Η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών διοργανώνει εκδήλωση στον Αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου με θέμα «Συζητώντας για τη φιλία και τον έρωτα» την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018, 18:00 -20:00.

Η φιλία και ακόμη περισσότερο o έρωτας έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αρχαία ελληνική κοινωνία, την τέχνη και τον πολιτισμό της αλλά απασχόλησαν επίσης έντονα ως έννοιες τη φιλοσοφική σκέψη από τις απαρχές της και εξής. Ο έρωτας, άλλοτε  πάθος, άλλοτε βασική μορφή επιθυμίας, και η φιλία, είτε ως συναίσθημα είτε ως δεσμός, θεσμός και ιδανικό, γίνονται στα χέρια των φιλοσόφων όχι μόνον ο ιστός που συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους, θεμελιώνοντας και τη συνύπαρξή τους στην κοινότητα, αλλά κάποιες φορές και η δύναμη που δομεί και συνέχει το ίδιο το φυσικό σύμπαν ή ακόμη η δίοδος πρόσβασης των θνητών στο θεϊκό στοιχείο εντός ή επέκεινα του κόσμου. 

Από τον Ησίοδο έως τον Εμπεδοκλή, και από τον Πλάτωνα έως τις ελληνιστικές σχολές, οι ποιητές, οι φυσιολόγοι και οι φιλόσοφοι φωτίζουν με την πραγμάτευση και τον ορισμό των εννοιών αυτών τις βασικές δημιουργικές δυνάμεις της ζωής. Ιδιαίτερα για την κλασική φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, ο έρωτας και η φιλία, αντίστοιχα, έρχονται να διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο και να καταστούν μέτρο για τη συναισθηματική διάπλαση του ανθρώπου και το πραγματικό νόημα του βίου του.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου ανοίγει τις πύλες του για να γίνει ο τόπος μιας επίσκεψης στις ιδέες και τα επιχειρήματα των φιλοσόφων γύρω από τη φύση του έρωτα και της φιλίας, φωτίζοντας ταυτόχρονα τη δική μας εγγύτητα, συγγένεια ή και απόσταση από τις δικές τους νοητικές συλλήψεις.

Ομιλητές:

  • Βασίλης Κάλφας, Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΑΠΘ: Ο έρωτας πριν από τον Πλάτωνα.
  • Σπύρος Ράγκος, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Παν/μιο Πατρών: Ο πλατωνικός Έρως: μεταξύ ποίησης και φιλοσοφίας.
  • Στασινός Σταυριανέας, Επικ. Καθηγητής Φιλοσοφίας, Παν/μιο Πατρών: Φιλία και έρωτας στον Αριστοτέλη: Υπάρχει φιλίαστον έρωτα;

Απαγγελία ποιημάτων:

  • Ελένη Μπάνου, Διευθύντρια ΕΦΑΠΑ
  • Σμαράγδα Κάκκινου, Ηθοποιός
  • Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων

(Είσοδος  ελεύθερη) 

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook