Ανδριάνα Μανίκα

Της Ανδριάνας Μανίκα

Θάλασσα, ήλιος και ηρεμία. Για εμένα, το τρίπτυχο του καλοκαιριού  είναι ακριβώς αυτό. Ύστερα από έναν χειμώνα γεμάτο υποχρεώσεις επιτέλους βρίσκεις λίγο χρόνο για χαλάρωση. Θα ήταν βαρετό και ίσως ανώφελο να απαριθμήσω ωραίους προορισμούς για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις, καθώς η Ελλάδα είναι γεμάτη από μέρη που συνδυάζουν ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας.

Θα μιλήσω πιο συγκεκριμένα όμως για ένα μικρό χωριό στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής που λίγοι το γνωρίζουν. Είναι ένα μέρος που παντρεύει θάλασσα και βουνό· ονομάζεται Στρατώνι. Οι άνθρωποι ευχάριστοι, φιλόξενοι και εργατικοί, πρόθυμοι να σε κάνουν να νιώσεις άνετα. Όμως, το πιο συναρπαστικό σε αυτό το μικρό χωριουδάκι είναι όλα όσα συμβαίνουν στο βυθό της θάλασσας.

Σ’ αυτόν τον καλοκαιρινό προορισμό φαίνεται να κατοικεί ένας ολόκληρος πληθυσμός από ιππόκαμπους, κάτι πραγματικά θαυμάσιο και σπάνιο για τα δεδομένα των ελληνικών θαλασσών. Οι ιππόκαμποι είναι εξαιρετικά θαλάσσια πλάσματα· εξαιτίας της ρύπανσης είναι πολύ επιλεκτικοί για το πού θα μεγαλώσουν τα μικρά τους. Μάλιστα, γίνονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί αν δημιουργήθηκε και ένα νέο είδος ιππόκαμπων στο Στρατώνι Χαλκιδικής.

Όλα αυτά προκαλούν μια ηρεμία και κάτι εντελώς πρωτόγνωρο. Τα καταγάλανα νερά του Στρατωνίου  μπορούν να μαγέψουν τόσο τους ιππόκαμπους που κολυμπούν και αναπαράγονται συνεχώς, όσο και όλους εκείνους που θα αποφασίσουν να τα επισκεφτούν. Το Στρατώνι  παίρνει επάξια τον τίτλο του «χωριού τον ιππόκαμπων», υπόσχεται χαλάρωση και ίσως αν είμαστε και λίγο τυχεροί, μία όμορφη συνάντηση με ιππόκαμπους. Ποιος ξέρει;…

Ανδριάνα Μανίκα*

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook