Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο επίσημος εορτασμός της Ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 106ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Πόλης και του Έπους του ’40, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018, στις 18.30, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Την τελετή θα ανοίξει η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ με το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού. Θα ακολουθήσουν η προσφώνηση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, και η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Αντιπρύτανη Οικονομικών του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Βαρσακέλη, με θέμα: «Από τη χρεοκοπία στο έπος: 1893-1912, 1932-1940».

Στη συνέχεια, στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, η Ορχήστρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει το μουσικό έργο του Aaron Copland «Fanfare for the common man», σε μεταγραφή για την Ορχήστρα από τον Λέοντα Δημονικόλα, καθώς και αποσπάσματα από το έργο του Βασίλη Τενίδη «Εισαγωγή 1940, βασισμένη σε μελωδίες που τραγουδήθηκαν τον καιρό του Αλβανικού Έπους».

Την Ορχήστρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα διευθύνει ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Η τελετή του εορτασμού της 26ης Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί με τον Εθνικό Ύμνο από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, συνοδεία της Ορχήστρας του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα της τελετής

Είσοδος των Πρυτανικών Αρχών και των μελών της Συγκλήτου του ΑΠΘ

ΕΝΑΡΞΗ ΤΕΛΕΤΗΣ

Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου
Χορωδία “Γιάννης Μάντακας” του ΑΠΘ
Διεύθυνση Χορωδίας: Εριφύλη Δαμιανού

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
του Πρύτανη ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ

του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Αντιπρύτανη Οικονομικών ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Βαρσακέλη με θέμα: “Από τη χρεωκοπία στο έπος: 1893-1912, 1932-1940”

ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

“Fanfare for the common man” του Aaron Copland
Μεταγραφή για την Ορχήστρα του ΑΠΘ από τον Λέοντα Δημονικόλα
Αποσπάσματα από το έργο “Εισαγωγή 1940, βασισμένη σε μελωδίες που τραγουδήθηκαν τον καιρό του Αλβανικού Έπους” του Βασίλη Τενίδη

Ορχήστρα Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: Δημήτρης Δημόπουλος

ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

Χορωδία “Γιάννης Μάντακας” του ΑΠΘ
Ορχήστρα του ΑΠΘ

ΛΗΞΗ ΤΕΛΕΤΗΣ – ΔΕΞΙΩΣΗ

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook