Άρης Ιωαννίδης

Του Άρη Ιωαννίδη

Εδώ υπάρχει σοβαρό θέμα. Μιλάμε για δύο μάλλον ταυτόσημους όρους που πραγματικά διχάζουν. Ας δούμε κάποιες απόψεις περί του θέματος.

Μπαμπινιώτης: « Φυσικοθεραπεία κ. (εσφαλμ.) φυσιοθεραπεία: η θεραπεία ασθενειών με την αξιοποίηση φυσικών στοιχείων, π.χ. αέρα, νερού, θερμότητας και με την εφαρμογή φυσικών ασκήσεων (κινήσεων, μαλάξεων κ.λπ.).  Ο σωστός τύπος είναι φυσικοθεραπεία, αφού συντίθεται από τις λέξεις φυσικός και θεραπεία. Ο εσφαλμένος τύπος φυσιοθεραπεία, ο οποίος θα σήμαινε ‘θεραπεία της φύσεως’, οφείλεται σε μεταφορά ξένων όρων (π.χ. γαλλ. Physiotherapie), που δεν σχηματίστηκανεξαρχής

Βικιπαίδεια: «Η Φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνηση, φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πτυχιούχο Φυσικοθεραπευτή, για θεραπευτικούς σκοπούς. […]Γλωσσολογικά, ακούγεται η άποψη ότι ο όρος “φυσιοθεραπεία” είναι γλωσσικό σφάλμα και ότι μόνο ο όρος “φυσικοθεραπεία” είναι ο σωστός. Παρόλα αυτά, και οι δυο όροι είναι αποδεκτοί από τα περισσότερα μεγάλα ελληνικά λεξικά και χρησιμοποιούνται εξίσου στα Ελληνικά […] Από τη στιγμή που ένα μεγάλο λεξικό αναφοράς έχει την λέξη “φυσιοθεραπεία” (σαν πρώτη μάλιστα μορφή) δεν μπορούμε να μιλάμε για λάθος. Και οι δύο λέξεις χρησιμοποιούνται στα Ελληνικά. Μάλιστα στον προφορικό λόγο χρησιμοποιείται συχνότερα ο όρος “φυσιοθεραπεία”, αφού έχει μία λιγότερη συλλαβή και είναι πιο ευκολοπρόφερτος. Η λέξη σχηματίστηκε από τα γαλλικά (physiotherapie) με δανεισμό, το οποίο δέχεται κι ο Μπαμπινιώτης, απλά υποστηρίζει ότι κακώς σχηματίστηκε έτσι εξαρχής. Δεν είναι αντιδάνειο (αφού δεν υπήρξε τέτοια λέξη στα αρχαία ή μεσαιωνικά ελληνικά), απλά είναι σύνθετη λέξη του 20ου αιώνα με ελληνικές ρίζες, όπως πχ το “τηλέφωνο”».

ΛΚΝ (Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής): «φυσιοθεραπεία η [fisioθerapía] & φυσικοθεραπεία η [fisikoθerapía]: θεραπευτική μέθοδος για ορισμένες ασθένειες ή κακώσεις, που βασίζεται σε φυσικά μέσα και γνώσεις (νερό, θερμότητα, φως, ηλεκτρισμό, αέρα κτλ.): Kάνω ~ για το αυχενικό μου σύνδρομο. || (προφ.) καθεμιά από τις επισκέψεις σε φυσιοθεραπευτή: Ο γιατρός μού έγραψε δέκα φυσιοθεραπείες. [λόγ. < γαλλ. physiothérapie & αγγλ. physiotherapy < physio- = φυσιο- + -thérapie, -therapy = -θεραπεία· φυσικο-: κατά το φυσικόςI2]»

Αν απευθυνθούμε στη google θα διαπιστώσουμε μικρή υπεροχή των τύπων φυσικοθεραπεία / ευτής. Ο Μ. Τριανταφυλλίδης δίνει και τα δύο, αλλά πρώτο το «φυσιοθεραπεία / ευτής».

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε και αυτοί που υποστηρίζουν πως ο τύπος «φυσιοθεραπεία» έχει το πλεονέκτημα της εναρμόνισης με την ξένη ορολογία.

Πάντως αν ανατρέξουμε στη σελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, μάλλον θα μπερδευτούμε παρά θα πάρουμε μία απάντηση: «Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ιδρύθηκε το 1964 με την πρωτοβουλία των πρώτων Ελλήνων Φυσιοθεραπευτών που αποφοίτησαν από τη Σχολή Φυσικοθεραπευτών του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών (Βασιλεύς Παύλος). Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Π.Σ.Φ, με τους Φυσιοθεραπευτές να δουλεύουν κάτω από τη στενή καθοδήγηση και επίβλεψη των θερα­πόντων ιατρών διαφαίνονται οι πρώτες δυσκολίες του κλάδου».

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook