Ανακοίνωση συμπαράστασης στις καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων εξέδωσε το ΔΣ της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή την κήρυξη από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε.) 48ωρης Πανελλαδικής  Απεργίας στον κλάδο των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δημοσίων Σχολείων, τη Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018.

Αναλυτικά η Ανακοίνωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή την κήρυξη από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος(Ο.Ι.Υ.Ε.) 48ωρης Πανελλαδικής  Απεργίας στον κλάδο των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δημοσίων Σχολείων, τη Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, έχει να επισημάνει τα εξής:

Το πρόβλημα της υγιεινής και καθαριότητας των σχολείων είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς. Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων αγωνίζονται καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, εδώ και πολλά χρόνια, ώστε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να διαβιούν σε ένα υγιεινά καθαρό σχολικό περιβάλλον. Η μεγάλη όμως πλειοψηφία των καθαριστριών απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις μίσθωσης έργου με πολύ χαμηλή αμοιβή, η οποία καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης εργασίας  τους. Ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών τους δεν ξεπερνά τα 350 Ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουν κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές. Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες η Πολιτεία τις θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή, χωρίς στην ουσία  δικαιώματα. Δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα.

Επίσης, μεγάλο πρόβλημα για την υγιεινή και καθαριότητα των σχολείων αποτελεί το γεγονός πως οι καθαρίστριες με συμβάσεις μίσθωσης έργου αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά τη λήξη των μαθημάτων, τη στιγμή που οι ανάγκες των σχολείων σε καθαριότητα είναι μεγάλες και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ιδιαίτερα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Με βάση τα παραπάνω:

  1. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των συμβασιούχων καθαριστριών των δημόσιων σχολείων για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  2. Καλούμε τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών να προχωρήσουν άμεσα στην τοποθέτηση του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες, καθόλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και όχι μόνο μετά τη λήξη των μαθημάτων, ώστε  να διασφαλίζεται η σωστή τήρηση εφαρμογής των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  –  Τηλέμαχος Κουντούρης                                                
Ο Γεν. Γραμματέας – Νικόλαος  Μακεδών

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook