Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Ξεκίνησα να εξασκούμαι στο Taekwondo από την ηλικία των 11 ετών. Επιθυμούσα τότε να ασχοληθώ διακαώς με μία πολεμική τέχνη επειδή ήθελα να μάθω περισσότερα για το σώμα μου αλλά και το πώς θα μπορούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ήταν μία προσωπική μου απόφαση η οποία δεν επηρεάστηκε από εξωγενείς παράγοντες (πχ, πίεση ή κατεύθυνση από τους γονείς). Η εσωτερική ανάγκη και η επιθυμία μου να ασχοληθώ με τις πολεμικές τέχνες, με βοήθησε στο να αναδιαμορφωθώ και να αφήσω τον εαυτό μου να γευτεί και να απορροφήσει μέσα του κάθε όμορφη εμπειρία και στιγμή που θα μπορούσε να μου χαρίσει η εξάσκηση σε αυτή.

Ο χώρος και η διαδικασία της προπόνησης σταδιακά με βοήθησε να δυναμώσω το πνεύμα και το σώμα μου, να ανοιχτώ περισσότερο στους άλλους ανθρώπους και να διαπνέομαι από το αίσθημα πως μπορώ να αμυνθώ για τον εαυτό μου. Απέκτησα δυναμισμό, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους στόχους μου και έμαθα να διεκδικώ και να συνυπάρχω, ως διαφορετική προσωπικότητα, με διαφορετικούς ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμασταν όμως έναν κοινό σκοπό. Παρά το γεγονός πως υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση πως ο χώρος των πολεμικών τεχνών είναι περισσότερο ανδρικός, η εμπειρία μου μέσα σε αυτόν μου απέδειξε πως οι περισσότερες αθλήτριες ήταν γυναίκες οι οποίες καλλιέργησαν και ανέβασαν ένα επίπεδο πιο πάνω τη θηλυκότητα και την εξωτερική ομορφιά του σώματος.

Οι πολεμικές τέχνες μπορούν να διδάξουν σε ένα παιδί την πειθαρχία, την αξία της ομαδικότητας, την ικανότητα να παίρνω αποφάσεις και να βοηθώ και άλλους αθλητές να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με εμένα. Το παιδί μαθαίνει την αξία της ευγενούς άμιλλας, του αγώνα μας να κατακτήσουμε τους στόχους μας και πως αξίζουμε και είμαστε νικητές επειδή προσπαθούμε και όχι επειδή κερδίζουμε.

Η πολεμική τέχνη, με τη σταδιακή κατάσταση των ζωνών και των ανώτερων βαθμίδων, βοηθάει το παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις ικανότητές του.

Σίγουρα το παιδί θα εμβαθύνει περισσότερο σε διάφορα θέματα της ζωής, θα καλλιεργήσει την ελευθερία του να ερευνά και να κατασταλάζει, του να σέβεται και να διεκδικεί εκεί που πρέπει. Μαθαίνει να είναι ήρεμο αλλά και πώς να μπορεί να αμύνεται όταν η ζωή και η αξιοπρέπειά του απειληθεί.

Αξίζει να αφήσουμε τα παιδιά, όταν εκδηλώσουν ενδιαφέρον, να ασχοληθούν με αυτές. Σίγουρα, θα ευεργετηθούν και θα παρουσιάσουν αλλαγές τόσο σε στοιχεία της προσωπικότητας αλλά και στη φυσική τους κατάσταση.

Μαρία Σκαμπαρδώνη*
Δημοσιογράφος
email:[email protected]

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook