Ανακοίνωση σχετικά με τη τη λειτουργία του σχολικού συνεταιρισμού του Δημοτικού σχολείου Ολύνθου εξέδωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αθήνα 20/11/2018

Προς
Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Κοιν.
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Για τη λειτουργία του σχολικού συνεταιρισμού του Δημοτικού σχολείου Ολύνθου

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στηρίζει τη λειτουργία του σχολικού συνεταιρισμού του Δημοτικού σχολείου Ολύνθου ο οποίος αναγκάζεται να κλείσει διότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στο «τέλος επιτηδεύματος» που επέβαλε η Εφορία!!

Η καταστατική και σύννομη λειτουργία του Σχολικού Συνεταιρισμού απαιτεί Τραπεζικό Λογαριασμό που για να εκδοθεί χρειάζεται Α.Φ.Μ.. Όμως στο νομικό πλαίσιο που διέπει το ΥΠ.Π.Ε.Θ.  δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης», η υπηρεσία Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη μόνο την λέξη «Συνεταιρισμός»,  σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011, επιβάλλει τέλος επιτηδεύματος 800€ στον «Σχολικό  Συνεταιρισμό»!!!

Το γεγονός αυτό, μάλιστα, έγινε γνωστό με την συμπλήρωση της Φορολογικής Δήλωσης του Συνεταιρισμού για το οικονομικό έτος 2017, δίχως να υπάρχει καμία προηγούμενη ειδοποίηση.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.  ζητά:

  • την άμεση νομοθετική ρύθμιση, με αναδρομική ισχύ, που θα κατοχυρώνει τη λειτουργία του σχολικού συνεταιρισμού
  • την οργανωτική στήριξη του θεσμού των σχολικών συνεταιρισμών
  • τη θεσμική κατοχύρωση των σχολικών συνεταιρισμών με την απλοποίηση του σημερινού νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, το οποίο είναι εξαιρετικά σύνθετο και απαιτεί μεγάλη, άσκοπη και ιδιαίτερα κουραστική γραφειοκρατική ενασχόληση, με τη δημιουργία ενός νέου, ευέλικτου και αποτελεσματικού πλαισίου που θα λειτουργεί ενισχυτικά και όχι αποτρεπτικά ή ακόμα και κατασταλτικά.

Για το Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε.

ο Πρόεδρος, Κικινής Θανάσης
ο Γραμματέας, Τρούλης Γιώργος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook