Άρης Ιωαννίδης

Του Άρη Ιωαννίδη

Και τα δύο είναι απολύτως σωστά, αρκεί βέβαια να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Δεν είναι σωστό να αναφερόμαστε στην καρδιά και να χρησιμοποιούμε τον τύπο «κυκλοφοριακό», λες και υπάρχει μποτιλιάρισμα στις αρτηρίες και τις φλέβες… Ούτε πάλι είναι σωστό να αναφερόμαστε στο μισητό σε όλους μποτιλιάρισμα σε ώρες αιχμής στους δρόμους και να χρησιμοποιούμε τον τύπο «κυκλοφορικό».

Ένα «α» κάνει όλη τη διαφορά. Ναι μεν και τα δύο έχουν να κάνουν με την «κίνηση» και την κυκλοφορία, αλλά δύο εντελώς διαφορετικών πραγμάτων. Το κυκλοφοριακό έχει να κάνει με την κίνηση των οχημάτων, το μποτιλιάρισμα, τη συμφόρηση, τα κορναρίσματα, τα νεύρα και ό,τι άλλο συναντάμε στους πολυσύχναστους κυρίως δρόμους.

Από την άλλη το κυκλοφορικό σύστημά μας αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα αγγεία και τις φλέβες. Ο πιο ζωτικός ενδεχομένως μηχανισμός που αντλεί και μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα και δίνει ζωή.

Και τα δύο, βέβαια, εξίσου σημαντικά, καθώς ένα μικρό λάθος και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραίο. Προσοχή, λοιπόν, και στα δύο διαφορετικά αυτά είδη «κίνησης», αλλά και στη χρήση των εν λόγω λέξεων στην καθημερινότητά μας.

Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook