Ανδριάνα Μανίκα

Της Ανδριάνας Μανίκα

Τι είναι άραγε η νεότητα; Ένας όρος πολυσυζητημένος, μα δύσκολα προσδιορίσιμος. Μιλώντας κάπως πιο επιστημονικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για εκείνη την ηλικιακή αλλαγή του ατόμου η οποία με τη σειρά της επιφέρει μετατροπές τόσο βιολογικές, όσο και κοινωνικοπνευματικές. Είναι η μετάβαση από την παιδική σε μια πολύ πιο ώριμη ηλικία.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η νεότητα δεν κρατάει για πάντα. Είναι κάτι που φθείρεται και αλλοιώνεται, όπως ο ίδιος ο άνθρωπος. Αν και ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του ανθρώπου είναι η εύρεση εκείνης της «φόρμουλας» ή αλλιώς εκείνο το «μαγικό χαπάκι αθανασίας », η προσπάθεια είναι μάταιη. Ο σημερινός άνθρωπος, ψάχνοντας με περίπλοκους τρόπους την άμετρη νεότητα, χάνει την ουσία των πραγμάτων.

Δεν ήταν τυχαία τα λόγια του Σοφοκλή «Πάλι γίνεται παιδί ο άνθρωπος που γερνάει», ούτε φυσικά του Αριστοφάνη «Τα γεράματα δεν είναι τίποτα άλλο από μια δεύτερη βρεφική ηλικία». Η νεότητα δεν πρέπει να αποτελεί μία μονάχα στιγμή στη ζωή του ανθρώπου, αλλά ένα σύνολο που θα οδηγεί την ψυχή του και θα την απομακρύνει από τον μαρασμό ή την αποξένωση. Ένας τρόπος ζωής, για όλους.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα γεράσουμε θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα έχουμε ζήσει», όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Αριστοτέλης. Λόγια που ίσως φαντάζουν ανούσια ή βαρετά σε κάποιους μας δείχνουν την ουσία. Εννοείται πως η φθορά του σώματος είναι κάτι που δεν θα μπορούσαμε να σταματήσουμε. Στο πέρας του χρόνου το σώμα υποκύπτει, όμως εστιάζοντας στο δέντρο χάνουμε το δάσος. Ο τρόπος που θα επιλέξουμε εμείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας καθορίζει και την κατάληξή μας.

Η νεότητα λοιπόν δεν είναι μια χρονική στιγμή, είναι μια ιδιότητα που ανεξάρτητα από το σώμα την έχει περισσότερη ανάγκη η ψυχή. Οι ευχάριστες εμπειρίες, οι δραστηριότητες και φυσικά το κέφι, το γέλιο, ο έρωτας, είναι παραδείγματα που αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει ηλικία. Τι κι αν το σώμα μας κάποια στιγμή γεράσει; Η ψυχή είναι εκείνη που δεν θα πει ποτέ όχι σε όλες αυτές τις χαρές που μας προσφέρει η ζωή. Ας επιλέξουμε λοιπόν ως τρόπο ζωής τη νεότητα για να έχουμε γηρατειά ακμαία…

Ανδριάνα Μανίκα*

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook