Ανακοίνωση σχετικά με τη διάρρηξη της 27ης Αυγούστου στο νησί Σπιναλόγκα, κατά την οποία αφαιρέθηκαν οι εισπράξεις των εισιτηρίων και του πωλητηρίου του ΤΑΠ, εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σήμερα, 27 Αυγούστου 2018, έγινε αντιληπτή η διάρρηξη στην οχυρή νησίδα Σπιναλόγκα και αφαιρέθηκαν οι εισπράξεις των εισιτηρίων και του πωλητηρίου του ΤΑΠ. Το μνημείο δεν έχει υποστεί καμία βλάβη ή καταστροφή.

Συγκεκριμένα, κατά τις νυχτερινές ώρες από 26η προς 27η Αυγούστου και ενώ είχε πανσέληνο, άγνωστοι μετέβησαν στο νησί της Σπιναλόγκας και εισέβαλαν στο χώρο. Χωρίς να προκαλέσουν άλλες καταστροφές, έσπασαν την πόρτα του δωματίου όπου βρισκόταν το χρηματοκιβώτιο και αφαίρεσαν χρήματα. Επίσης, διέρρηξαν το παραπλήσιο δωμάτιο στο οποίο στεγάζεται το πωλητήριο του ΤΑΠ και αφαίρεσαν, επίσης, χρήματα. Το συνολικό χρηματικό ποσό που αφαιρέθηκε ανέρχεται στις 19.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προβαίνει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ενώ η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης. 

Στις 30 Μαΐου του 1903 υπογράφηκε η απόφαση για να μετατραπεί σε νησί των λεπρών και μεταφέρθηκαν και στις τις 13 Οκτωβρίου 1904 μεταφέρθηκαν 251 ασθενείς, 148 άνδρες και 103 γυναίκες.

Μετά το 1913 η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα και άρχισαν να έρχονται ακόμα περισσότεροι άρρωστοι στη Σπιναλόγκα, ενώ αργότερα δέχτηκε ασθενείς ακόμα και από άλλες χώρες και χαρακτηρίστηκε σαν Διεθνές Λεπροκομείο. Χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μεσκινιά», έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό.

Κατά την περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής οι κατακτητές δεν τολμούσαν να αφήσουν ελεύθερους τους λεπρούς και ήταν αναγκασμένοι να τους τροφοδοτούν οι ίδιοι, δεδομένου ότι το απέναντι χωριό Πλάκα το είχαν εκκενώσει και είχαν διώξει τους κατοίκους σε άλλα χωριά, όλη δε την παράλια περιοχή την είχαν οχυρώσει με πολυβολεία, υπόγειες στοές, ναρκοπέδια γιατί φοβούνταν απόβαση των Άγγλων σ’ εκείνο το μέρος. Ούτε ποτέ μπήκε στο νησάκι Ιταλός ή Γερμανός και γι’ αυτό λειτουργούσαν παράνομα ραδιόφωνα και ο γιατρός Διευθυντής Γραμματικάκης αντέγραφε τις ειδήσεις του Λονδίνου και του Καΐρου και τις μοίραζε ως δελτία ειδήσεων στους κατοίκους.

Τελικά το 1957 έκλεισε, αφού καταπολεμήθηκε η ασθένεια με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. (wikipedia).

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook