Νεοελληνική Γλώσσα/Έκφραση – Έκθεση Γ’ Λυκείου: Μακροπερίoδος – Μικροπερίοδος (βραχυπερίοδος) λόγος

Του Τάσου Τριανταφυλλόπουλου

Μακροπερίοδος λόγος: Ο μακροπερίοδος λόγος προσδίδει σοβαρότητα και επισημότητα στο ύφος του συγγραφέα. Υποδεικνύει άριστη γνώση και χρήση της γλώσσας από την πλευρά του γράφοντος, που δε δημιουργεί νοητικά χάσματα και ασάφειες. Έτσι, ο λόγος αποκτά συνθετότητα και πολυπλοκότητα.

Παράδειγμα: «Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας είναι καταλυτικά, αφού αποδεικνύουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι ενώ υπάρχουν θέσεις εργασίας, και μάλιστα πολλές, δεν υπάρχουν οι ικανοί να τις καταλάβουν».

Μικροπερίοδος (βραχυπερίοδος) λόγος: Ο μικροπερίοδος λόγος προσδίδει αμεσότητα, οικειότητα και προσφορικότητα στο ύφος του συγγραφέα. Δηλώνει αυθορμητισμό, γι’ αυτό, ο λόγος είναι γοργός και κοφτός με αποτέλεσμα το μήνυμα να αποδίδεται με σαφήνεια, παραστατικότητα και ζωντάνια.

Παράδειγμα: «Οι νέοι έχουν φόβους και αναστολές. Φόβους για το παρόν αλλά και για το μέλλον. Ένα μέλλον αβέβαιο και σκοτεινό. Έτσι κουράζονται ψυχικά και οδηγούνται στη φυγή».

Τάσος Τριανταφυλλόπουλος*
Φιλόλογος, MSc Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση

Πλήρες εκπαιδευτικό υλικό για την Έκφραση – Έκθεση Λυκείου

1. Έκφραση-Έκθεση Α’ Λυκείου, 2. Έκφραση-Έκθεση Β’ Λυκείου, 3. Έκφραση-Έκθεση Γ’ Λυκείου, 4. Υποστηρικτικό υλικό, 5. Σχεδιαγράμματα, 6. Γραμματική-Συντακτικό

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook