Άρης Ιωαννίδης

Του Άρη Ιωαννίδη

Σε πολλούς και πολλές θα φαινόταν ιδιαιτέρως περίεργο αν μάθαιναν πώς η λέξη idiot έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και μάλιστα στην Αρχαία Αθήνα. Σήμερα, ακούγοντας τη συγκεκριμένη λέξη το μυαλό μας πάει σε κάποιον ο οποίος μάλλον δεν είναι και τέρας ευφυΐας. Μειωτικός χαρακτηρισμός, αρκετά προσβλητικός μάλιστα.

Ας προσεγγίσουμε σε βάθος τη λέξη. Στην Αρχαία Αθήνα, λοιπόν, δικαίωμα και υποχρέωση όλων των γνήσιων Αθηναίων ήταν η συμμετοχή στα κοινά. Και μάλιστα ιερό δικαίωμα, που προσέδιδε τιμή και κύρος. Όσοι συμμετείχαν στα κοινά είχαν τον τίτλο του «πολίτη». Βαρύς τίτλος με πολλές υποχρεώσεις και καθήκοντα.

Από την άλλη, όσοι αδιαφορούσαν για τα κοινά και έβαζαν πάνω απ’ όλα τον εαυτό τους και την ιδιωτική τους ζωή, αγνοώντας για τα κοινά και τον συνάνθρωπο, αποκαλούνταν «ιδιώτες», κάτι που στις ημέρες μας βέβαια είναι σύνηθες. Σταδιακά, ο τίτλος αυτός άρχισε να συνοδεύει οποιονδήποτε αδιαφορούσε για την πόλη του και το κοινό συμφέρον και μάλιστα έλαβε και άλλες προεκτάσεις, καθώς χαρακτήριζε ανθρώπους μειωμένης αντίληψης.

Και η απάντηση είναι απλή. Όποιος ενδιαφερόταν για τα κοινά, την πόλη του και τον συνάνθρωπό του ήταν πεπαιδευμένος. Χαρακτηριζόταν από πολιτική και κοινωνική συνείδηση, έχοντας έντονη την αίσθηση του χρέους και της ευθύνης.

Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook