Μόλις ξεκίνησε το ταξίδι του δεύτερου βιβλίου της Χαριτίνης Βαζαίου με τίτλο «Σφραγίδας Μελάνι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός. Μέσα από ένα διήγημα και μια συλλογή ποιημάτων, η συγγραφέας ξεδιπλώνει τη ζωή μιας γυναίκας, που με οδηγό την πένα της πορεύεται προς την απελευθέρωση της ψυχής.

«Σφραγίδας Μελάνι»: τίτλος συμβολικός ο οποίος προσωποποιείται μέσα στο έργο σας. Ποια ήταν πηγή της έμπνευσής σας;

Είμαι λάτρης του συμβολισμού, γιατί τα σύμβολα -πέρα από πηγή έμπνευσης- αποτελούν για εμένα έναν κώδικα μηνυμάτων αποφεύγοντας έτσι τη φωτογράφιση των ηρώων μου. Η Σφραγίδα στο έργο είναι η κεντρική ηρωίδα του διηγήματος «Βόλοι Ψυχής», στο οποίο ξεδιπλώνεται η προσωπικότητά της με ρίζες από την Καππαδοκία που απλώνονται στον Πειραιά, σημείο κομβικό για την οικογένειά της και την ίδια, καθώς εκεί γνώρισε το Μελάνι, τον άντρα που την πότισε τόσο ώστε ν’ αφήσει το αποτύπωμά της σ’ εκείνον αλλά και στα παιδιά της.

Στο έργο σας κυριαρχεί ο ποιητικός λόγος και παρατηρείται  έντονο το στοιχείο του λυρισμού, ακόμα και στο διήγημα. Ποια ταυτότητα θα βάζατε στον εαυτό σας;

Η ποίηση είναι προέκταση του εαυτού μου. Ήταν δύσκολο για εμένα να γράψω το διήγημα ακολουθώντας την τεχνική του. Παίζω με τον συμβολισμό και τις λέξεις. Δύσκολο να δώσω ταυτότητα. Δεν μ’ αρέσει η λέξη, πολύ δεσμευτική. Θα σας πω απλά ότι λατρεύω την ποίηση, χωρίς όμως ν’ αποκλείω άλλους ορίζοντες. Θέλω απλά αμεσότητα και γρήγορη ροή.

Μετά το διήγημα «Βόλοι Ψυχής» ακολουθεί μια συλλογή ποιημάτων χωρισμένη σ’ ενότητες. Πώς συνδέεται με το διήγημα;

Τα ποιήματα είναι εμπνευσμένα από τη ζωή της κεντρικής ηρωίδας, της Σφραγίδας, όπως αυτή παρουσιάζεται στο διήγημα «Βόλοι Ψυχής». Ο χωρισμός των ποιημάτων σ’ ενότητες αντικατοπτρίζει καθοριστικές φάσεις της πορείας της και συμπυκνώνει τη διαδρομή μιας αυθεντικά φοβισμένης γυναίκας προς την απελευθέρωση.

Χαριτίνη ΒαζαίουΜιλάτε για απελευθέρωση. Απελευθέρωση από τι;

Απελευθέρωση από προσωπικά, κοινωνικά και οικονομικά βαρίδια, βαρίδια χειραγώγησης. Βαρίδια που μπορούν είτε να σε φτάσουν στον πάτο είτε να επιλέξεις ν’ απαλλαγείς από αυτά, σχέδιο -φυσικά- πολύ δύσκολο αφού οργανώνεται ενάντια σε κάτι που σε βαραίνει… όχι ανέφικτο όμως. Αυτό το μήνυμα μού έστειλε αυτή η γυναίκα κι αυτό καταγράφω.

Μου δίνετε βήμα τώρα να σας ρωτήσω τι προσδοκάτε για το βιβλίο σας.

Εύχομαι ν’ αγγίξω την ψυχή του αναγνώστη μου, να ταυτιστεί ακόμη κι αν δεν καταλάβει ακριβώς τι θέλω να πω, να το κάνει δικό του, να μυρίσει το άρωμά του στις λέξεις μου, να θυμηθεί, ν’ αποδεχθεί την εξέλιξη, την έκπληξη, την ανατροπή, το θαύμα.

Μετά την «Άρση Σιωπής» ήρθε το «Σφραγίδας Μελάνι». Πώς συνδέονται αυτά τα δύο έργα;

Είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Μόλις ολοκλήρωσα το τελευταίο ποίημα της «Άρσης Σιωπής», έγραψα το πρώτο κείμενο για το «Σφραγίδας Μελάνι» που φέρει και τον τίτλο «Σφραγίδα». Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ήξερα πως το επόμενο βιβλίο θα είχε οπωσδήποτε τη λέξη σφραγίδα στον τίτλο. Η σιωπή μ’ έχει σφραγίσει. Γράφω όσα δεν μπορώ να πω με λόγια. Τα λόγια με φοβίζουν και αντιμετωπίζω τον φόβο με την πένα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες σας με το καινούργιο σας βιβλίο;

Θα τους αφιερώσω το ποίημα «Αύριο» που δίνει μια άλλη προοπτική στην τραγωδία. Τίποτα δεν είναι μονοδιάστατο, ούτε κι ο θάνατος. Μπορούμε, αν θέλουμε, το κακό που συμβαίνει να το μετατρέψουμε σε καλό. Μια κακή στιγμή, μια κακή κριτική, ένα λάθος μπορούν να γίνουν μάθημα ζωής και να μη θεωρηθούν κακοτυχία. Να γίνουν πάτημα, βήμα για κάτι καινούργιο, βλέμμα αισιόδοξο και όραμα στο αύριο διαγράφοντας τα ερείπια που αφήνει πίσω του το κακό.

Θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξη με μια φράση από το έργο σας.

Στα φιλιά διατηρώ την ιδιοτροπία μου. Λουστρίνια κόκκινα δεν φοβάμαι να φορέσω κι ας γλιστρήσω κι ας μην αντέξω το παιχνίδι. Είναι από το «Φιλί του Λύκου».

*Αποκλειστική συνέντευξη της Χαριτίνης Βαζαίου στο schooltime.gr

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook