Η Α’ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης.

Εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης: Κι άλλοι φραγμοί για τους μαθητές

Και νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών!

Θέλουμε Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει!

Ο Υπουργός Παιδείας στις 3 Σεπτέμβρη εξήγγειλε το πολυδιαφημισμένο δήθεν «Νέο Λύκειο» και τον νέο τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Με την κυβερνητική πρόταση το Λύκειο μετατρέπεται σε ένα ακόμα πιο «σκληρό εξεταστικό κέντρο», όπου η όποια γενική παιδεία υπήρχε έως τώρα σταματά στην Α’ Λυκείου.

Προωθείται πιο αποφασιστικά η κατηγοριοποίηση των μαθητών και η πρόωρη επαγγελματική επιλογή!

Ολοκληρώνοντας το Γυμνάσιο οι μαθητές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Τους μαθητές που μέσα από ένα σκληρό και δύσβατο εξεταστικό μαραθώνιο θα διεκδικούν μια θέση στις σχολές υψηλής ζήτησης. Τους μαθητές που δεν θα μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν στις εξετάσεις και θα επιλέγουν τις σχολές χαμηλή ζήτησης ή μόνο το απολυτήριο του Λυκείου. Τους μαθητές που δεν θα μπορέσουν να πάρουν απολυτήριο λυκείου και θα αρκεστούν σε μεταγυμνασιακή κατάρτιση. Στην ουσία πρόκειται για μια σκληρή ταξική επιλογή όπου η πλειονότητα των μαθητών δεν θα μπορεί να αποκτήσει απολυτήριο Λυκείου. Η Γ΄ Λυκείου, που επί της ουσίας «φροντιστηριοποιείται», μετατρέπεται σε προπαρασκευαστικό έτος για την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια. Περιορίζονται δραματικά οι επιλογές σχολών για τους μαθητές.

Συντριπτικό χτύπημα της γενικής μόρφωσης!

Την ίδια ώρα υποβαθμίζεται πλήρως το επίπεδο της γενικής μόρφωσης των μαθητών, αφού αυτή σταματά ακόμα πιο νωρίς από τη μία και από την άλλη υποβαθμίζεται σταθερά το περιεχόμενο βασικών μαθημάτων (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές επιστήμες κτλ.) τόσο στο γυμνάσιο όσο και στις 2 πρώτες τάξεις του Λυκείου, τα τελευταία χρόνια.

Μ’ αυτό τον τρόπο ενισχύεται ακόμα παραπέρα η μονομέρεια της μόρφωσης των παιδιών. Για παράδειγμα οι μαθητές που δεν θα επιλέξουν στην Γ τάξη την ομάδα «ανθρωπιστικών σπουδών» δεν θα κάνουν ούτε μια ώρα Ιστορία ή Κοινωνιολογία, ενώ οι μαθητές που θα επιλέξουν τις «ανθρωπιστικές σπουδές» δεν θα διδάσκονται καθόλου Μαθηματικά, Φυσική κλπ.

Αυτό αποτελεί αναβάθμιση του Λυκείου;
Αυτή η προοπτική απαντά στις ανάγκες των μαθητών και λαϊκών οικογενειών;
Να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του σχολείου σε φροντιστήριο – «αρένα»!

«Φούμαρα» η κατάργηση των πανελλαδικών και η ελεύθερη πρόσβαση!

Η πρόσβαση των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού θα ξεκινάει ακόμα πιο νωρίς, καθώς οι μαθητές καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους και το μέλλον τους ήδη από τη Β’ Λυκείου. Οι πανελλαδικές εξετάσεις που υπόσχονταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσει, όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά διπλασιάζονται, μια φορά για την απόκτηση του απολυτηρίου σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο και μια φορά για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.

Από τις προτάσεις της κυβέρνησης δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών!

Το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων που αποτελεί στρατηγική επιλογή για να υπηρετηθούν τα επιχειρηματικά κέρδη υπηρετείται και μέσα από το «Νέο Λύκειο» με ένταση της επίθεσης σε μόνιμη και σταθερή εργασία, σε μισθούς, σε ασφάλιση – περίθαλψη.

Από το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας διαφαίνεται ότι θα υπάρξει εργασιακή αβεβαιότητα σε εκατοντάδες συναδέλφους και αντίστοιχη κινητικότητα όπου θα τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν ωράριο όπως για παράδειγμα μαθηματικοί, ξενόγλωσσοι, κοινωνικών επιστημών, ενώ η συνολική μείωση των ωρών του ωρολόγιου από 32 σε 29 ώρες χάνονται τουλάχιστον 10.000 ώρες ή 500 θέσεις καθηγητών στα Λύκεια της χώρας. Επιδιώκουν να μετατρέψουν τον εκπαιδευτικό από παιδαγωγό στο κρίκο αυτό που θα προωθεί στο μαθητές την εμπέδωση των ταξικών ανισοτήτων, την κατηγοριοποίηση των μαθητών, τον διαχωρισμό ανάμεσα σε «καλούς και κακούς μαθητές» σε αυτούς «παίρνουν και αυτούς που δεν παίρνουν» τα γράμματα.

Αυτό το σχέδιο δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε πρωτότυπο!

Ανάλογα συστήματα εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. με τραγικές συνέπειες για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών! Τα αποτελέσματα κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: από τη μία ένταση των ταξικών φραγμών για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι σχεδόν αδύνατο ένα παιδί της εργατικής τάξης να σπουδάσει σε σχολές υψηλής ζήτησης, από την άλλη υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου, της κριτικής ικανότητας της συναισθηματικής και νοητικής ανάπτυξης των μαθητών που προέρχονται από την εργατική τάξη.

Το σχολείο που ετοιμάζει η κυβέρνηση αλλά και η Ν.Δ. είναι ακριβώς αντίθετο με τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Το σχολείο και ειδικά το Λύκειο γίνεται απωθητικό, γιατί ο ανταγωνισμός για μια “θέση στον ήλιο” εντείνεται, γιατί η ανεργία και η ανασφάλεια καλπάζουν, γιατί η μόρφωση γίνεται εμπόρευμα και η πρόσβαση σε αυτήν καθορίζεται από την τσέπη του καθενός.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να βάλει φρένο σε αυτή την ταξική αναδιάρθρωση.

Απορρίπτουμε στο σύνολο τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, παίρνουμε θέσεις μάχης μέσα από τα σωματεία μας και παλεύουμε για ένα σχολείο όπου ο μαθητής θα μαθαίνει τους βασικούς νόμους κίνησης της Φύσης και της Κοινωνίας, θα αναπτύσσει κριτική ικανότητα, θα αναπτύσσει όλες τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του, θα αντιλαμβάνεται τη θέση του στη φυσική και την κοινωνική πραγματικότητα ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει και να την αλλάζει. Ένα σχολείο που θα καλλιεργεί πολύπλευρα την προσωπικότητα κάθε μαθητή ως την ενηλικίωσή του, ώστε να μπορεί να επιλέξει -σχετικά πιο ελεύθερα αν θα συνεχίσει στην ανώτατη, στην επαγγελματική ή στην καλλιτεχνική εκπαίδευση ή αν άμεσα θα εργαστεί.

Αυτό είναι το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας.

· Ριζικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών που θα προωθούν την επιστημονική σκέψη, την κριτική ικανότητα και τη δημιουργικότητα των μαθητών και όχι τη μονομέρεια, την αποσπασματικότητα και την στείρα αποστήθιση!

· Πραγματική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε υποδομές και προσωπικό. Δουλειά με δικαιώματα για την νέα γενιά.

· Δικαίωμα σε όλους τους μαθητής να έχουν πρόσβαση σε όλες τις Σχολές.

· Προάσπιση όλων των κοινωνικών αγαθών

· Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ

· Θέσπιση ενιαίας 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (και 2χρονης προσχολικής)

· Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

· Μείωση του αριθμού μαθητών στο τμήμα

· Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα

· Σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών

· Συστηματική λειτουργία μέτρων στήριξης των μαθητών.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ! ΟΙ ΕΛΜΕ, ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ!

Η Πρόεδρος Δέσποινα Δάσιου
Ο Γραμματέας Δημήτρης Καραμανλής

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook