Ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης σχετικά με  τη «χορηγία» του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΧΟΡΗΓΕΙΑ» ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ Η ΕΛΜΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ως ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας  που «με αφορμή τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Απορρίπτει τη λογική των χορηγιών που υποκαθιστά την ευθύνη και υποχρέωση του κράτους για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων».

Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, που συνεχίζεται εντεινόμενη και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) μετατρέπει τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς σε «επαίτες» και καλεί τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Με κάθε τρόπο το κράτος επιδιώκει να αποτινάξει από πάνω του την ευθύνη για την οικονομική λειτουργία των σχολείων.

Είτε άμεσα, με τις περιβόητες λίστες στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς (ακόμα και το φωτοτυπικό χαρτί πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία), με την εθελοντική δουλειά των γονιών για μικροεπισκευές και την οικονομική ενίσχυση των σχολικών μονάδων από τους Συλλόγους Γονέων (καθαριότητα, αναλώσιμα, μπάλες κλπ.). Η έλλειψη σύγχρονων υλικοτεχνικών υποδομών είναι παντελής.  Είτε έμμεσα με την αναζήτηση χορηγών. Την ίδια ώρα υπάρχουν ακόμα ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία. Όλα αυτά θα περιμένουμε να λυθούν από χορηγίες;

Δεν είναι άσχετο εξάλλου το γεγονός ότι στον νόμο για την αυτοαξιολόγηση – αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου γίνεται ρητή αναφορά στην υποχρέωση των σχολικών μονάδων να ανευρίσκουν οικονομικούς πόρους .

Και φυσικά οι όποιες χορηγίες δεν είναι άδολες-δεν δίνει κανείς τσάμπα τα λεφτά του. Το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο που ευθύνεται για τη μόλυνση και επιβάρυνση της υγείας κατοίκων ολόκληρων περιοχών (ΕΛΠΕ σε δυτική Θεσσαλονίκη), για την καταδίκη στην ανεργία εκατοντάδων εργαζομένων (COCA COLA), για το ξεζούμισμα/εκμετάλλευση των εργαζομένων, για τα δεκάδες εργατικά δυστυχήματα αποπειράται στην συνέχεια να εξωραΐσει το πρόσωπό του βάφοντας και δυο τρεις τοίχους σχολείων. Και φυσικά για την όποια προσφορά τους έχουν ήδη αποζημιωθεί μέσω της δωρεάν διαφήμισης και των φοροαπαλλαγών.

Ούτε θα μας φανεί απίθανο οι εταιρείες –χορηγοί να διεκδικήσουν ρόλο στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και των περιεχομένων σπουδών στο δημόσιο σχολείο (πρβ νόμο για αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων).

Δεν προκαλεί, επομένως, έκπληξη το γεγονός ότι υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου, πρόεδρος ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, Δημοτική Αρχή Βόλου και διάφορα συστημικά ΜΜΕ έσπευσαν να υπεραμυνθούν των χορηγιών καταγγέλλοντας την ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Συνεπής υπηρέτηση της ίδιας πολιτικής και σε αυτό το ζήτημα.

Απέναντι στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, που μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε «επαίτες» και αναγκάζει τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη μόρφωση των παιδιών τους, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές οφείλουμε και μπορούμε να παλέψουμε για πραγματικά Δωρεάν εκπαίδευση.

  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το κράτος την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων όρων για τη λειτουργία των σχολείων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ τα σχολεία πολλών ταχυτήτων, του μπαλώματος των χορηγιών, που καλλιεργεί η κρατική και τοπική διοίκηση, σε συνεργασία με τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αυτοί που μας πετάνε στα μούτρα ένα ξεροκόμματο είναι αυτοί που μας στερούν τα δικαιώματά μας στη δουλειά, τη μόρφωση και τη ζωή.

Η Πρόεδρος Δέσποινα Δάσιου
Ο Γραμματέας Δημήτρης Καραμανλής

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook