Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τμήμα Φιλολογίας και το Σπουδαστήριο Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας οργανώνουν εκδήλωση για την παράδοση βυζαντινού χειρογράφου του δωδεκάτου αιώνα του Σπουδαστηρίου Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας εκ μέρους του Μουσείου της Βίβλου (Museum of the Bible), Ουάσιγκτον, DC, ΗΠΑ.

Ο «νόστος» ενός βυζαντινού χειρογράφου του Σπουδαστηρίου Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας: η παράδοσή του εκ μέρους του Μουσείου της Βίβλου(Museum of the Bible), Ουάσιγκτον, DC, ΗΠΑ

Το χειρόγραφο αυτό βιβλίο, που περιέχει τα τέσσερα ευαγγέλια, είναι ένα από τα αρχαιότερα της συλλογής χειρογράφων του Σπουδαστηρίου (Βιβλιοθήκης) Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο δωρήθηκε πριν από έξι δεκαετίες από τις κληρονόμους του σπουδαίου καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου και διατελέσαντος Πρωθυπουργού της Ελλάδας Σπυρίδωνος Λάμπρου. Μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία το χειρόγραφο λάνθανε, εντοπίστηκε πρόσφατα στο αμερικανικό Μουσείο της Βίβλου. Μετά από συστηματικές επαφές και άριστη συνεργασία ανάμεσα στα δύο Ιδρύματα, το Μουσείο της Βίβλου αποδίδει το σημαντικότατο αυτό κειμήλιο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στον νόμιμο κάτοχό του, το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιαστεί η ιστορία του εντοπισμού και της ανάκτησης του χειρογράφου και θα δοθεί η ευκαιρία να τονιστεί η σπουδαιότητα της επιστροφής αρχαιοτήτων και της διεθνούς συνεργασίας προς τον σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 12.00΄ στο Αμφιθέατρο Αργυριάδη του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook