Νεοελληνική Γλώσσα/Έκθεση Γ’ Λυκείου: Εγκληµατικότητα, σχεδιάγραμμα

Θέμα: Σε ένα άρθρο που θα δημοσιευθεί στον τοπικό τύπου αναζητήστε τα αίτια της εγκληματικότητας και προτείνετε λύσεις για την αντιμετώπισή της (500-600 λέξεις)»

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Δεν είναι λίγες οι φορές που παρακολουθούμε σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων ή διαβάζουμε στον τύπο για τη σύγχρονη έξαρση της εγκληματικότητας. Φαίνεται/παρουσιάζεται ότι η αύξηση των σοβαρών παραβάσεων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. (Βέβαια, συχνά παρατηρούμε και μία ενίσχυση της εγκληματοφοβίας, χωρίς να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ένα τέτοιο φαινόμενο.) Κάνοντας λόγο για τα αίτια αυτής της έξαρσης συνήθως επιμένουμε στην επίρριψη ευθυνών μόνο στο άτομο, παραβλέποντας τις γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνουν της συμπεριφορά του.

ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ

Με τον όρο εγκληματικότητα δημοσιογραφικά εννοείται η κλοπή, διάρρηξη, ληστεία με τη χρήση ή χωρίς βίας. Ωστόσο, κοινωνιολογικά η έννοια της εγκληματικότητας περιλαμβάνει τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, τη βία όπου κι αν ασκείται (αθλητισμό, βασανιστήρια, ενδοοικογενειακώς κτλ).

αίτια

• Η γενική ανέχεια και η σύγχρονη οικονομική ύφεση/κρίση. Η φτώχεια είναι το κυριότερο αίτιο που σπρώχνει τα άτομα στην εγκληματικότητα (ληστείες). Το άτομο μη έχοντας η δυνατότητα να καλύψει βιοποριστικές/βιολογικές και κοινωνικές ανάγκες στρέφεται στο έγκλημα (παρανομία)

• Η κρατική αδιαφορία απέναντι στους φτωχούς, τους άστεγους και τους μετανάστες. Η απουσία -επαρκούς κατάλληλης- κοινωνικής πρόνοιας. Οι μετανάστες για διάφορους λόγους (κοινωνική απομόνωση και στιγματισμός, δυσκολίες στην εξεύρεση αξιοπρεπούς εργασίας, συχνά έρχονται χωρίς οικογένεια) δημιουργούν συνθήκες αδιαφορίας για την υπόλοιπη κοινωνία. Αυτό σε συνδυασμό με τη φτώχεια τους οδηγεί συχνά στο έγκλημα. Κοινωνιολογικά είναι από τις επιρρεπείς ομάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι σίγουρο/απόλυτο πως θα καταλήξουν στο έγκλημα.

• Ο σύγχρονος καταναλωτισμός. Η κατανάλωση αγαθών και η συνακόλουθη κοινωνική επίδειξη κάνουν το άτομο να νομίζει ότι είναι φτωχό και το στρέφουν στο έγκλημα προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για την αγορά αγαθών.

• Ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Η ευρεία κοινωνική αντίληψη με την οποία διαπαιδαγωγούνται από το σχολείο οι νέοι ότι κοινωνική άνοδος είναι η οικονομική άνοδος και ο βαθύς κοινωνικός ανταγωνισμός. Η αδυναμία υιοθέτησης του καταναλωτικού προτύπου.

• Η στείρα και κομφορμιστική παιδεία και το εξετασιοκεντρικό σχολείο με την εμμονή στην αξιολόγηση της γνώσης που

• απωθεί τους αδύναμους μαθητές, τους αποκλείει από μια ολοκληρωμένη παιδεία και τους στιγματίζει

• δε διδάσκει στους νέους τις αρχές του ανθρωπισμού, το σεβασμό στο συνάνθρωπο και τη συνεργασία, αλλά μόνο τον ανταγωνισμό

• δε διδάσκει το διάλογο ως μέσο επίλυσης διαφορών

• Οι κοινωνικές προβολές και η τηλεοπτική εμμονή στη βία. Οι σκηνές βίας -ειδικά των ειδησεογραφικών εκπομπών που αποτελούν μέρος της αλήθειας- επηρεάζουν ενήλικες κι ανηλίκους.

Τα ΜΜΕ “διαφημίζουν” τη βία με ποικίλους τρόπους:
Ανάλογα με την περίπτωση ευθύνονται

≈ ο ρατσισμός και η κοινωνική διαφοροποίηση/επιλογή (φυλής, σεξουαλικών επιλογών, κοινωνικής ομάδας κτλ)

≈ η πεποίθηση ότι η βία αποτελεί λύση σε συνδυασμό με την αδυναμία διαλόγου

≈ το άγχος (συχνά βίαιες αντιδράσεις σχετίζονται με το άγχος που μπορεί να οφείλεται στην κακή οικονομική κατάσταση, στις δυσκολίες της εργασίας ή εύρεσης εργασίας κτλ)

Λύσεις-Προτάσεις

√ Πρόνοια από μέρους της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ανέργους, μετανάστες, άστεγους, φτωχούς κτλ)

√ Αύξηση των ειδικών επιδομάτων –όχι στην κατεύθυνση μισθού επειδή λειτουργεί ανασταλτικά και το άτομο δεν προσπαθεί να ξεφύγει από την κατάσταση, αλλά σε ενισχυτική κατεύθυνση της προσπάθειάς του να αλλάξει τη ζωή του- και στήριξη των αδύναμων στρωμάτων

√ Αντιεγκληματική πολιτική μέσα από τη σύσταση και τη λειτουργία τοπικών συμβουλίων πρόληψης της παραβατικότητας, με δράσεις συμμετοχικές (να συμμετέχει όλος ο κόσμος/πολίτες), πολιτιστικές, ημερίδες, μελέτες του τοπικού φαινομένου κτλ.

√ Μία ολοκληρωμένη κριτική και δημιουργική παιδεία που θα μεταδίδει τις αρχές του ανθρωπισμού βιωματικά

√ διαθεματικές εργασίας μαθητών (συνεργασία, μελέτη, δημιουργικότητα, ημερίδες-συνέδρια)

• πολιτιστικές δράσεις (εκθέσεις, αρθρογραφία, συναυλίες, αθλητικές διοργανώσεις) ανάδειξης του φαινομένου, ευαισθητοποίησης των μαθητών και κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών

√ μέσα από τις ανθρωπιστικές επιστήμες –χωρίς αποστήθιση, αλλά κριτικά- να μεταλαμπαδεύονται οι αρχές του σεβασμού, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της συλλογικότητας στους νέους

Τα ΜΜΕ

√ να ευαισθητοποιήσουν στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, του σεβασμού, του αντιρατσιστικού μηνύματος κτλ τους ενήλικες με ειδικά αφιερώματα –όχι ευκαιριακά, αλλά σε σταθερή βάση-, εκπομπές και σχετικές ταινίες τεκμηρίωσης.

√ να σταματήσουν να προβάλλουν τόση βία που επηρεάζει ειδικά τη νέα γενιά

√ να μην προβάλουν εικόνες επεισοδίων (σε γήπεδα, κινητοποιήσεις εργαζομένων κτλ)

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Επιλογικά, η εγκληματικότητα δεν είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στην αποκλίνουσα συμπεριφορά ορισμένων πολιτών. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με βαθιές ρίζες στην ανέχεια και τις σύγχρονες αρχές του κοινωνικού κανιβαλισμού και του ατομισμού. Μόνο μέσα από συντονισμένες προσπάθειες της Πολιτείας μπορούν να αντιμετωπιστούν τα αίτια και δοθεί λύση.

Από το βιβλίο του Δήμου Χλωπτσιούδη: «Έκφραση-Έκθεση Γ’ Λυκείου: Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων», Εκδόσεις schooltime.gr

Πλήρες εκπαιδευτικό υλικό για την Έκφραση – Έκθεση Λυκείου

1. Έκφραση-Έκθεση Α’ Λυκείου, 2. Έκφραση-Έκθεση Β’ Λυκείου, 3. Έκφραση-Έκθεση Γ’ Λυκείου, 4. Υποστηρικτικό υλικό, 5. Σχεδιαγράμματα, 6. Γραμματική-Συντακτικό

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook