Γιώργος Μέρκατας

Του Γιώργου Μέρκατα

Η Οδύσσεια, η οποία απαρτίζεται από περίπου 12000 στίχους και χωρίζεται σε 24 ραψωδίες που συμβολίζονται με τα μικρά γράμματα του αλφαβήτου, είναι το έπος του νόστου του Οδυσσέα, ο οποίος μετά την άλωση της Τροίας επιστρέφει στην πατρίδα του την Ιθάκη. Ο Οδυσσέας πρωταγωνιστεί σε ένα περιπετειώδες, μακρόχρονο και συναρπαστικό ταξίδι.

Σε αντίθεση με την Ιλιάδα, η οποία αποτελεί ένα «πολυφωνικό» έπος, η Οδύσσεια έχει ως αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα, ακόμη και αν συμμετέχουν στην πλοκή της ιστορίας και άλλες σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Τηλέμαχος, ο Νέστορας, η Κίρκη, ο Πολύφημος κ.α.

Σημαντικό χαρακτηριστικό στην δομή του έπους είναι η χρήση της αρχής in media res (στη μέση των πραγμάτων), δηλαδή η έναρξη της ιστορίας όχι από την αρχή των γεγονότων αλλά στη μέση της πλοκής και ενώ ο χρόνος έχει προχωρήσει. Αυτή η μέθοδος της αφηγηματικής αναδρομής επιτυγχάνεται με την τεχνική του εγκιβωτισμού και διακόπτει την γραμμικότητα του αφηγηματικού χρόνου[1].

Ο Τρωικός πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και δέκα χρόνια. Οι υπόλοιποι Έλληνες είτε έχουν επιστρέψει στην πατρίδα και το σπίτι τους είτε έχουν βρει τραγικό θάνατο. Ο Οδυσσέας, όμως, βρίσκεται ακόμη μακριά από την πατρίδα και την οικογένειά του εξαιτίας της οργής του θεού Ποσειδώνα.

Βρίσκεται εδώ και οχτώ χρόνια στην Ωγυγία, το νησί της Νύμφης Καλυψούς, εγκλωβισμένος από την Νύμφη, η οποία θέλει να τον κρατήσει εκεί. Στο νησί ο ήρωας είχε φτάσει μετά από πάρα πολλές περιπέτειες, τις οποίες θα αφηγηθεί στον βασιλιά των Φαιάκων, τον Αλκίνοο και έτσι ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις πραγματικά εντυπωσιακές περιπέτειες του Οδυσσέα.

[1] Franco Montanari, IΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ. Δανιήλ Ιακώβ-Αντώνης Ρεγκάκος, UNIVERSITY STUDIO PRESS, Θεσσαλονίκη 2008.

Μέρκατας Γιώργος*
Φιλόλογος, ΜSC Συστηματικής Φιλοσοφίας

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook