Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 12.00 μμ, στην αίθουσα 642 της Φιλοσοφικής Σχολής, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των «Επιστημονικών Συναντήσεων» του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας η ομιλία του Αναπλ. Καθηγητή κ. Βασιλείου Λεντάκη (Τμήμα Φιλολογίας, Ε.Κ.Π.Α.) με θέμα: Διαβάζοντας τον Ισοκράτη.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η αντίθεση ανάμεσα στη «δημοκρατία των πατέρων μας» και στη «δημοκρατία των καιρών μας» είναι θέμα που διατρέχει το σύνολο του ισοκρατικού έργου· η πληρέστερη όμως και αιχμηρότερη έκφρασή του εντοπίζεται στον Αρεοπαγιτικό. Ο ρήτορας εμφανίζεται ως υποστηρικτής μιας μετριοπαθούς δημοκρατίας, ενός συστήματος που συγκεράζει τα συμφέροντα των ολίγων και των πολλών: ελευθερία και όχι ασυδοσία είναι το βασικό αίτημα. Πίσω, ωστόσο, από το προσωπείο της μετριοπάθειας κρύβεται ένας επιτήδειος ρήτορας, διαμορφωμένος από τη σοφιστική του 5ου αιώνα, ο οποίος θέτει το ταλέντο του στην υπηρεσία της ολιγαρχικής ιδεολογίας. Ο Ισοκράτης συνθέτει ένα ρητορικό γύμνασμα προς χρήσιν επίδοξων πολιτικών, που δείχνει με ποιες τεχνικές μπορεί κανείς να υποστηρίξει την κατάλυση της δημοκρατίας στο όνομα της δημοκρατίας. Δεν πρόκειται για ανώδυνο σοφιστικό παίγνιο. Το είδος αυτό της επιχειρηματολογίας είχε ήδη χρησιμοποιηθεί από τους ολιγαρχικούς συνωμότες του 411 και του 404, και θα επανεμφανιστεί στις τελευταίες δύο δεκαετίες του 4ου αιώνα, στα χρόνια του εγκάθετου τυράννου Δημητρίου του Φαληρέως.

Συντονίστριες

Κατερίνα Καρβούνη [email protected] 210-7277613

Σοφία Παπαϊωάννου [email protected] 210-7277380

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook