Παραδόθηκε σήμερα στον Υπουργό Παιδείας η πρόταση της επιτροπής του ΙΕΠ για τα νέα Προγράμματα Σπουδών της ιστορίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της επιτροπής, Π. Βόγλης, τα νέα Προγράμματα Σπουδών φέρνουν τέσσερις ουσιαστικές αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος.

Πιο αναλυτικά:

Α. Τα νέα ΠΣ χωρίς να εγκαταλείπουν το μέχρι τώρα σχήμα ανάπτυξης της ύλης, δηλαδή το τριμερές σχήμα: Αρχαία, Μέση, νεώτερη ιστορία, απομακρύνονται απ’ αυτό, εισάγοντας νέα στοιχεία στο Δημοτικό, όπως η οικογενειακή ιστορία και η τοπική ιστορία.

Β. Γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί η εθνική ιστορία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σε στενή συνάφεια με τις διεθνείς εξελίξεις, ως κομμάτι της βαλκανικής, ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας και να αναδειχθούν οι σχέσεις μεταξύ της χώρας μας και των άλλων λαών και πολιτισμών.

Γ. Δίνεται έμφαση όχι μόνο στη διπλωματική-πολιτική ιστορία, όπως γίνεται μέχρι τώρα, αλλά και στην κοινωνική πολιτισμική και οικονομική ιστορία

Δ. Η πιο σημαντική καινοτομία της πρότασης είναι οι θεματικοί φάκελοι από την τετάρτη δημοτικού, οι οποίοι θα δίνουν την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να εμβαθύνουν σε ζητήματα που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών κάθε τάξης και μαζί με τους μαθητές να συνεργάζονται, να συζητούν και να ερευνούν, ώστε για λίγες ώρες την εβδομάδα οι σχολικές αίθουσες να μετατρέπονται σε ιστορικά εργαστήρια.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρότασης της επιτροπής αφορά στα νέα αναλυτικά προγράμματα της Ιστορίας από τη Γ’ Δημοτικού έως και την Α’ Λυκείου.

Διαβάστε ακόμα:

Oι αλλαγές στο μάθημα της ιστορίας σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής του ΙΕΠ

Γιώργος Σκάθαρος*

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook