Άρης Ιωαννίδης

Του Άρη Ιωαννίδη

«Είσαι κοπρίτης και ανεπρόκοπος» φωνάζει ο μπαμπάς στον καλομαθημένο γιο του, χωρίς όμως να κλονίσει την απάθειά του. Το πιο πιθανό γιατί έχει συνηθίσει ενδεχομένως σε παρόμοιες … προσφωνήσεις κι όχι γιατί αντιλαμβάνεται σε βάθος την πραγματική σημασία της λέξης «κοπρίτης».

Από πού προέρχεται, λοιπόν, η λέξη «κοπρίτης»; Πρέπει να αναζητήσουμε τις ρίζες της (όπως κι αναρίθμητων άλλων λέξεων) πολύ πίσω στο χρόνο, στην Αρχαία Ελλάδα. Τότε, λοιπόν, η φτώχεια και η ανέχεια ωθούσε κάποιους γονείς να εγκαταλείψουν το μωρό τους, προκειμένου να έχει καλύτερη τύχη. Φρόντιζαν, μάλιστα, να το προστατεύσουν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα από το κρύο, μέχρι να γίνει αντιληπτό από κάποιον. Το τοποθετούσαν, λοιπόν, σε ένα σωρό κοπριάς. Έτσι παρέμενε ζεστό, μέχρι να το βρει και να το υιοθετήσει κάποιος άτεκνος, συνήθως κι ευκατάστατος.

Επομένως, η λέξη «κοπρίτης» σήμαινε τον θετό γιο. Μάλιστα, όταν έκανε κάποια αταξία ο θετός του πατέρας συνήθιζε να τον αποκαλεί «κοπρίτη», δίνοντας σταδιακά στη λέξη τη σημασία που γνωρίζουμε σήμερα. Τελικά, το να είναι κάποιος «κοπρίτης» δεν είναι δα και τόσο κακό, καθώς μάλλον η μοίρα του μέσα στην ατυχία του, του έδωσε μια νέα οικογένεια, στην οποία θα αναζητήσει τη θαλπωρή και τη φροντίδα. Βέβαια, στο άκουσμα της συγκεκριμένης προσφώνησης, μάλλον θα αντιδρούσαμε κάπως διαφορετικά, γιατί το μυαλό μας θα πήγαινε αλλού. Η μαγεία της γλώσσας μας…

Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook