ».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Αφού διαβάστε το κείμενο, να απαντήσετε στις παρακάτω παρατηρήσεις:

Α. Να γράψετε μια περίληψη του κειμένου που μελετήσατε (100-120 λέξεων).

20 μονάδες

Β1. Πώς απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διεθνή οργάνωση ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας;

10 μονάδες

Β2. Σχολιάστε σε δύο-τρεις παραγράφους (150-180 λέξεις) τη σχέση πολέμου-ανθρώπινα δικαιώματα.

10 μονάδες

Γ1. Να γράψετε ένα συνώνυμο για τις παρακάτω υπογραμμισμένες λέξεις του κειμένου: χειροπιαστός, έννομη, βάθυναν, υπονομεύσουν, συρράξεις

5 μονάδες

Γ2. Να γράψετε ένα αντώνυμο για τις παρακάτω υπογραμμισμένες λέξεις του κειμένου: ανασφάλειας, ακατάλληλα, εκφοβισμού, παραμερίσουν, χειραγώγηση

5 μονάδες

Δ. Θα συμμετέχετε σε μία συνάντηση που οργανώνει η Διεθνής Αμνηστία. Γράψτε μία τοποθέτηση (500-600 λέξεων) για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκπροσωπώντας το δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο του σχολείου σου.

40 μονάδες

Από το βιβλίο του Δήμου Χλωπτσιούδη: «Έκφραση-Έκθεση Γ’ Λυκείου: Κριτήρια αξιολόγησης», Εκδόσεις schooltime.gr

Πλήρες εκπαιδευτικό υλικό για την Έκφραση – Έκθεση Λυκείου

1. Έκφραση-Έκθεση Α’ Λυκείου, 2. Έκφραση-Έκθεση Β’ Λυκείου, 3. Έκφραση-Έκθεση Γ’ Λυκείου, 4. Υποστηρικτικό υλικό, 5. Σχεδιαγράμματα, 6. Γραμματική-Συντακτικό

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook