Ανακοίνωση σχετικά με την υποβολή δήλωσης “πόθεν έσχες” από τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων εξέδωσε το ΔΣ της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε.

Πιο αναλυτικά:

Αθήνα, 03-11-2018     

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του Νόμου 4571/2018(ΦΕΚ 186/Α/30-10-2018)  «Επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλες διατάξεις», έχει να επισημάνει τα εξής:

Στο άρθρο 1 παράγραφος 2β του παραπάνω νόμου, αναφέρεται ότι: «Ειδικότερα ως προς τις σχολικές επιτροπές, δήλωση περιουσιακής κατάστασης υποβάλλουν οι Πρόεδροι και οι διαχειριστές των τραπεζικών λογαριασμών αυτών».        

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές Περιφερειακές Ενώσεις  Δήμων αποστέλλουν ήδη προς τους Δήμους ενημερωτικά έγγραφα με τις νέες διατάξεις του Ν. 4571/2018,  όπου επισημαίνεται ότι υπόχρεοι δήλωσης περιουσιακής κατάστασης είναι και οι Διευθυντές-Διευθύντριες Δημοτικών Σχολείων και οι Προϊστάμενοι-Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων.                     

Ως γνωστόν όμως, οι Διευθυντές-Διευθύντριες Δημοτικών Σχολείων και οι Προϊστάμενοι-Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων δεν διαχειρίζονται τους κεντρικούς λογαριασμούς των Σχολικών Επιτροπών, αλλά μόνο τα ελάχιστα πλέον χρήματα με τα οποία επιχορηγούνται οι σχολικές μονάδες από τις Σχολικές Επιτροπές, αφού  η μείωση της επιχορήγησης από το 2010 και μετά ξεπερνά το 55%.

Επιπροσθέτως, όπως όλοι γνωρίζουν, οι Σχολικές Επιτροπές υποβάλλουν τόσο φορολογικές δηλώσεις όσο και ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς, όπου αποτυπώνονται επακριβώς όλες οι κινήσεις (εισπράξεις και πληρωμές) που γίνονται από τις σχολικές μονάδες ευθύνης τους, και άρα κάθε έλεγχος είναι εφικτός.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. να παρέμβει άμεσα  για την επίλυση του προβλήματος με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε οι Διευθυντές-Διευθύντριες Δημοτικών Σχολείων και οι Προϊστάμενοι-Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων να απαλλαγούν πλήρως από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, η οποία δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  –  Τηλέμαχος Κουντούρης                                                
Ο Γεν. Γραμματέας – Νικόλαος  Μακεδών

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook