ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΡΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ

Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2018

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου που με απόφασή της προτρέπει τους συναδέλφους να χρησιμοποιούν τον όρο «λαθρομετανάστης», χαρακτηρίζοντας έτσι ως «λαθραίους» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ακόμα και τους μαθητές, που δεν έχουν τα τυπικά έγγραφα και παραμένουν στη χώρα.

Είναι πραγματικά επικίνδυνο σε ένα νομό όπου με τις ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ διατηρείται ένα απαράδεκτο στρατόπεδο συγκέντρωσης, η ΕΛΜΕνα προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να καλλιεργούν στους μαθητές ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις. Την ίδια στιγμή που στην ακριτική Λέσβο το φάντασμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας λιπαίνεται από την κρίση, την ανεργία, τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση, που παρουσιάζονται από τις κυβερνήσεις σαν τη νέα κανονικότητα. 

Καλούμε τους συναδέλφους με τη στάση τους να απομονώσουν τα μέλη του ΔΣ που θα εμείνουν στην εν λόγω ρατσιστική, αντιεκπαιδευτική τοποθέτηση. Να απαιτήσουν μέσα από μαζικές διαδικασίες  να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες καταστατικές ποινές της ΕΛΜΕ για τα μέλη της εκείνα που παραβαίνουν τις βασικές αρχές δημοκρατικής συγκρότησής της. Να πρωτοστατήσουν με τη στάση τους μέσα στα σχολεία ώστε στους μαθητές μας να καλλιεργούνται τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Να ανοίξουν θαρρετά τη συζήτηση στην τάξη ότι τα αίτια που δημιουργούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση είναι ο πόλεμος, η φτώχεια, η εκμετάλλευση και ότι η πραγματική λύση είναι η πάλη όλων των λαών ενάντια σε αυτά.

Να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στις συμφωνίες κυβέρνησης-ΕΕ που εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας, να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες στα διάφορα καμπ-στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως της Μόρια, να αγωνιστούμε ώστε να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες.

Να απαιτήσουμε πλήρη και ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων στα σχολεία και ικανοποίηση όλων των απαραίτητων υποστηρικτικών μέτρων  ώστε να ενταχθούν ομαλά στη σχολική διαδικασία.

Η Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας

Δέσποινα Δάσιου                  Δημήτρης Καραμανλής

 

Ψήφισμα συμπαράστασης στον δάσκαλο Ηλία Σμήλιο

Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2018

Η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσ/νίκης καταγγέλλει την παραπομπή σε δίκη στις 15/5/2019  του εκπαιδευτικού, δημοτικού συμβούλου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Ηλία Σμήλιου για τη συμμετοχή του σε κινητοποίηση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενάντια σε πλειστηριασμούς.

Το βαρύ κατηγορητήριο είναι πράξη εκδίκησης, μια προκλητική ενέργεια εκφοβισμού του λαϊκού κινήματος για να επιβληθούν οι κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Αυτός ο κοινωνικά βάρβαρος στόχος είναι βασική προτεραιότητα της «μεταμνημονιακής» περιόδου για την Ε.Ε., την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τις τράπεζες, τα funds που εκπροσωπούν συμφέροντα.

Η δικαστική δίωξη είναι πρόκληση που δε θα μείνει αναπάντητη από το λαϊκό κίνημα. Όπως και με κάθε άλλη προσπάθεια να βρεθούν κατηγορούμενοι όσοι αγωνίζονται για τα στοιχειώδη δικαιώματα όπως αυτό της κατοικίας, σε Αργολίδα, Πρέβεζα, Λάρισα, Βόλο και Αθήνα, η απάντηση θα είναι η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι τη νίκη και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσ/νίκης καλεί τους εκπαιδευτικούς να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους νέους και τους συνταξιούχους, για το δικαίωμα όλων όσοι ζουν σ’ αυτή τη χώρα στη στέγη, το ρεύμα, το νερό.

  • Πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου της πρώτης λαϊκής κατοικίας και τη διαγραφή χρεών των λαϊκών οικογενειών
  • Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των κατασχέσεων
  • Κατάργηση του “Ιδιώνυμου” και άμεση παύση κάθε δίωξης σχετικής με τους αγώνες κατά των πλειστηριασμών

Η Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας

Δέσποινα Δάσιου                  Δημήτρης Καραμανλής

 

Ο συνδικαλισμός είναι δικαίωμα ΟΛΩΝ των εργαζόμενων

Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2018

Το Υπ. Παιδείας με απόφασή του στις 17/9 απάντησε στο αίτημα για χορήγηση συνδικαλιστικής άδειας στην αναπληρώτρια συνάδελφο Ε. Δηνοπούλου, εκλεγμένης στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, χωρίς να έχει λύσει την τιμωρητική διάταξη της ΜΗ προσμέτρησης της προϋπηρεσίας για το διάστημα που η συναδέλφισσα θα αποτελεί μέλος του ΔΣ.

Το υπουργείο στην πράξη τιμωρεί κάθε αναπληρωτή, αφού απειλείται με μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας για το σχολικό έτος που κάνει χρήση της άδειας, με αποτέλεσμα την εκδικητική κατάταξη στους μελλοντικούς πίνακες σε χαμηλότερες θέσεις, με κίνδυνο την αδυναμία πρόσληψης, δηλαδή την ΑΠΟΛΥΣΗ – ΑΝΕΡΓΙΑ στο μέλλον.

Είναι μια κίνηση που ποινικοποιεί και απαγορεύει την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των ίδιων των αναπληρωτών και την προάσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της αδιοριστίας σε επίπεδο ΔΣ Ομοσπονδιών. Δεν απαγορεύει μόνο τη συνδικαλιστική δράση σε εκπαιδευτικούς, αλλά σε ολόκληρο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με νόμους που χτυπούν ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία. Όλα αυτά, συμβαίνουν σε μία περίοδο που η πολιτική των μηδενικών διορισμών, μετατρέπει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των εκπαιδευτικών σε ελαστικά απασχολούμενους και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Σε μια περίοδο που ΕΕ-κυβέρνηση και κεφάλαιο χτυπούν τη μόνιμη εργασία, ελαστικοποιούν και «μονιμοποιούν» τις εργασιακές σχέσεις,  αμφισβητώντας και τα ίσα δικαιώματα στη συνδικαλιστική δράση.

Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις το αυτονόητο δικαίωμα που έχουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μας να συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας τους έχοντας συνδικαλιστική άδεια, χωρίς συνέπειες – ποινές  και απειλές απόλυσης.

Η υπόθεση υπεράσπισης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των ελαστικά εργαζόμενων συναδέλφων μας είναι υπόθεση όλων μας! Για να πάρουμε πίσω όσα μας κλέβουν. Για να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Μόνος δρόμος, ο αγώνας μας.

Η ΔΟΕ πρέπει να πάρει άμεσα και ξεκάθαρα θέση.

Ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών.

Η Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας

Δέσποινα Δάσιου                  Δημήτρης Καραμανλής

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook