O IANOS δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις της λογοτεχνίας να συμμετάσχουν στις Λέσχες Ανάγνωσης που δημιούργησε στην Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο για τους συμμετέχοντες.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τρεις (3) Λέσχες Ανάγνωσης που θα ξεκινήσουν τον προσεχή Οκτώβριο:

  • Λέσχη «Ξένη και Ελληνική Λογοτεχνία» σε επιμέλεια και συντονισμό Μάνου Κοντολέων, για 3η συνεχόμενη χρονιά.
  • Λέσχη «7 μυθιστορήματα από 7 χώρες» σε επιμέλεια και συντονισμό του Γιάννη Καλπούζου, για 2η χρονιά.
  • Νέα Λέσχη «100 χρόνια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, 1850-1950. Νεοέλληνες πεζογράφοι από τον 19ο αιώνα έως τη γενιά του ’30», σε επιμέλεια και συντονισμό της Μαρίας Σκιαδαρέση.

Κάθε ενδιαφερόμενος για να συμμετάσχει πρέπει να συμπληρώσει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής που θα βρει στο https://www.ianos.gr/lesxes-anagnosis/genikes-plirofories-lesxes-anagnosis.html και να την αποστείλει στο [email protected].

Υποβολή αιτήσεων μέχρι 10 Σεπτεμβρίου.

Λίγα Λόγια για τις τρείς (3) Λέσχες Ανάγνωσης

1.  Λέσχη «Ξένη και Ελληνική Λογοτεχνία» με τον Μάνο Κοντολέων

Φέτος, θα πραγματοποιηθούν οκτώ (8) συναντήσεις, από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Μάιο του 2019, μία φορά το μήνα, ημέρα Τετάρτη, στο Τμήμα Μελετών του βιβλιοπωλείου

ΙANOS (Σταδίου 24). Οι συναντήσεις θα είναι δίωρες, από τις 18:00 έως και τις 20:00 ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Οι ημερομηνίες των οκτώ (8) προγραμματισμένων συναντήσεων:

Τετάρτες 18:00 – 20:00: 17/10, 14/11, 12/12, 16/1, 13/2, 13/3, 10/4, 15/5

Λίγα Λόγια για τον Μάνο Κοντολέων

Είναι συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας. Έχει γράψει 14 μυθιστορήματα, 4 συλλογές διηγημάτων και πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, ενώ έχουν μεταφραστεί σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Υπήρξε για 20 χρόνια σύμβουλος εκδόσεων μεγάλου εκδοτικού οίκου. Κριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά (Καθημερινή, Αυγή, Διαβάζω, Τραμ, Πόρφυραςκ.α) και σε πολλές  βιβλιοφιλικές ιστοσελίδες (Fractal, Diastixo, ThinkFree, Litterature, I-Porta, Culture, Bookia κ.α.).

«Αν λατρεύετε τη λογοτεχνία. Αν σας αρέσει να διαβάζετε μυθιστορήματα και να μοιράζεστε σκέψεις και συναισθήματα με άλλους αναγνώστες, τότε… Τότε ελάτε στη Λέσχη Ανάγνωσης του ΙΑΝΟΥ! Εσείς κι εγώ, μια φορά το μήνα, θα συναντιόμαστε και θα συζητάμε για το βιβλίο που κάθε φορά θα έχουμε διαβάσει. Από τον Οκτώβριο… Σας περιμένω!»

Μάνος Κοντολέων συγγραφέας, κριτικός

 

2. Λέσχη «7 Μυθιστορήματα από 7 χώρες» με τον Γιάννη Καλπούζο

Φέτος, θα πραγματοποιηθούν επτά (7) συναντήσεις, από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Απρίλιο του 2019, μία φορά το μήνα, ημέρα Δευτέρα, στο Τμήμα Μελετών του βιβλιοπωλείου ΙANOS (Σταδίου 24). Οι συναντήσεις θα είναι δίωρες, από τις 18:00 έως και τις 20:00 ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Οι ημερομηνίες των επτά (7) προγραμματισμένων συναντήσεων είναι:

Δευτέρες 18:00 – 20:00 :8/10, 5/11, 3/12, 14/1, 4/2, 4/3, 1/4

Λίγα Λόγια για τον Γιάννη Καλπούζο

Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μελάτες της Άρτας και ζει μόνιμα από το 1983 στην Αθήνα. Στα ελληνικά γράμματα εμφανίζεται το 2000 με την ποιητική συλλογή «Το νερό των ονείρων» και το μυθιστόρημα «Μεθυσμένος δρόμος». Ακολουθεί η συλλογή διηγημάτων «Μόνο να τους άγγιζα», η οποία επανεκδόθηκε το 2017 εμπλουτισμένη ποικιλοτρόπως, με τον νέο τίτλο: «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ» και οι ποιητικές του συλλογές: «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» και «Έρωτας νυν και αεί». Με τη δεύτερη ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το κρατικό βραβείο ποίησης, ενώ η παραλογή «Ο λύκος» που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ» τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο ποίησης στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος «Γιώργος Σεφέρης» του πανεπιστημίου του Παλέρμο Ιταλίας. Ευρύτερα γνωστός στο αναγνωστικό κοινό έγινε με το μυθιστόρημά του «Ιμαρέτ», το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Το «Ιμαρέτ» μεταφράστηκε στα πολωνικά και στα τουρκικά, ενώ κυκλοφορεί και σε νεανικό μυθιστόρημα (για παιδιά άνω των 10 ετών), με εικονογράφηση του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά. Επίσης, έχει γράψει τα μυθιστορήματα: «Σάος-Παντομίμα Φαντασμάτων», «Άγιοι και δαίμονες-Εις ταν Πόλιν», «Ουρανόπετρα-Η δωδέκατη γενιά», «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και «σέρρα-Η ψυχή του Πόντου». Σχεδόν όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν πλέον από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Τέλος, ο Γιάννης Καλπούζος συμμετείχε σε συλλογικά έργα, διασκεύασε σε θεατρικό σενάριο το μυθιστόρημά του «σέρρα-Η ψυχή του Πόντου» και έχει γράψει τους στίχους 80 τραγουδιών, μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Δέκα μάγισσες», «Να ‘σουν θάλασσα», «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα».

«Φέτος στη Λέσχη Ανάγνωσης του ΙΑΝΟΥ θα περιπλανηθούμε στη λογοτεχνία του κόσμου μέσα από 7 μυθιστορήματα και 7συγγραφείς από 7 χώρες. Ο τόπος καταγωγής κάθε δημιουργού διαποτίζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και τη γραφή του, ενώ πέρα από τη θεματολογία, τη μυθοπλασία και τους χαρακτήρες ορισμένα βιβλία προσφέρουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πτυχές των ιδιαίτερων κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στην εκάστοτε χώρα, καθώς και τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές των κατοίκων της.  Σας προσκαλώ να συνταξιδέψουμε σ’ αυτό το λογοτεχνικό οδοιπορικό.»

Γιάννης Καλπούζος συγγραφέας, ποιητής

 

3. Νέα Λέσχη«100 χρόνια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, 1850-1950. Νεοέλληνες πεζογράφοι από τον 19ο αιώνα έως τη γενιά του ’30» με την Μαρία Σκιαδαρέση

Θα πραγματοποιηθούν οκτώ (8) συναντήσεις, από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Μάιο του 2019, μία φορά το μήνα, ημέρα Πέμπτη στο Τμήμα Μελετών του βιβλιοπωλείου ΙANOS (Σταδίου 24). Οι συναντήσεις θα είναι δίωρες, από τις 18:00 έως και τις 20:00 ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Οι ημερομηνίες των οκτώ (8) προγραμματισμένων συναντήσεων:

Πέμπτες 18:00 – 20:00: 04/10, 01/11, 06/12, 10/01, 07/02, 07/03, 04/04, 02/05

Λίγα Λόγια για τη Μαρία Σκιαδαρέση

Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1956. Σπούδασε Iστορία και Aρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών. Aσχολήθηκε με την Προϊστορική Aρχαιολογία (συμμετοχή επί χρόνια σε αρχαιολογική ανασκαφή στην Kρήτη) και με τη Nεότερη ιστορία (διδασκαλία σε γαλλικό λύκειο). Έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ιστορικές μελέτες και βιβλία για παιδιά. Kείμενά της δημοσιεύονται κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες, ενώ διηγήματά της συμπεριλαμβάνονται συχνά σε λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις.  Έργα της έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

«Αν αγαπάτε τη λογοτεχνία και ιδιαίτερα την πεζογραφία -μυθιστόρημα, διήγημα, νουβέλα- αν προτιμάτε την ελληνική λογοτεχνία αν σας αρέσει να μοιράζεστε τις εντυπώσεις από τα διαβάσματά σας με άλλους αναγνώστες, τότε μπορείτε να έρθετε στη Λέσχη Ανάγνωσης του ΙΑΝΟΥ! Εσείς κι εγώ θα συναντιόμαστε μια φορά τον μήνα και θα συζητάμε για το βιβλίο που έχουμε διαβάσει κάθε φορά. Σας περιμένω από τον Οκτώβριο!»

Μαρία Σκιαδαρέση συγγραφέας, ιστορικός

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις στην ενότητα «Βιβλίο»

 

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook