Χαρά Αναστασοπούλου

Της Χαράς Αναστασοπούλου
Λογοπαθολόγου-Λογοθεραπεύτριας

Ο φόβος αποτελεί ένα από τα πρώτα συναισθήματα που βιώνουμε από τη βρεφική μας κιόλας ηλικία. Είναι μέρος της ύπαρξής μας όπως είναι η χαρά, η λύπη, ο θυμός και όλα τα άλλα συναισθήματα, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχετε πώς θα διαχειριστείτε τέτοιες καταστάσεις και τι να (μην) πείτε!

Ένα από τα χαρακτηριστικά της φοβίας είναι πως το παιδί νιώθει πολύ μεγάλο βαθμό φόβου σε σχέση με το ερέθισμα και τον αντικειμενικό κίνδυνο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της φοβίας είναι η έντονη ανάγκη του παιδιού να ξεφύγει από την κατάσταση φόβου όπου βρίσκεται.

Όλα τα παιδιά (αλλά και ενήλικες) βιώνουν τον φόβο στην καθημερινή τους ζωή . Υπάρχουν όμως παιδιά που τον βιώνουν τόσο έντονα, ώστε να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και στη συμμετοχή τους στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο φόβος στην παιδική ηλικία...
Έρευνες έχουν δείξει πως το μέγεθος του φόβου σε ένα φοβικό αντικείμενο ή κατάσταση διαφέρει από παιδί σε παιδί. Ένα ερέθισμα μπορεί να προκαλεί σε ένα παιδί φόβο ενώ το ίδιο ερέθισμα να μην επηρεάζει κάποιο άλλο παιδί. 

Ο φόβος κάνει την εμφάνισή του όταν το παιδί βρίσκεται αντιμέτωπο με το να μάθει γρήγορα, καινούρια πράγματα.

  • Αρχικά νιώθει φόβο για τα καινούρια άτομα και τον αποχωρισμό από τους γονείς.
  • Από την ηλικία των τεσσάρων (4) έως των έξι (6) ο φόβος του δεν προκαλείται από πραγματικά αντικείμενα ή καταστάσεις αλλά από ερεθίσματα που είναι απόρροια της φαντασίας του.
  • Από εφτά (7) ετών έως και δώδεκα (12) ετών ο φόβος προκαλείται από πραγματικά γεγονότα, και είναι ένα είδος άμυνας του οργανισμού, λειτουργεί σαν μια ειδοποίηση ώστε να αποφύγει έναν κίνδυνο.

Όλοι οι άνθρωποι νιώθουν τον φόβο κάποια στιγμή στη ζωή τους, είτε επειδή βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο, είτε γιατί νομίζουν πως βρίσκονται σε κίνδυνο. Έτσι ο οργανισμός αναλαμβάνει δράση, ενεργοποιώντας τους ομοιοστατικούς και προσαρμοστικούς του μηχανισμούς, για να αποφύγει τον κίνδυνο ή την απειλή και να εξασφαλίσει στο άτομο την ετοιμότητα να αντιμετωπίσει καταστάσεις ανάγκης, με την εμφάνιση διάφορων συμπτωμάτων και συμπεριφορών.

Χρήσιμο να θυμάστε: το παιδί συχνά υιοθετεί τους φόβους των γονιών!

Όπου υπάρχει φόβος, δεν υπάρχει ευτυχία.

 Χαρά Αναστασοπούλου*
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπεύτρια

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook