Συνέντευξη στην εφημερίδα « Η Εποχή» παραχώρησε την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου. Μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε και για το ζήτημα του αδιάβλητου, που θέτει η ΝΔ, για την είσοδο στο πανεπιστήμιο χωρίς πανελλήνιες.

«Πράγματι, οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι αδιάβλητες, ταυτόχρονα παιδαγωγικά δεν είναι αξιόπιστες, γιατί δεν εξασφαλίζει τα παιδιά να σπουδάζουν αυτό που θέλουν, ενισχύουν την παπαγαλία και υπονομεύουν τις μαθησιακές διαδικασίες, αφού η έμφαση είναι στην εκμάθηση τεχνικών για να πετυχαίνει κανείς στις εξετάσεις και όχι για να εμβαθύνει ουσιαστικά στα γνωστικά πεδία. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι για να πάρεις το απολυτήριό σου, θα πρέπει να περάσεις κάποιες εξετάσεις που να έχουν εύρος. Άρα, κάνουμε ομάδες σχολείων στις οποίες οι καθηγητές-ριες του κάθε μαθήματος από όλα τα σχολεία της ομάδας θα διαμορφώνουν μια σειρά ερωτήσεων, θα μπουν όλες σε κλήρωση, θα σταλούν στα σχολεία και θα γράψουν τα παιδιά με κλειστές κόλλες, που θα διορθωθούν από καθηγητή από κάποιο άλλο σχολείο της ομάδας. Άρα, σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν μπορούμε να πούμε ότι τίθεται ζήτημα διαβλητού. Αυτό που φοβούνται είναι ότι δεν θα είναι κοινά τα θέματα σε όλα τα σχολεία, και άρα μην μπουν πιο εύκολα θέματα σε κάποιες περιοχές σε σχέση με άλλες. Αυτό βέβαια δεν έχει σχέση με το αδιάβλητο το υπουργείο πάντως που έχει μεγάλη εμπειρία από τις πανελλήνιες, θα δώσει κατευθύνσεις προς όλους τι είδους θέματα θα μπαίνουν, ποια θα είναι η κλιμάκωση, θα δώσουμε παραδείγματα και θα κάνουμε κάποιου είδους σεμινάρια για να καταλάβει ο κόσμος τον τύπο των θεμάτων που θα μπαίνουν. Και σε αυτό το σημείο είναι βασικό χαρακτηριστικό του συστήματος που φτιάχνουμε ότι δίνουμε πρωτοβουλία στους καθηγητές.» απάντησε ο Υπουργός. (Συνέντευξη στη Τζέλα Αλιπράντη).

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook