Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Όλοι μας μεγαλώσαμε με παιδιά παραμύθια, στα οποία υπήρχε η διαρκής μονομαχία του καλού με το κακό, οι καλοί χαρακτήρες που στο τέλος ανταμείβονταν, το άσχημο παπάκι που στο τέλος μεταμορφώνεται σε ένα κύκνο. Πέρα από τη χαλάρωση και τη χαρά που προσφέρουν στο παιδί, τα ωφελούν περισσότερο από όσο φαίνεται επιδερμικά;

Τα παραμύθια είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με το χώρο του βιβλίου. Είναι μία ιστορία που παρουσιάζει με όσο πιο απλό και αυθεντικό, χωρίς όμως ιδιαίτερα πονετικό τρόπο, όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα και το βίωμα της χαράς, της αδικίας, της αισιοδοξίας, του πόνου, της νίκης ή της ήττας. Έτσι, το παιδί εξοικειώνεται με κάθε βίωμα της ανθρώπινης ζωής.

Επιπροσθέτως, τα παιδικά παραμύθια βοηθούν στο να καλλιεργήσει ένα παιδί τη φαντασία και την οξυδέρκεια, πλεονεκτήματα που θα βοηθήσουν το ίδιο να ενταχθεί ομαλότερα στον κόσμο και συνάμα να πλησιάσει τον κόσμο της ανακάλυψης και της γνώσης.

Συμπερασματικά λοιπόν, το παιδί ωφελείται όταν διαβάζει παραμύθια, όταν μαθαίνει να τα αγαπάει… Η συνέχεια θα είναι η αγάπη προς το βιβλίο και η βαθιά του ανάγκη για εμβάθυνση στον κόσμο.

Μαρία Σκαμπαρδώνη*
Δημοσιογράφος
email:[email protected]

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook